27
Σαβ, Φεβ
Tο διάβασαν 739 άτομα (739 Views)

"Tα Ελληνικά τραγούδια του Steve Vai", γράφει ο Νάσος Καββαθάς

Flying over Athens! 

Το τραγούδι 'The Moon and I' είναι ένα από τα δύο 'ελληνικά' τραγούδια του Steve Vai. Αρχικά το είχε ονομάσει 'Flying over Athens'! (Υπάρχουν κι άλλα δύο που ηχογράφησε εδώ, βλ. παρακάτω). Το 'The Moon and I' είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα του ίδιου του Vai. Στο πιο πρόσφατο podcast του, Alien Guitar Secrets episode 6, ξεκίνησε το podcast παίζοντας το κομμάτι και πιο κάτω, στο 34ο λεπτό, αναφέρεται εκτενώς στο 'The Moon and I', επεξηγώντας ότι το κομμάτι εμπνεύστηκε και γράφτηκε στο soundcheck στην Αθήνα, το 2000*. Είναι τότε που τον είχα φέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για δύο συναυλίες.

I love it. Οι συναυλίες εκείνες ήταν οι τελευταίες της περιοδείας. Προσέξτε τώρα: Σ' εκείνη την περιοδεία ο Steve είχε το 'μυστικό' concept ότι θα ηχογραφούσε από ένα ΝΕΟ κομμάτι για καθεμιά απ' τις χώρες που θα επισκεπτόταν. Έτσι, το επόμενο άλμπουμ του 'Alive in an Ultra World' (2001) περιείχε Song for Greece, Song for Bulgaria, Spain, France, Japan, Russia κ.α., 16 κομμάτια και χώρες συνολικά.

Τώρα, η περιοδεία έφτανε προς το τέλος της, όχι καιρός για χάσιμο, τα soundchecks και οι συναυλίες ηχογραφούνταν υπό πλήρη αυτοσυγκέντρωση από τον Steve και τους εξαιρετικούς μουσικούς του. Εντέλει, 3 (τουλάχιστον) κομμάτια του εν λόγω άλμπουμ ηχογραφήθηκαν εδώ, στην Ελλάδα, κι ας ήταν 2 απ' αυτά 'αφιερωμένα' σε άλλες χώρες! Ήμουν παρών στα soundchecks και είχα (πάντα εκείνη την εποχή) το δημοσιογραφικό μου μαγνητοφωνάκι να γράφει, documenting. Όταν έπαιζαν κι ηχογραφούσαν το κομμάτι για τη Βουλγαρία, 'Incantation', νόμιζα τότε ότι θάναι το ελληνικό, αλλά το ελληνικό κομμάτι έμελλε να είναι το 'The Power of Bombos' (που έχει τη δική του περιπετειώδη ιστορία!). Το άλλο που επίσης θυμάμαι ότι σίγουρα γράφτηκε εδώ, είναι το κομμάτι για την Ισπανία, 'Iberian Jewel'. (Θα τα ξανακούσω τα αρχεία, ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να ανακαλυφθεί εκεί!) Όμως, εκτός από αυτά, το 'The Moon and I', γραμμένο στο stage στην Αθήνα, έμελλε να είναι το αγαπημένο κομμάτι του ίδιου του Steve. Ωραία πράγματα. 

The Moon and Vai …and I

Ήταν μια 'προσωπική υπόθεση', τότε, να φέρω τον Steve Vai στην Ελλάδα. Αν δεν τον είχα φέρει, τα 4 αυτά κομμάτια που ηχογραφήθηκαν εδώ, Ελλάδα, ειδικά τα 2, The Moon and I και The Power of Bombos, δε θα υπήρχαν καν. (Τα άλλα δύο, Incantation και Iberian Jewel, ίσως να'ταν αλλιώς, σε άλλες εκτελέσεις, άλλα 'takes', ή: και καθόλου πάλι).

Το 'The Moon and I' ο Vai το ξεχώρισε τόσο πολύ, που αντί να το κάνει τότε 'A Song for Greece' το φύλαξε για «κεντρικό κομμάτι», centerpiece, στο studio album του, 'The Story of Light' (2012), που είναι και το 'τελευταίο' του full studio album με original υλικό ως σήμερα! (Μέρος μιας τετραλογίας, "Quadrilogy", όπως του πρότεινα να την ονομάσει, όταν συναντηθήκαμε ξανά το 2012).

