InTownPost

Ακολουθήστε μας :

28
Κυρ, Νοε
Tο διάβασαν 177 άτομα (177 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Τα Κήτη», του Σάκη Σερέφα

KHTH22-ITP071EXON21

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Επιμέλεια έκδοσης: Ελένη Κεχαγιόγλου

Είδος: Ποίηση

Σελίδες: 105

Τιμή: € 11

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Μάιος 2021

Εκδόσεις: Πατάκης


Σας άκουσα εγώ το Οστό να λέτε λόγια σοφά:

«Ο Πλάστης όποιον στην αγκάλη του αρπάζει πίσω δεν γυρνά

Αντιστοιχεί κι από ένα σφάγιο στον κάθε ερωτευμένο

Όλοι κάποτε μέσα σε ένα κήτος θα βρεθείτε

Χωρίς τη φτώχεια δεν μαθαίνεις τι αξίζεις

Η φύση του ανθρώπου είναι ποταπή

Το Χρέος είναι ένα κήτος που σπαρταρά μες στην ψυχή

[...] Το έχει ανάγκη το φέικ η ψυχή του ανθρώπου

Κάθε αναγνώστης είναι μια φάλαινα που καμακώθηκε».


Στον βυθό της θάλασσας συναντιούνται τα κήτη

Το Κήτος Είδε, Θυσία, Σφάγιο του Έρωτα, Διδαχή, Ασωτία, Ιντερμέδιο, Manual, Χρέος, Κλισέ, Τυχή, Fake, Δαίμων, Οστό και παρουσιάζουν τον ρόλο που έπαιξε το καθένα στην Ιστορία του Κόσμου. Τελευταίο ομιλεί το Οστό. Μπορεί να το δει ο καθένας σήμερα. Εκτίθεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, στην Αθήνα. Μέσα από την προθήκη του, εκπέμπει μιαν αλήθεια που κανένα από τα άλλα κήτη δεν κατέχει. Ποια;

«Τα Κήτη», σπονδυλωτή ποιητική σύνθεση με διακειμενικότητα και χιούμορ, σαρκάζουν τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και τη διδακτική λογοτεχνία. Ανακαλούν άλλοτε τα μεσαιωνικά έπη ή τις ταινίες του Ταραντίνο, άλλοτε τον Μέλβιλ, την Παλαιά Διαθήκη, την Οδύσσεια ή τις Περιπέτειες του Πινόκιο, άλλοτε τον Βολταίρο, τον Πλούταρχο, τον βαρόνο Μυνχάουζεν ή τις μαρτυρίες της αναρχικής ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ και εν τέλει μιλούν για το ζόρικο κήτος της ανθρώπινης μοίρας.

Ο Σάκης Σερέφας γράφει ποίηση, πεζογραφία και θέατρο. Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», στο Tristan Bates Theatre (Λονδίνο, σε αγγλική μετάφραση) και αλλού. Το θεατρικό του έργο «Μαμ» τιμήθηκε με το βραβείο νεοελληνικού έργου «Κάρολος Κουν 2007» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Το θεατρικό του έργο «Λιωμένο βούτυρο» παρουσιάστηκε ως πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο (2012).

Το θεατρικό του έργο «Αποστολή στον πλανήτη Γη» τιμήθηκε με το Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2007. Το θεατρικό του έργο «Θα σε πάρει ο δρόμος» περιλαμβάνεται στον κατάλογο «Τα 120 καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα» της European Theatre Convention (ETC, 2010).

Το βιβλίο του «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά (2008). Το βιβλίο του «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (2013). Το βιβλίο του «Μια τρύπα στο νερό» τιμήθηκε με το Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου- Ελληνικό Τμήμα της IBBY (2012).

Το βιβλίο «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο» (κείμενα Σάκης Σερέφας, φωτογραφίες από το αρχείο του Χάρη Γιακουμή) τιμήθηκε με το βραβείο Milos και εκδόθηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Kallimages.

Έγραψε το σενάριο για τη μεγάλου μήκους ταινία «Ρουλεμάν» (2004).

Πρόταση για διάβασμα: «Η Μεταξούλα», της Σταυρούλα...
Πρόταση για διάβασμα: «Γλυκιά Εκδίκηση», του Γιούν...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/