InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 128 άτομα (128 Views)

«Ο Βιρτουόζος»

2019_0124_180910-0_LJS


«Ο Βιρτουόζος»

(The Virtuoso)

Είδος: Περιπέτεια

Παραγωγή: Δανία, Σουηδία Η.Π.Α. (2020)

Σκηνοθεσία: Νικ Σταλιάνο

Με τους: Άνσον Μάουντ, Έιμπι Κόρνις, Άντονι Χόπκινς, Ντέιβιντ Μορς

Διάρκεια: 110'

Διανομή: Spentzos Film

Στον κόσμο των εκτελεστών η μοναχικότητα, η ακρίβεια και η πειθαρχεία είναι οι συνθήκες που επικρατούν για να είσαι ζωντανός. Η φήμη του ανώνυμου, «βιρτουόζου» εκτελεστή (Άνσον Μάουντ – καλός), είναι οι αποτελεσματικές δολοφονίες δίχως παράλληλες απώλειες αθώων ανθρώπων, αν και κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο στο σινάφι των εκτελεστών με πληρωμένα συμβόλαια θανάτου. Σε μια «δουλειά» καίγεται μια αθώα γυναίκα και το γεγονός στοιχειώνει τον «βιρτουόζο».

Ο οργανωτής του γραφείου και μέντορας του εκτελεστή, επίσης δίχως όνομα (Άντονι Χόπκινς – εντελώς βαριεστημένος) παραδίδει στον επαγγελματία δολοφόνο δυο γραμμένες λέξεις: «Γουάιτ Ρίβερ» και μια τοποθεσία ως πληροφορία για να σκοτώσει κάποιον. Καμία περιγραφή της εμφάνισης του και καμία άλλη πληροφορία.


Οι περγαμηνές του σκηνοθέτη, παραγωγού, ενίοτε και σεναριογράφου, Νικ Σταλιάνο δεν είναι και οι καλύτερες και δεν κοσμούνται από δάφνες, ούτε καν από απλά αγριολούλουδα, καθώς το κινηματογραφικό είδος της δράσης με νουάρ στοιχεία που έχει επιλέξει να ξετυλίξει το σκηνοθετικό του ταλέντο οδηγείται από την μια μετριότητα στην επόμενη αποτυχία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον «Βιρτουόζο» με την νέο-νουάρ ατμόσφαιρα της αφήγησης, τους ημιφωτισμένους χώρους, τους αινιγματικούς ανθρώπους, τα εγκλήματα και την γυναίκα που «ψήνεται» για ερωτικές συνευρέσεις με τον μοναχικό εκτελεστή. Σωστά τα συστατικά, αλλά μέχρι εκεί, όμως.

Το σενάριο, έπειτα από το πρώτο, συμπαθητικό δεκαπεντάλεπτο, βυθίζεται αύτανδρο σε μια κουραστική και ανερμάτιστη λούπα πλοκής, που δεν διασώζεται ούτε με βαθυσκάφος, ενώ οι ηθοποιοί, ειδικά ο Χόπκινς, ξεμένουν από οξυγόνο, εφαρμόζοντας κλισέ κινηματογραφικές διαδικασίες για να τελειώσει επιτέλους το στόρι όπως νάναι. Κρίμα για τον σπουδαίο, οσκαρούχο Άντονι Χόπκινς («Πατέρας», «Σιωπή των Αμνών»), που στην δύση της καριέρας του ανακατεύτηκε σε αυτή την παραγωγή για την όποια χρηματική αμοιβή. Ίσως δεν ισχύει, για τον αξιοθαύμαστο, Άγγλο ηθοποιό το γνωμικό: «το χρήμα πολλοί μίσησαν την δόξα ουδείς» και προφανώς να έχει κάποιο δίκιο η επιλογή του. Με δόξα μόνο δεν γεμίζεις το στομάχι, χρειάζονται και οι πατάτες.


Photo gallery: «Ο Βιρτουόζος»

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»
«Η Πεθερά Χτυπάει την Πόρτα»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/