InTownPost

Ακολουθήστε μας :

14
Δευ, Ιουν
Tο διάβασαν 50 άτομα (50 Views)

«Σουπερνόβα»

SN-06272


«Σουπερνόβα»

(Supernova)

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Παραγωγή: Αγγλία (2020)

Σκηνοθεσία: Χάρι Μακουίν

Με τους: Στάνλεϊ Τούτσι, Κόλιν Φερθ, Πίπα Χέιγουντ

Διάρκεια: 95'

Διανομή: Filmtrade και Tanweer


 Ο μουσικόσυνθέτης Σαμ (Κόλιν Φερθ – πολύ καλός) και ο συγγραφέας Τάσκερ (Στάνλεϊ Τούτσι - επίσης καταπληκτικός) έχουν ζήσει μαζί ως ζευγάρι είκοσι χρόνια και τώρα είναι περισσότερο ερωτευμένοι όσο ποτέ. Αλλά εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο, η ζωή τους έπρεπε να αλλάξει. Καθώς η κατάσταση του Τάσκερ επιδεινώνεται, αποφασίζουν ένα ταξίδι οδικώς με το αυτοκινούμενο τους, ώστε ο Τάσκερ να ξαναδεί φίλους και συγγενείς και να ξαναβρεθεί στα μέρη που έχει αγαπήσει.


Η άνοια και η χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ένα σοβαρότατο ιατρικό γεγονός, που τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει απασχολήσει έντονα τις κινηματογραφικές παραγωγές, παρουσιάζοντας σε αριθμό πάνω από 25 με 30 ταινίες στο φιλοθεάμον κοινό με την συγκεκριμένη θεματική. Ταινίες με ήρωες που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ, ανθρώπους μοναχικούς, οικογενειάρχες, ηλικιωμένους, ώριμους, άνδρες, γυναίκες, διάσημους, ζευγάρια, το θέμα έχει κυκλωθεί καλά, με σεβασμό και κατανόηση από όλες τις πλευρές, καθότι το φλέγον σημείο αυτής της φοβερής νόσου είναι η απώλεια της ανθρώπινης μνήμης, οπότε και των αναμνήσεων, που σε κρατούν ζωντανό και ενεργό ως ανθρώπινο ον στην πολυεπίπεδη, κοινωνική σφαίρα. Τι απουσίαζε, λοιπόν, από την φαρέτρα; Ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους, που ο εις εκ των δυο, δυστυχώς, ξεκίνησε να ταξιδεύει δίχως επιστροφή στα σκότη της λήθης.

Έχουμε δει το δράμα σε όλες του τις εκφάνσεις, που, δυστυχώς ξαναγράφω, είναι από στενάχωρο έως τρομακτικό. Δεν υφίσταται καμία γλυκύτητα σε αυτό το σημείο, παρά μόνο ο πόνος και από τις δυο πλευρές, και αυτό κινηματογραφικά έχει παραδοθεί υπέροχα σε αρκετά σενάρια. Είναι αδύνατον να ωραιοποιήσεις το πρωτεύον ανθρώπινο συστατικό της ζωής, που αφορά την απώλεια της μνήμη. Ο περίγυρος του πάσχοντος είναι αυτός που απαλύνει το βλέμμα του θεατή, κάτι που σε όλες τις ταινίες το στοιχείο της αγάπης και της κατανόησης από συντρόφους, φίλους, τέκνα και συγγενείς βασιλεύει θριαμβευτικά, πάντα μέχρι ενός σημείου γιατί όταν η νόσος μηδενίσει εντελώς το προσωπικό άλμπουμ της ζωής του πάσχοντος, τότε την περίθαλψη και την φροντίδα του αναλαμβάνουν τα εξειδικευμένα ιδρύματα.

Ο 37χρονος Άγγλος ηθοποιός Χάρι Μακουίν, σκηνοθετεί την δεύτερη ταινία του – πρώτη φορά, όμως, έρχεται σε επαφή με το ελληνικό, κινηματογραφόφιλο κοινό - και εντός ενός road movie, σχεδόν, ανακυκλώνει τα ήδη γνωστά που έχουμε δει και αφορούν την χρονική στιγμή, όταν η νόσος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα ενταθεί και λάβει διαστάσεις χάους. Τίποτα το διαφορετικό και τίποτα το καινούργιο δεν υφίσταται σε αυτή την ταινία, ικανά να την διαφοροποιήσουν από τις προηγούμενες του είδους. Η πινελιά του Άγγλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, απλά είναι, ότι το ζευγάρι που θα περάσει τα φρικαλέα, σκοτεινά σύνορα της άνοιας και του Αλτσχάιμερ είναι ομοφυλόφιλοι και λατρεύει ο ένας τον άλλον.

Ταινία εξυπνακίστικου, δακρύβρεχτου εντυπωσιασμού με το ακαδημαϊκό γράδο του B.B.C. στην παραγωγή, παρά ενδιαφέρον για την πραγματική ουσία του θέματος. Ψιλοδιανόηση, χιούμορ κεντημένο με το βελονάκι στον μεταξένιο, σοφιστικέ καμβά, λόγιες προσεγγίσεις, ακόμα και ένας διαπληκτισμός μεταξύ τους είναι τόσο πολιτισμένος και απαλός, που, πιθανώς, να κοιτάξεις άλαλος την σύντροφό δίπλα σου με παραπονιάρικο βλέμμα. Ο Στάνλεϊ Τούτσι και ο Κόλιν Φερθ, δυο εξαιρετικοί ηθοποιοί που αγαπάμε τα μάλα, είναι πραγματικά απολαυστικοί.


Photo gallery: «Σουπερνόβα»
«Ένα Ήσυχο Μέρος 2»
«Έντιμος Κλέφτης»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/