InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 899 άτομα (899 Views)

Θεατρικές Πρεμιέρες 9/15-3-2020: Η λογοτεχνία στο προσκήνιο και ο Λαρς Βον Τρίερ στο Vault

-9.3
Με βασικό χαρακτηριστικό τη μεταφορά της λογοτεχνίας στο θεατρικό σανίδι, αυτή η εβδομάδα έχει πρεμιέρες με ιδιαίτερο λογοτεχνικό άρωμα.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ανέβασμα αυτόνομων λογοτεχνικών έργων όπως έχουμε να κάνουμε με το μυθιστόρημα «Ακύμαντοι» του Νίκου Σκορίνη που ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί στο θέατρο Άλμα ή την περίφημη «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη που η Ιωάννα Ρούσσου θα παρουσιάσει στο ΜΠΙΠ. Αξιοσημείωτες είναι οι ερευνητικές ματιές πάνω στη ζωή και το έργο δύο σπουδαίων συγγραφέων διαφορετικών γενιών που όμως σημάδεψαν τα ελληνικά γράμματα . Έτσι η έμπειρη Μαίη Σεβαστοπούλου ασχολείται με την πολυκύμαντη ζωή του Γεώργιου Βιζυηνού στο Cabaret Voltaire, μια παράσταση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μεταξύ Βιζύης και Δαφνίου», για έναν άνθρωπο που έργα του αγαπάμε τόσο πολύ εκτός από τα να τα διαβάζουμε να τα παρακολουθούμε και στη σκηνή. Στο BIOS, τρεις ηθοποιοί, η Σοφία Κορώνη, η Βάσω Καμαράτου και ο Σπύρος Βάρελης δημιουργούν μια παράσταση-ωδή στη ζωή, στην ψυχή, στην ηδονή, στην μάνα με αφορμή το έργο και τη ζωή του Κώστα Ταχτσή («Τρίτο στεφάνι»).

Κώστας Ταχτσής στο Bios, Γεώργιος Βιζυηνός στο Cabaret Voltaire, Νίκος Σκορίνης στο Άλμα, Ιωάννης Κονδυλάκης στο ΜΠΙΠ

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης και η ομάδα ProvaT.O. για άλλη μια φορά βουτάν στα δύσκολα μεταφέροντας την ταινία «Οι ηλίθιοι» του Λαρς Βον Τρίερ για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Vault, έργο που το 1998 τάραξε τα νερά της έβδομης τέχνης τόσο για τις νέες τεχνικές που πρότεινε, όσο και για τα τολμηρά και ρηξικέλευθα μηνύματα και θεματογραφία. Μια παράσταση-πρόταση, για μια νέα αντιμετώπιση της θεατρικής πράξης από μια ομάδα που ψάχνει και ψάχνεται.

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης φέρνει τους «Ηλίθιους» του Λαρς Βον Τρίερς στο Vault

Και μια και ο λόγος βρίσκεται στο ερευνητικό θέατρο θα σταθούμε και στη Σκηνή Κατίνα Παξινού του Εθνικού μας Θεάτρου όπου ο Γιώργος Κουτλής ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την μαύρη κωμωδία του ρωσικού σύγχρονου και βραβευμένου συγγραφικού διδύμου Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Παίζοντας το θύμα». Σύγχρονο ρωσικό θέατρο και στο θέατρο Ροές όπου η Νάντια Φώσκολου θα παρουσιάσει τις σπάνια ανεβασμένες «Ψευδαισθήσεις»του Ιβάν Βιριπάγεφ. Στο ΙΣΟΝ θα σερβίρεται από τον Στυλιανό Παρρή μια «Σούπα», για όλα όσα «καταπίνουμε αμάσητα» στη ζωή μας, στο Skrow o Βασίλης Μαυρογεωργίου θα αναδείξει τρεις σύγχρονους ήρωες-αντιήρωες στο «Flick» της Αμερικανίδας Άνι Μπέικερ ενώ στο BIOS o Μάριος Ιωάννου μας μυεί ως γκέισα στην ιεροτελεστία του τσαγιού και στη σύγχρονη ανθρώπινη δουλεία στα άδυτα του καπιταλισμού σε μια βραβευμένη παράσταση με τίτλο «Tea Ceremony».

