25
Πεμ, Φεβ
Tο διάβασαν 200 άτομα (200 Views)

Vinnie Vincent: o «άνθρωπος-σκια» των Kiss σπάει την 20χρονη σιωπή του: Γράφει ο Νάσος Καββαθάς

Η ιστορία του Vinnie Vincent έχει και με το παραπάνω τα συστατικά για βιβλίο, ταινιά, ντοκυμαντέρ κλπ. Αρχίζοντας να σταδιοδρομεί στα 70s γίνεται ο “σωτήρας” των Kiss στα 80s, συνεχίζει με το δικό του συγκρότημα Vinnie Vincent Invasion, (VVI), ως την πτώση και την πλήρη εξαφάνισή του εντέλει, για 22 χρόνια. Για τους φανς των Kiss ήταν ένας ζωντανός μύθος – σε αυτοεξορία. Και σ' αυτά τα «χαμένα» χρόνια: φήμες για συλλήψεις, απάτες, mugshots, αλλαγή φύλου... O Vinnie Vincent δεν εμφανιζόταν ούτε καν για να αντικρούσει ό,τι δημοσιευόταν - κρυβόταν για δυο δεκαετίες από τη δημόσια ζωή, απ' τον κόσμο. Ως σήμερα. Πριν από λίγο καιρό, φθινόπωρο του 2017, βγήκε η ανακοίνωση του Atlanta Kiss Expo 2018. Πρόκειται για ένα festival για τους fans των Kiss. Στην ανακοίνωση αυτή, το κεντρικό event του διήμερου θα ήταν οι εμφανίσεις-ομιλίες του Vinnie Vincent. (Τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν πριν από 22 χρόνια, πάλι σε ένα Kiss Convention). Ιανουάριος 2018, λοιπόν. Ο άνθρωπος-σκιά, εμφανίστηκε. Για πολλούς η εμπειρία ήταν ίδια με την ζωντανή εμφάνιση ένος αληθινού ‘Φαντάσματος της Όπερας’. Κι ήταν χειμαρρώδης. Μίλησε για όλα.

                                                                                Ένα ακόμα «american circus» δημοσιότητας Σ' αυτά τα 22 χρόνια έβγαιναν φήμες γι' αυτόν, απίστευτες, δημοσιεύματα με συζυγική βία, δημοσιεύματα με σκοτωμένα σκυλιά θαμμένα στην αυλή του, δημοσιεύματα για απάτη με προπαραγγελίες για cd του, μέχρι και δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει κάνει αλλαγή φύλου. Παλιοί συνεργάτες από τους Kiss κι απ' όλες τις άλλες συνεργασίες του να τον λοιδορούν εδώ κι εκεί, κάποιοι άλλοι να τον υποστηρίζουν. Ένα αμερικάνικο τσίρκο δημοσιότητας δημιουργήθηκε γύρω του με τον καιρό, μια νοσηρή φιλολογία άνθισε και έπλασε το αλλόκοτο σχήμα της γύρω από έναν Vincent που έμενε σιωπηλός και απόμακρος! Ούτε να σχολιάσει αυτή τη ριάλιτι φιλολογία γύρω του, (κι ακόμα χειρότερο-σημαντικότερο: χωρίς νέα μουσική). Ούτε live εμφανίσεις, τίποτα. Και για τα media η σιωπή είναι κάτι σαν ..αποδοχή ενοχής!

Aφαιμαγμένος οικονομικά από τις δικαστικές μάχες με τους Kiss (κυρίως), έγινε ένας μικρός, 80s metal Πολίτης Κέϊν, (χωρίς την περιουσία), στην απομόνωση απ' την κοινωνία και τη μουσική που τον είχε ανυψώσει, χαμένος μέσα σ' έναν καταστροφικό γάμο, κατά τα λεγόμενά του. Μια δραματική, σχεδόν τραγική, αληθινά, ιστορία.