Τα Podcasts της 'καραντίνας'

Κάθε Τρίτη ο Steve κάνει τα 'Alien Guitar Secrets' (δίωρα) podcasts και κάθε Πέμπτη τα 'Under it all: Hard Questions' (επίσης δίωρα) podcasts. Συνολικά, θα κάνει από δέκα, νομίζω, τώρα βρίσκεται στο 6ο κάθε σειράς. Ευγενική, ειλικρινής και γενναιόδωρη χειρονομία. Παρακολουθούνται ζωντανά ή βιντεοσκοπημένα από κοινό κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων ανά την υφήλιο. 

 Τι πιο ευχάριστη έκπληξη για μένα, το ότι το 'The Moon and I' το αναφέρει ξανά και ξανά στα podcasts, ίσως να του το θύμισε και το πρόσφατο άρθρο μου, (γραμμένο στα αγγλικά), "The Moon and I, Recorded in Greece, 2000, under my watch!", που έκανε μια βόλτα στα σχετικά forums. (Βρείτε το κάτω-κάτω, στη λίστα με τα κείμενά μου).

Είναι απ' τις σπάνιες χαρές 'της δουλειάς'. Κι είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, δεν περιμένεις κάποια 'αναγνώριση' για κάτι, κάποιο credit για το contribution σου. (Αν και θυμάμαι, τότε, όταν βγήκε το άλμπουμ 'Alive in an Ultra World', περιμέναμε να δούμε καναδυό από τα ονόματά μας στα 'Thanks' τουλάχιστον!). Δεν πειράζει! Το The Moon and I συνεχίζει το ταξίδι αυτό αφού, λέει, θα ηχογραφηθεί ξανά, με νέα ενορχήστρωση, μάλλον με ορχήστρα, και εν ολίγοις: το προωθεί σαν ένα απ' τα 'signature tunes' του, ένα κομμάτι που τον αντιπροσωπεύει, κομμάτι με το οποίο θέλει να τον ταυτίζουν.

Well, αν δεν είχα βάλει πείσμα και σκληρή, κακοπληρωμένη δουλειά, Vai και μπάντα δεν θα είχαν έρθει εδώ. Και δεν θα είχαν συμβεί αυτά τα ωραία. Οι συναυλίες γεμίσανε, δίνοντας την απάντηση σε όσους του 'μουσικού κυκλώματος' αμφιβάλλανε. I'm proud of this. Δυο χρόνια μετά έφερα και τον Satriani.

Wrapping up the Ultra Tour

Όπως είπα, ήταν τέλος της περιοδείας, σκληρή δουλειά για όλους, αλλά και εορταστική διάθεση, αφού σε λίγες μέρες θα επέστρεφαν όλοι σπίτια τους, μετά από μήνες και μήνες συναυλιών, ηχογραφήσεων στα soundchecks, tour bus, αεροπλάνα και ξενοδοχεία. Είναι τόσα πολλά τα αξιομνημόνευτα στιγμιότυπα, αλλά και τα παρ' ολίγον καταστροφικά γεγονότα που, όπως λέω κι αλλού, κάποια μέρα θα τα συμπεριλάβω σε ένα memoir, με τέτοια, 'ιστορικά' μουσικά πράγματα στα οποία είχα σημαντική ανάμειξη, σε διάφορους ρόλους. Και βέβαια, κυρίως για καλλιτέχνες που φρόντισα να έρθουν για 1η φορά στην Ελλάδα: Vai, Satriani, Toto, Kansas, Zappa plays Zappa, κι άλλες συναυλιακές παραγωγές στις οποίες δε 'φάνηκα' καν. (Joker!) Τα συμβάντα, πως τα βίωσα, τι σημαίνουν. Όλα αυτά παράλληλα με την προσωπική μου καλλιτεχνική περιπέτεια. Blowing the trumpet? Well, I can live with that!

Σχεδίαζα την ώρα που άκουγα το εν λόγω podcast. Το σχέδιο που κοσμεί αυτό το άρθρο έχει βέβαια τον τίτλο 'The Moon and I'. 

«Δεν θα ακούσεις, ξανά, νέα μουσική», γράφει ο Κώσ...
«Η Ενοχή του Έντεχνου Τραγουδιού», γράφει ο Κωνστα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/