InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Κυρ, Μάι
Tο διάβασαν 1519 άτομα (1519 Views)

The Life of Brian, (Ένας προφήτης μα τι προφήτης), Monty Pythons, του Νάσου Καββαθά

111-0098


Progressive Πάσχα

2000 χρόνια πριν, την εποχή που θίασοι ολόκληροι από 'προφήτες' αλώνιζαν την Μέση Ανατολή με τα κηρύγματά τους και τα ταχυδακτυλουργικά τους, ο άτυχος Brian περνιέται κατά λάθος για προφήτης και οι Monty Pythons προσφέρουν στον κόσμο ένα αληθινό, μοναδικό αριστούργημα. Προβλήματα; Αντιμετώπισαν. Κερδισμένοι; Βγήκαν, το ίδιο κι εμείς μαζί τους. 


Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Pythons

Οι Monty Pythons άφησαν ιστορία στην τηλεόραση με την –για πολλούς- καλύτερη κωμική σειρά όλων των εποχών, το «Ιπτάμενο Τσίρκο» τους, Monty Python's Flying Circus, που καθήλωνε στις τηλεοράσεις το αγγλικό κοινό αρχικά και ευθύς μετά το παγκόσμιο. Πολλά από τα σκετς σ' αυτό το 'θησαυροφυλάκιο', (4 seasons), έχουν επανειλημμένα κοπιαριστεί από διάφορους μετέπειτα, παγκοσμίως. 


Μετά την τηλεόραση, οι Pythons έκαναν τρεις* κινηματογραφικές ταινίες-αριστουργήματα: Monty Python and the Holy Grail (ελλ.τιτλ.: Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης), The Life of Brian (Ένας Προφήτης μα τι Προφήτης) και Monty Python and the Meaning of Life (Το Νόημα της Ζωής). Η Κλασική πια Τριλογία Ταινιών που δεν έχει προηγούμενο ούτε ..επόμενο.

Jesus Christ, Lust for Glory

Μετά την επιτυχία των «Ιπποτών», της πρώτης ταινίας τους, σε μια συνέντευξη Τύπου, κάποιος τους ρώτησε: -What's next? Ποια θα είναι η επόμενη ταινία σας»

Κι ο Eric Idle απάντησε αυθόρμητα, μισο-αστεία: -«Jesus Christ, Lust for Glory!».

Από' κει και ύστερα ήταν ζήτημα λίγου καιρού για να γυριστεί..: 


Η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών;

Ναι, σε πολλά κινηματογραφικά forums η «Ζωή του Μπράϊαν» ψηφίζεται ως η κορυφαία ταινία α/κωμωδίας, β/ιστορικής περιόδου κλπ.

Κι αλήθεια, σ' αυτήν την ταινία οι 'Πύθωνες' βρίσκονται στην κορυφή των δυνατοτήτων τους. Καταρχήν η ταινία φαντάζει σαν υπερπαραγωγή - τουναντίον: είναι μια, σχετικά, μετρίου budget παραγωγή. Βέβαια, με Terry Jones και Terry Gilliam στη σκηνοθεσία, οι Pythons και χωρίς budget αντισταθμίζουν σε χρυσάφι ταλέντου και ευρηματικότητας. 

O Eric Idle των Pythons με τον George Harrison των Beatles


 Progressive Rock Pythons

Αγαπώ το γεγονός ότι τότε τους στήριξαν οικονομικά οι Jethro Tull, Pink Floyd, Led Zeppelin, George Harrison (Beatles), όλοι τους fans και προσωπικοί φίλοι των Pythons. Like minds. 

 

Η αντίδραση της εκκλησίας

Ναι, βέβαια, παπαδαριό, γιαγιούλες κλπ, χωρίς να δουν καν την ταινία, βγάλανε τα πλακάτ, σε κάτι 'redneck' περιοχές τα σινεμά αρνήθηκαν να την παίξουν. Υπάρχει μάλιστα ένα διασκεδαστικό τηλεοπτικό talk show της εποχής, με τον John Cleese και τον Michael Palin απέναντι από έναν καθολικό παπά. Το μόνο που συνέβη ήταν η ταινία να εκτοξευτεί σε δημοτικότητα. 

Είναι «βέβηλος» ο -ερμηνευμένος άψογα από τον Graham Chapman- Brian; Έχει τίποτα «προσβλητικό» η ταινία;

Ανοησίες. Θεωρώ ότι «Η Ζωή του Μπράϊαν» (1979) είναι τίποτα λιγότερο από μια 'ιδανική' κωμωδία «ιστορικής περιόδου», «εποχής», «σανδαλιού» και βέβαια μια κωμωδία που θα έκανε τον Αριστοφάνη να σκάσει –περήφανος- απ' τα γέλια.

Μια απ' τις εξυπνότερες ταινίες όλων των εποχών, σατιρίζει μια ολόκληρη εποχή/περιοχή της Ιστορίας. Θα έπρεπε να παίζεται στις τηλεοράσεις κάθε τέτοια εποχή τουλάχιστον όσες φορές παίζεται ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977). Η τηλεόραση, δημόσια/ιδιωτική, δεν αξιώθηκε να παίξει ποτέ την «Ζωή του Brian». 


Always look on the bright side of life

Εν κατακλείδι, ό,τι φέρνει την υπογραφή 'Monty Pythons' ισοδυναμεί με θησαυρό, κινηματογραφικά, θεατρικά, σεναριογραφικά, σκηνοθετικά, ακόμη και φιλοσοφικά. Ακόμη και μόνοι τους, ο καθένας ξεχωριστά, τα μέλη των Pythons' έχουν δημιουργήσει τηλεοπτικά και κινηματογραφικά 'επεισόδια' που έχουν γίνει θρύλοι. Ενωμένοι, έξι ιδιοφυϊες, ως Monty Pythons, ισοδυναμούν με μια supernova έκρηξη ευφυΐας, αληθινοί ..Μεσσίες της Κωμωδίας.

* Υπάρχει μία ακόμη 'ταινία' των Pythons, που προηγείται χρονικά: Monty Python Live at the Hollywood Bowl, μια σπαρταριστή κινηματογραφημένη ζωντανή τους παράσταση. Και επίσης το And now for something completely different, μια συρραφή -σαν 'Best of'- από τα καλύτερα ή πιο επιτυχημένα σκετς του τηλεοπτικού τους «Ιπτάμενου Τσίρκου των Pythons».


*Υπάρχει μία ακόμη 'ταινία' των Pythons, που προηγείται χρονικά: Monty Python Live at the Hollywood Bowl, μια σπαρταριστή κινηματογραφημένη ζωντανή τους παράσταση. Και επίσης το And now for something completely different, μια συρραφή -σαν 'Best of'- από τα καλύτερα ή πιο επιτυχημένα σκετς του τηλεοπτικού τους «Ιπτάμενου Τσίρκου των Pythons». 

«Star Trek & X-Files Vs Star Wars: Ιδεολογική, Φιλ...
«Ιστορίες Κινηματογραφικής Τρέλας Νο 33: «Τα Κοράκ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/