InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 167 άτομα (167 Views)

«Ζήτημα Χρόνου»

053_6201_D032_00985_RC


«Ζήτημα Χρόνου»

(Stillwater)

Είδος: Κοινωνικό θρίλερ

Παραγωγή: Η.Π.Α. (2021)

Σκηνοθεσία: Τόμ ΜακΚάρθι

Με τους: Ματ Ντέιμον, Καμίλ Κοτάν, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν. Λιλού Σιοβό

Διάρκεια: 140'

Διανομή: Spentzos Film


Αμερικανός εργάτης διύλισης πετρελαίου από το Στιλγουότερ της Οκλαχόμα, ο Μπιλ (Ματ Ντέιμον – πολύ καλός!), ταξιδεύει στην Μασσαλία για να επισκεφθεί την αποξενωμένη κόρη του, Άλισον (Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν – εξαιρετική), η οποία βρίσκεται στην φυλακή για έναν φόνο, που όπως ισχυρίζεται, δεν έχει διαπράξει.

Αντιμέτωπος με φανερές δυσκολίες στην επικοινωνία λόγω της γλώσσας, με τις πολιτισμικές διαφορές και έναν πολύπλοκο νομικό σύστημα, ο Μπιλ χτίζει μια καινούρια ζωή στην Γαλλία κοντά στην φυλακισμένη κόρη του. Γνωρίζει την Γαλλίδα Βιρζινί (Καμίλ Κοτάν – εξαιρετική παρουσία), και την κόρη της, την μικρή Μάγια (Λιλού Σιοβό – υπέροχη). Η Βιρζινί βοηθά τον Μπιλ στα διαδικαστικά, καθώς ο Αμερικανός πατέρας αναλαμβάνει να βρει τον τρόπο για να δικαιώσει και να απελευθερώσει την κόρη του.Το πολύτιμο ορυκτό της ταινίας είναι η μορφολογία του χαρακτήρα του ήρωα Μπιλ, κλασικού Αμερικάνου επαρχιώτη από την Οκλαχόμα με το καπέλο μόνιμα φορεμένο στο κεφάλι, τα καρό πουκάμισα, τα ευγενικά «yes, ma'am» και «yes sir», εργάτη στην σκληρή δουλειά της άντλησης πετρελαίου, που η μονάκριβη θυγατέρα του, όταν εγκατέλειψε την Οκλαχόμα ταξιδεύοντας προς Μασσαλία μεριά για σπουδές, αφέθηκε στην τύχη της, για να ασχολείται μαζί της μόνο η γιαγιά. Όταν ο Μπιλ πληροφορήθηκε πως είναι φυλακισμένη για τον φόνο της αγαπημένης της συντρόφου, ενώ υποστηρίζει η ίδια την αθωότητα της, αναλαμβάνει να αποδείξει την αλήθεια. Ξεκάθαρη αμερικανιά θα αποφανθεί ο οποιοσδήποτε, όταν ο κινηματογράφος της βαθιάς Εσπερίας δεν χάνει ευκαιρία να αναδεικνύει παντοιοτρόπως σε ταινίες του είδους το αμερικανικό σθένος, άλλες επιτυχημένες και άλλες αδιάφορες. Εδώ όμως, καθώς το στόρι στο σενάριο του οσκαρούχου σκηνοθέτη Τόμ ΜακΚάρθι, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, απλώνεται στην έρευνα αποδεικτικών στοιχείων με αγωνία και εκπλήξεις, παράλληλα και εύστοχα εστιάζει περίφημα την προσοχή του όχι στην διάσωση εν μέσω διαφόρων τεχνασμάτων της άδικα φυλακισμένης για φόνο κόρης, που είναι και η δράση της ταινίας, αλλά στον φορμαρισμένο τρόπο των αμερικάνικων αντανακλαστικών ενός πατέρα, που ο χαρακτήρας του δομήθηκε ατσάλινα στην λάμψη του τρίπτυχου της αστερόεσσας: «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», με όλες τις παραλλαγές του, ανάλογα με την γνωσιακή σφαίρα ερμηνείας του κάθε Αμερικανού πολίτη και ειδικά επαρχιώτη.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τόμ ΜακΚάρθι του εξαιρετικού και δις βραβευμένου με Όσκαρ δημοσιογραφικού «Spotlight: Όλα στο φως», που φώτισε τα ειδεχθή σκάνδαλα παιδεραστίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, εδώ, στο «Stillwater», με τον ατυχή ελληνικό τίτλο «Ζήτημα Χρόνου», συντηρεί την δυναμική της ερασιτεχνικής έρευνας, συνάμα όμως είναι άκρως ανθρωποκεντρικός, στοιχείο που διαφοροποιεί την ταινία από τις υπόλοιπες του είδους, ρίχνοντας αζύγιστα όλο το βάρος στις πλάτες του Ματ Ντέιμον και αντιστοίχως ο Ντέιμον βγάζει τον μαέστρο ασπροπρόσωπο.

Εκπληκτικά εργατικός, απόλυτα συντονισμένος και πειθαρχημένος στον κλειστό χαρακτήρα του Μπιλ, που σιγά σιγά εκδηλώνεται, ο Ντέιμον ως τσεκουράτος, λιγόλογος με τον πληθωρικό σωματότυπο, ένα ορίτζιναλ αμέρικαν γκάι γεμίζει καταλυτικά όλα τα επίπεδα στα οποία κινείται η ιστορία του Μακάρθι με το μοντάζ ακριβείας του Τομ ΜακΑρντλ και την άριστη χρήση του μεσογειακού φωτός στην φωτογραφία του Μασανόμπου Τακαναγιάγκι. Απλά και κατανοητά: η ταινία είναι ο Μπιλ το «βλαχαδερό» που βγαίνει από την αμερικανική γυάλα «ασφαλείας» και αναγκάζεται να συντονιστεί σε διαφορετικές πολιτισμικές κοινωνικές και δη ευρωπαϊκές νοοτροπίες, όπως είναι η όμορφη ελληνική αποικία των Φωκαέων και πατρίδα του Πυθέα στην δυτική Μεσόγειο, για να διασώσει την οικογένεια του, ακόμα κι όταν αυτή είναι διαλυμένη στα εξ' ων συνετέθη, πρέπει να την στηρίξει. Το «Stillwater» δεν είναι η μεγάλη ταινία, αλλά μια αξιοπρεπέστατη ταινία, μια δουλειά με μεράκι και ψυχή.


Photo gallery: «Ζήτημα Χρόνου»

«Το Ξαδελφάκι Μου»
«Μπίλυ ο Ψεύτης»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/