InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 357 άτομα (357 Views)

Weltschmerz – το τελευταίο άλμπουμ του Fish (Marillion)

marli009-01

Πολλοί θα θυμούνται το υπέροχο Kayleigh ή και το ισάξιο single Lavender από το άλμπουμ Misplaced Childhood (1985) των Marillion.

Είναι ο καταπληκτικός δίσκος που έφερε πίσω στη ζωή το progressive rock εν γένει. Οι Μ είχαν ήδη κυκλοφορήσει δύο εξίσου ποιοτικά albums, (Script for a jester's tear (1983), Fugazi (1984)), και singles – η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία ήταν το single/EP Market Square Heroes (1982) με το 17λεπτο έπος Grendel ως b-side (!). Η μπάντα μεγάλωνε σε δημοτικότητα μέρα με τη μέρα.  


 Με το έξοχο άλμπουμ Misplaced Childhood οι Marillion εκτοξεύτηκαν. Σύντομα περιόδευαν με τους Queen, αλλά γέμιζαν στάδια και μόνοι τους. Ο επόμενος δίσκος Clutching at straws (1987) είναι το απόλυτο αριστούργημα των Marillion, η κορυφαία στιγμή του progressive rock στα 80s και …ο τελευταίος με τον Fish!

Πολύ κακώς, τελείως λανθασμένα, οι υπόλοιποι κράτησαν το όνομα της μπάντας, πήραν έναν …κοκοβιό, (βλ. fish), για τραγουδιστή κι άρχισαν να βγάζουν τον έναν κακό δίσκο μετά τον άλλον, πέφτοντας συνεχώς σε δημοτικότητα. (Οι ψευτο-Marillion κατέφυγαν από νωρίς στο crow-funding μέσω internet και βγάζουν κακούς δίσκους μέχρι σήμερα). Δεν επρόκειτο λοιπόν να γίνει ποτέ reunion με τον Fish.

Ο κύριος Fish, (Derek W. Dick), κράτησε στο πλευρό του τον illustrator Mark Wilkinson, (artwork/εξώφυλλα). 


Fish solo

To 1o solo album του Fish, το αριστουργηματικό 'Vigil in a wilderness of mirrors' (1989), είναι το αληθινό 3ο μέρος της 'τριλογίας', μετά τα Misplaced Childhood και Clutching at straws δηλαδή. Πρόκειται, εν κατακλείδι, για μια μαγική τριλογία που συνιστώ σε κάθε μουσικόφιλο, όπως και τις πρώτες κυκλοφορίες των Marillion με τον Fish, εξίσου γεμάτες διαμάντια. 

Στη συνέχεια ο Fish κυκλοφόρησε albums όπως τα Internal Exile (1991), Suits (1994), Fellini Days (2001), 13th star (2007) κ.α. Στιχουργικά ο Fish είναι πάντα ενδιαφέρων κι υπάρχουν καλές στιγμές σε κάθε Fish album, όπως το εξαιρετικό single Credo, για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει. 

Το πρόσφατο Α Feast of Consequences (2013) θεωρήθηκε ως το καλύτερο Fish album εδώ και χρόνια και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων.

Πρέπει να σημειώσω ότι ο Fish έπαιξε μόνο μία φορά στην Ελλάδα, το 2008, (13th star tour), και είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. 

 

Weltschmerz – το τέλος;

Με σκοπό του να προσηλωθεί στην λογοτεχνική & θεατρική γραφή, ο Fish ανακοίνωσε προ 4ετίας ότι το album Weltschmerz, (σημασία της λέξης Weltschmertz: «βαθιά θλίψη για την ανεπάρκεια ή την ατέλεια του κόσμου», βλ. Brothers Grimm), θα είναι το τελευταίο της καριέρας του. Και μάλλον δεν πρόκειται για 'τρικ', αφού υπήρξαν πρόσφατα διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως και να έχει, ο Fish φεύγει με το κεφάλι ψηλά, με ένα άλμπουμ που θεωρείται σαν το καλύτερό του από την εποχή του 'Vigil…', χαίροντας της γενικής αναγνώρισης από την progressive rock κοινότητα, 'δίσκος της χρονιάς' για το Prog magazine. Το artwork του Mark Wilkinson είναι όπως πάντα εξαιρετικό, το album πράγματι είναι ο κατάλληλος επίλογος μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής πορείας και μπορείτε να δείτε τον Fish να αφήνει να κυλήσει ένα δάκρυ στο video clip του single Carden of Remembrance.  


H ζωντανή εκπομπή του Fish κάθε Παρασκευή

Fish on Friday

Live Podcast, κάθε Παρασκευή απόγευμα,

στα επίσημα social media του Fish. 

Νέο digital single από τον Γιάννη Κασέτα: «Nostalg...
«Θέλω Ζευγάρια»: Πρώτο τραγούδι για την Νίκη Κοπίτ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/