InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 505 άτομα (505 Views)

«Συγγνώμη να ζητήσει, ο Γιώργος Κιμούλης και η γενιά μας, για να πάμε παρακάτω…», γράφει ο Δημήτρης Καταλειφός

DIKA33-09


Τα είπε όλα ο Δημήτρης Καταλειφός:

«…Κατά συνέπεια προτείνω όχι μόνο ο Γιώργος Κιμούλης αλλά όλη η γενιά μας να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους νεότερους για λάθη που κι εμείς παραλάβαμε ή συνεχίσαμε, και οι νεότεροι να δώσουν αυτή τη συγγνώμη και να προχωρήσουμε ξανά όλοι μαζί. Το θέατρο με αφορμή την πανδημία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα που θα μπορούσε να δεχτεί. Ας μη το τραυματίζουμε κι εμείς με τα ίδια μας τα χέρια».

Σε ανάρτηση του στο Fb ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης βάζει τα πράγματα στη θέση τους συστήνοντας τη συγχώρεση ως μόνη λύση. Λένε, ότι η συγχώρηση είναι σημάδι αδυναμίας ή ότι η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού όπως ισχυρίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι. Υπάρχει και η άποψη, ότι η Ελευθερία είναι να μη χρειάζεται ποτέ να ζητάς συγγνώμη, όπως την υπερασπίζεται ο Αλ Πατσίνο στην ταινία του Σίντνεϊ Λούμετ: «Σκυλίσια Μέρα».

ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης


Δεν ξέρω πως, αλλά αυτή η τελευταία φράση του Αλ Πατσίνο μου έφερε στο νου τους βιασμούς νεαρών σταρ στο Χόλυγουντ από θρύλους της Έβδομης τέχνης και όχι μόνο. Είναι γεγονός , ότι μετά τη φοβερή αποκάλυψη της Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου, που μετά από χρόνια μίλησε για την τραγική εμπειρία τού βιασμού της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και στο Ελληνικό Θέατρο, αρχής γενομένης από μία σοβαρή καταγγελία της Ζέτας Δούκας, για τον Γιώργο Κιμούλη, ότι κατά τη διάρκεια μίας θεατρικής τους συνεργασίας είχε υποστεί σωματική και λεκτική βία από τον κορυφαίο μας ηθοποιό και σκηνοθέτη .

Μια καταγγελία που πήρε μορφή χιονοστιβάδας, αφού αρκετοί ηθοποιοί πήραν το μέρος της Ζέτας Δούκα, ενώ βγήκαν κι άλλα στη φόρα. Δειλά αλλά σταθερά άρχισαν να ψιθυρίζονται διάφορα και στον δημοσιογραφικό χώρο. Ποιος ξέρει, τι θα ακούσουμε.

O Δημήτρης Καταλειφός στην παρέμβασή στο θέμα, μας θυμίζει τη φράση που λέει ο σκηνοθέτης στην αριστουργηματική ταινία του Μπέργκμαν «Μετά την πρόβα»: «Το θέατρο είναι ιδρώτας, σπέρμα και σκατά».

η ηθοποιός Ζέτα Δούκα


Πολύ δυσοσμία. Βεβαίως, το θέμα δεν χρονολογείται μια 20ετία πριν, αλλά πολύ περισσότερο. Είναι κοινό μυστικό , ότι αείμνηστος θεατράνθρωπος που διηύθυνε για χρόνια κρατική σκηνή κρατούσε σε απραξία γυναίκες ηθοποιούς, αν δεν «ξάπλωναν» μαζί του. Μα και στο ελεύθερο θέατρο συνέβαιναν τέρατα και σε άντρες και σε γυναίκες. Όλο αυτό μου δημιουργεί την εύλογη απορία. Γιατί να μην καταγγελθεί το γεγονός στην ώρα του;

Αλλά για να μην βγάλω κακίες θα σταθώ σε μέρος του κειμένου του Δημήτρη Καταλειφού που με εκφράζει απόλυτα: «Ανήκω στην ίδια γενιά με τον Γιώργο Κιμούλη. Αυτή η γενιά παρέλαβε μια ολόκληρη μυθολογία για τις σκληρές πρόβες, τις απαιτήσεις σκηνοθετών που συχνά γίνονταν ακραίες, για ομηρικούς καυγάδες μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης και άλλα πολλά. Η δική μας γενιά συνέχισε σε μεγάλο βαθμό κάπως στα ίδια- ίσως και σε χειρότερα- ακόμα χνάρια, γιατί η όλη εποχή εξελίχθηκε γενικά χειρότερα. Εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία τα πράγματα αλλάζουν σε τρομακτικό βαθμό. Το θέατρο φυσικά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Αν τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα ή χειρότερα θα το δείξει η ιστορία. Η νέα εποχή μάς επιτρέπει να μιλάμε. Αυτό ίσως πραγματικά να είναι καλύτερο και υγιέστερο. Και σίγουρα θα είναι υγιέστερο να μιλάμε τη στιγμή που υφιστάμεθα την οποιαδήποτε αδικία ή παραβίαση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν γινόταν για πολλούς λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Ας το δούμε με ψυχραιμία και κατανόηση. Ας πάψουμε να κατηγορούμε με ευκολία θύτες και θύματα. Κάθε γενιά χρειάζεται ένα "μπράβο", έναν έπαινο, για ό, τι προσέφερε, και οφείλει ένα συγγνώμη για τα λάθη που σίγουρα διέπραξε, γιατί είναι αδύνατον να μην κάνει λάθη. Ας θεσπίσουμε από την αρχή κάποιους καινούργιους κανόνες για το θέατρο. Και για τη θεατρική εκπαίδευση και για το επάγγελμα. Το απαιτεί η νέα εποχή»

Άραγε μια συγγνώμη είναι αρκετή για να κλείσουν οι πληγές;


Πανηγυρική η ατμόσφαιρα στο Σαράϊ
«CEST 2021: Ένα κορυφαίο περιβαλλοντικό συνέδριο δ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/