fbpx

banner αεροδρομίου

«X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

(X-Men: Dark Phoenix) 

 

 

  • Είδος: Περιπέτεια, δράση, επιστημονικής φαντασίας (και σε 3D)
  • Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)
  • Σκηνοθεσία: Σάιμον Κίνμπεργκ
  • Με τους: Σόφι Τέρνερ, Τζένιφερ Λόρενς, Τζέσικα Τσαστέιν, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζέιμς ΜακΑβόι.
  • Διάρκεια: 113΄
  • Διανομή: Odeon

Ο καθηγητής Χ-Τσάρλς Εξέβιερ (Τζέιμς ΜακΑβόι), δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα της «Αποκάλυψης», απολαμβάνει την εύνοια και την προστασία του προέδρου των Η.Π.Α. ενώ οι μεταλλαγμένοι μαθητές του σπουδάζουν άφοβα στον hi-tech, χλιδάτο, πύργο-σπουδαστήριο με την βασική ομάδα των ηρώων να έχουν προαχθεί σε εθνικοί ήρωες. Από την άλλη, ο Έρικ-Μαγκνίτο (Μάικλ Φασμπέντερ) έχει χωρίσει τα τσανάκια του με τον Εξέβιερ και αποτραβηγμένος από όλο αυτό το φανφαρόνικο πλαίσιο βρίσκεται εγκατεστημένος με την δική του ομάδα μεταλλαγμένων σε λιτό, οικολογικό καταυλισμό να διάγουν ασκητικό βίο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μια σημαντική αποστολή των X-Men στο διάστημα, δοσμένη απευθείας από τον πρόεδρο της Αμερικής στον καθηγητή, που αφορά την διάσωση του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου Εντέβορ, η προικισμένη με τρομακτικές δυνάμεις Τζιν (Σόφι Τέρνερ – η Σάνσα του «Game of Thrones»), πέφτει θύμα μιας απειλητικής, ηλιακής έκρηξης με αποτέλεσμα οι δυνατότητες της να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, φθάνοντας στο επίπεδο της Ολύμπιας θεάς. Οι συνέπειες είναι τραγικές καθώς οι νέες δυνάμεις στο σώμα της διχάζουν την προσωπικότητα της, αναδύοντας το κρυφό παρελθόν της απ΄ όταν ήταν μικρό κορίτσι και ο καθηγητής Εξέβιερ την ανέλαβε για την προστατεύσει από τον εαυτό της, αλλά και τους ανθρώπους από την Τζιν.

Παράλληλα με το υπαρξιακό ζήτημα της «θεάς», μια έκπτωτη, εξωγήινη φυλή δίχως πατρίδα, που αναζητά την πρωτογενή δύναμη της Τζιν, ώστε να ξαναφτιαχτεί ο πολιτισμός τους, βάζουν στο μάτι τον πλανήτη Γη ως χώρο για να φτιάξουν την νέα πατρίδα τους, φυσικά δίχως τους γήινους, αλλά και να κλέψουν την αήττητη υπερδύναμη της «θεάς» Τζιν. Ο αρχηγός των εξωγήινων, το άφυλο ον Βουκ, κατεβαίνει με την ομάδα του στον πλανήτη και για να αφομοιωθεί με τον πληθυσμό παίρνει το σώμα μιας τυχαίας γυναίκας (Τζέσικα Τσαστέιν).

Οι  X-Men έχουν να αντιμετωπίσουν δυο σοβαρές απειλές: Την σχιζοφρένεια της Τζιν που διαλύει και ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμα της προσπαθώντας να ανακαλύψει το ποια τελικά είναι, αλλά και να ανατρέψουν τα καταστροφικά σχέδια των εξωγήινων.      

Η τελευταία ταινία των X-Men (main και prequel stories) αποχώρησε από την μπαγκέτα της Marvel-Fox και ότι είδαμε είδαμε, καθώς το studio εξαγοράστηκε πέρυσι από τον κολοσσό Ντίσνεϊ. Για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι όταν ολοκληρώθηκε η ταινία και ήδη είχε περάσει η εταιρεία στα χέρια της Ντίσνεϊ, το φινάλε ξαναγυρίστηκε, διορθώθηκαν κάποιες σεκάνς με άνωθεν εντολή του καινούργιου ιδιοκτήτη για να μην μοιάζει η ταινία με άλλη παραγωγή της Marvel-Disney, που ετοιμαζόταν να βγεί και μάλλον είναι αυτή της Captain Marvel.

Εκεί, λοιπόν, σε αυτά τα σβήσε γράψε δημιουργήθηκε και ο αχταρμάς της υπόθεσης, για να χάσει η ταινία από ειρμό, ενδιαφέρον και συναίσθημα στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της prequel ιστορίας των X-Men, που ξεκίνησε το 2011 με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ένα άκεφο φινάλε των μαρβελικών μεταλλαγμένων, που μας κράτησε καλή κινηματογραφική συντροφιά κοντά είκοσι χρόνια.

Κανονικά το «X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας» είναι ένα αυτόνομο comic book στο οποίο βασίζεται και το ομώνυμο επικό, κινηματογραφικό franchise ως επιστέγασμα, γραμμένο από τον θρύλο του χώρου Κρις Κλερμόντ, ενώ η εικονογράφηση του ανήκει στον Τζον Μπερν με πρώτη έκδοση το 1980. Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Σάιμον Κίνμπεργκ («X-Men», «Λόγκαν», «Η Διάσωση»), που το έχει άνθρωπος να φιλμάρει δράση φαντασίας, χάνει τον μπούσουλα, προφανώς από τις διάφορες παρεμβάσεις και εν μέσω αρμαγεδδονικής καταστροφής βουτάει αδέξια το δημιούργημα του στο σύμπαν του δακρύβρεχτου μελό με τους υπέροχους ΜακΑβόι και Φασμπέντερ σε ρόλους Νίκου Ξανθόπουλου και Γιώργου Φούντα, αντιστοίχως (καταπληκτικοί οι Έλληνες ηθοποιοί στο κινηματογραφικό είδος που υπηρέτησαν επάξια).

Η Τζέσικα Τσαστέιν ως η μοχθηρή φιγούρα της ταινίας, την οποία εκτιμώ αφάνταστα, κατά πολύ αδυνατισμένη περιφέρεται με την συμμορία της σαν τον Φιλ Ντέφερ με πλατινέ μαλλί, μοιράζοντας θάνατο.

Η 23χρονη Σόφι Τέρνερ, μια χαρά κορίτσαρος, στον πρώτο της μεγάλο κινηματογραφικό ρόλο μετά την επιτυχία του «Game of Thrones», ρίχνουν όλη την ταινία επάνω της και πιστέψτε με, αδυνατεί να σύρει το απαιτητικό άρμα. Είναι άοσμη, άγευστη ως Τζιν (που είσαι μοναδική και δυναμική Φάμκε Γιάνσεν να δεις πως ήσουν νέα και να τρομάξεις), σχεδόν κομπλαρισμένη και ουδεμία κριτική πινελιά (θετική ή αρνητική) δεν πιάνει τόπο επάνω της, μηδέ σπουδαίο μέλλον διαβλέπω για την ηθοποιό Τέρνερ, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο είδος των ταινιών. Η μουσική του Χανς Ζίμερ σκίζει.

Farewell X-Men… τουλάχιστον όπως σας ξέραμε!