Σ' όλη τη φιλολογία -άρθρα, συνεντεύξεις, βιβλία- που αφορά την οικονομική «αυτοκρατορία» των Kiss, (ιδιοκτησία των δύο ιδρυτικών, σταθερών μελών: Gene Simmons και Paul Stanley), ο Vinnie Vincent σκιαγραφείται ως ένας «villain», ως ταλαντούχος μεν αλλά «impossible to work with» τύπος. Υπάρχουν και συνεντεύξεις των Kiss ή μελών των VVI όπου λοιδορείται ανοιχτά. Πώς να αμυνθεί απέναντι σε αντίδικους που έχουν ολόκληρα επιτελεία για να τον αντιμετωπίζουν τον κιτρινίζουν, τον μειώνουν συστηματικά; Από Guitar Hero σε Φάντασμα.  Ο Vinnie πολεμούσε –ξεροκέφαλα- έναν άνισο πόλεμο.. Βusiness killed music.

Ο Vinnie που μ' ενδιέφερε εξαρχής είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης και συγχρόνως ένας criminally underrated guitar hero. Πέρα από τις εξαιρετικές του συνθέσεις είναι ίσως ο πρώτος αληθινός guitar-shredder όπως λέμε. Κατέληξα να εκπλήσσομαι με το όλο δράμα του, έχοντας απλά ξεκινήσει για να εντοπίσω στο διαδίκτυο άλλες μουσικές του που πιθανώς να μη γνώριζα.

Business και δημοσιότητα  και το πως επιλέγει κάποιος να τα διαχειριστεί. Η ιστορία του Vinnie Vincent είναι μια ιστορία που εμπεριέχει κάμποσες στραβοτιμονιές κι από μέρους του. So, business killed music.

https://youtu.be/Gcj34XixuYghttps://youtu.be/HeSuPB_5wr4https://youtu.be/WlaFvFk501Y

                                                                                                Το απατηλό μακιγιάζ Κι όχι μόνο σκότωσε τη μουσική του VV, δύο δεκαετίες που θα μπορούσαν να είναι πλούσιες σε έργο, αλλά και την υπόλοιπη ζωή γύρω της. Δυστυχία, παρακμή, απόγνωση και απομόνωση, εκεί που κάποτε ο VV άγγιξε κι έζησε για κάμποσο το «precious» american dream του.

O Vinnie Vincent λοιπόν είναι στον αντίποδα της business όψης των πραγμάτων: ο ριγμένος. Μα για τα ράμφη των αδηφάγων «Μέσων», του Τύπου, της τηλεόρασης, του ίντερνετ, υπάρχει κι εκεί μεδούλι που μπορούν να σκαλίσουν, να το κιτρινίσουν και να το πουλήσουνε. Αυτές τις γερασμένες, άπληστες φιγούρες, τρομακτικότερες πια χωρίς το μακιγιάζ.

Κι ο ταλαντούχος κύριος Vincent, (Cusano, ισπανόφωνης καταγωγής), ο ριγμένος, ο villain, ο αυτοεξόριστος, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην ανακοινωμένη ημερομηνία, για το διήμερο Kiss Expo στην Atlanta. Και μίλησε για τα πάντα, εκτενώς. Όχι μόνο για τα μουσικά. Μπορείτε να δείτε τα videos αν σας ενδιαφέρουν - και να κάνετε τις δικές σας σκέψεις. Στο φινάλε του Expo ο Vinnie έπιασε και μια κιθάρα, το ζητούμενο εξαρχής. Άντε, να ξελασπώσει, να κυκλοφορήσει πράγματα που λέει κι ο ίδιος ότι έχει γράψει όλον αυτό τον καιρό.

Πολλοί φανς των Kiss τον στηρίζουν, ενώ ακόμη περισσότεροι θεωρούν fake τον τωρινό σχηματισμό των Kiss. Ταξιδέψανε απ' όλο τον κόσμο, κρέμονταν απ' τα χείλη του, εκείνου που μόλις βγήκε απ' τις σκιές. Phantom of a Rock Opera. Και απ' την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του τροφοδότησε πάλι εκείνη τη φήμη της αλλαγής φύλου, ντυμένος και βαμμένος έντονα – όχι εντονότερα πάντως από τις ημέρες της glam-δόξας του. Ένας guitar-antihero λοιπόν, ο Vinnie Vincent.

Ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα ανέβει στη σκηνή ως guest σε ένα live του Gene Simmons των Kiss. Η φιλολογία θα έχει σίγουρα και συνέχειες.

https://youtu.be/JapdnSj7uLQ

Αντίο στον Γιάννη Κουτουβό… του Νάσου Καββαθά
Ο συνθέτης Λουκάς Θάνος με επιστολή του στο Intown...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/