Ο Νίκος Καμτσής με την «Κοσμογονία» στο θέατρο Τόπος Αλλού θα παραβάλει τη μυθολογία διαφορετικών λαών (Έλληνες, Βίκιγκς, Κέλτες, Ανατολή κλπ) πάνω στη δημιουργία του κόσμου υποσχόμενος ένα εντυπωσιακό σκηνικό θέαμα.

H γυναικεία ταυτότητα είναι η κεντρική θεματική της νέας παράστασης με τίτλο «Instar» της ομάδας χορού Πρόσχημα και της Μαρίας Κολιοπολύλου που θα παρουσιαστεί στο βιομηχανικό πάρκο των παλιών Πλεκτηρίων–Υφαντηρίων Αθηνών, στην οδό Κορυτσάς στον Βοτανικό.

Η παράσταση «Μακμπέ軨του Δημήτρη Λιγνάδη μεταφέρεται από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, επισφραγίζοντας τη συνεργασία των δύο κορυφαίων σκηνών της χώρας.

«Παίζοντας το θύμα» στο Εθνικό Θέατρο, «Η σούπα» στο ΙΣΟΝ, «Ψευδαισθήσεις» στις Ροές, «Flick» στο Skrow, «Κοσμογονία» στο Τόπος Αλλού

Tip και πρόταση της εβδομάδας: Δε θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε το Από Μηχανής Θέατρο, όπου μεταφέρεται η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «Τριαντάφυλλο στο στήθος» που παρακολουθήσαμε στην Αθήνα πρώτα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Ο Λευτέρης Γιοβανίδης έφτιαξε μια αριστοτεχνική παράσταση-αποτύπωση του Αμερικανικού Νότου, η Πηνελόπη Μαρκοπούλου καταθέτει μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της φετινής θεατρικής περιόδου στο δύσκολο ρόλο της Σεραφίνα, συμπράττοντας ιδανικά επί σκηνής με τον Γεράσιμο Μιχελή. Τέννεσσι Ουίλιαμς στα καλύτερά του!

Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Γεράσιμος Μιχελής στο «Τριαντάφυλλο στο στήθος» στο Από Μηχανής Θέατρο

Δευτέρα 9 Μαρτίου

 • 1.«Η σούπα» από τον Στυλιανό Παρρή στο Θέατρο ΙΣΟΝ


Τρίτη 10 Μαρτίου

 • 1.«Ακύμαντοι» του Νίκου Σκορίνη από τον Θέμη Μουμουλίδη στο θέατρο Άλμα


Τετάρτη 11 Μαρτίου


Πέμπτη 12 Μαρτίου

 • 1.«Η Αγία Τριάδα» από τους Σοφία Κορώνη, Βάσω Καμαράτου και Σπύρο Βάρελη στο BIOS
 • 2.«Instar» από την Μαρία Κολιοπούλου και την ομάδα χορού Πρόσχημα στον Πολυχώρο Κορυτσάς
 • 3.«Κοσμογονία» από τον Νίκο Καμτσή στο Θέατρο Τόπος Αλλού
 • 4.«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (επανάληψη)
 • 5.«Μεταξύ Βιζύης και Δαφνίου» από την Μαίη Σεβαστοπούλου στο Cabaret Voltaire


Παρασκευή 13 Μαρτίου

 • 1.«Tea Ceremony Devised» μια performance από το διεθνές Ensemble SRSLYyours και τον Achim Wieland στο Bios
 • 2.«Παίζοντας το θύμα» των Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ από τον Γιώργο Κουτλή στη Σκηνή Κατίνα Παξινού (REX) του Εθνικού Θεάτρου
 • 3.«The Flick» της Άνι Μπέικερ από τον Βασίλη Μαυρογεωργίου στο Skrow Theater
 • 4. «Οι πιστωτές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ από τον Χρήστο Προσύλη στο Μπάγκειον Ξενοδοχείον


Σάββατο 14 Μαρτίου


Στον Γιωργή Τσουρή το βραβείο και ο σταυρός του Δη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/