InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 313 άτομα (313 Views)

«Το Θαύμα», γράφει η Νότα Διαμαντοπούλου

BAG111-ITP0098Σιγά -σιγά νοιώθω και πιο ξένη σε αυτή την πόλη. Μπαίνω σε λάθος μαγαζιά, που πριν πουλούσαν κάτι άλλο και μόλις το καταλαβαίνω, κοιτάζω έκθαμβη την αλλαγή αυτή, την ανυπαρξία τους, σαν τα χέρια που δούλευαν πριν εκεί μέσα, αποσπάστηκαν ανεξήγητα από τους καρπούς τους.

Πριν λίγες μέρες, βγήκα να περπατήσω, μπας και χάσω κανα δράμι απ' την τελευταία καραντίνα. Λέω θα λιώσω από τη ζέστη, το κορμί θα πάρει φωτιά και θα αναδεύεται πιο εύκολα στα στενά πλέον ρούχα.

Σχεδόν γύρισα όλο το κέντρο της Αθήνας. Ναι το ήξερα εδώ και πολλά χρόνια πως ζητιάνοι, καρφωμένοι στα πεζοδρόμια, μα και χάμω στο δρόμο απλώνουν το χέρι στην ανυπαρξία των άδειων πορτοφολιών, των περαστικών.

Σαν όμως κατέβαινα από την παλιά Βουλή, που και εκεί μέσα, είχε πέσει «φαλιμέντο», βλέπω έναν παραλυτικό. Δεν έβλεπα το πόδι του, έβλεπα όμως την άθλια μάσκα που είχε κατεβασμένη στο πηγούνι του. Και κοντά ένα μικρό σκυλάκι, που και σε αυτό είχε βάλει μια ελεεινή, βρώμικη μάσκα, που το καημένο προσπαθούσε με τα μπροστινά του ποδαράκια να απαλλαχθεί. Να πάρει αέρα.

Έτρεξα προς το μέρος τους και απαίτησα την απομάκρυνση του ειδεχθούς αξεσουάρ από το σκύλο. Καθώς έσκυψα για να τον απαλλάξω από το σφιχτό φίμωτρο, που ευτυχώς δεν επιβάλλεται στα ζώα, αισθάνθηκα ένα βαρύ χτύπημα στο χέρι μου, από τον παραλυτικό.

Και ναι, έκανα το θαύμα μου σαν μια Αγία, σαν μια Οσία. Ο «ανάπηρος» σηκώθηκε και άρχισε να με κυνηγά στην Ερμού. Όχι για πολύ. Το πόστο του, έξω από την αλυσίδα μαγαζιών fast fashion δεν έπρεπε να το χάσει.

Πιο κάτω, στην ίδιααλυσίδα, που ο κόσμος περίμενε για να μπει μέσα –απαράδεκτο -, ένας άνδρας βαρέων βαρών, είχε ξαπλώσει με δύο παιδάκια στη λάβρα του ήλιου. Επαίτης.

«Δεν τα φοβάμαι τα στοιχειά. Οι ζωντανοί μου προκαλούνε τρόμο γιατί έχουν κορμί». Και τι του έφταιγαν αυτά τα παιδικά κορμάκια στη φωτιά του πεζόδρομου;

Ο δρόμος μου έφερε μπροστά δύο αστυνομικούς με ποδήλατα. «Καλά δεν βλέπετε τι γίνεται; Ζώα, παιδιά στην υπηρεσία των κερμάτων;» Η απάντηση: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, η επαιτεία δεν είναι παράνομη από το 2018.

Το έψαξα, ναι. Με το άρθρο 23 του νόμου 4571/2018 καταργήθηκε το προηγούμενο, το 407 του ποινικού κώδικα για την επαιτεία.

Και μάλλον σωστά λειτούργησε ο νομοθέτης, αφού η φτωχοποίηση των ανθρώπων έγινε καθεστώς στη χώρα από το 2010 και μετά. Άλλωστε ο καθηγητής Μανωλεδάκης έγραφε: «ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί αυτή η πράξη, γιατί δεν προσβάλλει κανένα έννομο αγαθό, δεν θέτει σε κίνδυνο τρίτους ανθρώπους».

Να όμως που σε λίγα λεπτά είδα να προσβάλλονται και παιδιά και ζώα.

Συμπέρασμα: Δεν έχασα ούτε ένα δράμι, υπέφερα όμως από την έλλειψη μου να βοηθήσω.

«Γνώρισα καλούς ανθρώπους», της Νότας Διαμαντοπούλ...
«Ο Ιός του Φόβου»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/