InTownPost

Ακολουθήστε μας :

28
Κυρ, Νοε
Tο διάβασαν 945 άτομα (945 Views)

Stringless

«Stringless»    

 

  • Είδος: Ντοκιμαντέρ
  • Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
  • Παραγωγή – Σενάριο: Άγγελος Κοβότσος
  • Διάρκεια: 87΄
  • Διανομή: New Star
  • Διακρίσεις: Βραβείο κοινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το οδοιπορικό μιας φωνητικής ορχήστρας, που αποτελείται από πέντε γυναικείες φωνές. Ελληνίδες και μετανάστριες που ζουν στην Θεσσαλονίκη. Με κοινό σημείο επαφής την μουσική, έφτιαξαν το πολυφωνικό σύνολο «Stringless» (σε μετάφραση: χωρίς χορδές), αλλά ελληνιστί και ηχητική απόδοση της λέξης είναι «Στρίγγλες». Ένα παιχνίδι της λέξης και του λόγου καθ΄ όλα αληθινό και μελωδικό στην διάσταση του θέματος του ντοκιμαντέρ, που ναι μεν οι, πραγματικά, ταλαντούχες γυναίκες δεν χρησιμοποιούν όργανα, παρά μόνο τις εξαιρετικές φωνές τους, έχοντας μεταξύ τους αρκετά προβλήματα όσο αφορά την συνύπαρξη και τις συνεργασία τους. Δεν το κρύβουν άλλωστε στις on camera εξομολογήσεις τους και ως γυναίκες με έντονη καλλιτεχνική φύση που είναι, επιδίδονται και στην προσωπική αυτοκριτική τους. Το ταλέντο τους και το λογοπαίγνιο του ονόματος του γκρουπ εκμεταλλεύεται ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος για να κινηματογραφήσει ένα τριετές οδοιπορικό με τον φακό του επικεντρωμένο στα εμπόδια, τις έριδες, τα γεννητούρια, ακόμη και στις απώλειες δικών των ανθρώπων, που σημάδεψαν την ύπαρξη αυτού του μουσικού σχήματος. Ένα σχήμα, που ενώ έχει τη λογική και την πειθαρχία της ομάδας, ταυτόχρονα ακτινοβολεί και την προσωπικότητα της κάθε μιας ξεχωριστά από τις γυναίκες μέλη του.

Γυναικεία υπόθεση, ωραίο το θέμα του βραβευμένου μικρομηκά και ντοκιμαντερίστα Άγγελου Κοβότσου («Ραντεβού», «Το Ασανσέρ», «Ιστορία των Χρόνων μου- Μ. Κακογιάννης», «Έβγα Ήλιε, Κάτσε Ήλιε»). Η ιδέα ανταμώνει γρήγορα την δημιουργία ενός γκρουπ που οι μουσικοί του θα χρησιμοποιούν ως μόνο όργανο την ανθρώπινη φωνή. Από την αρχή της δημιουργίας τους οι «Stringless» σημαδεύονται από την πολυπολιτισμική τους προέλευση. Δημιουργήθηκαν το 2013 στη Θεσσαλονίκη. Η ιδέα του μουσικού, πολυφωνικού σχήματος, που να στηρίζεται σε έξη (σήμερα πέντε) γυναικείες φωνές, ξεκίνησε από την Αλμπένα Κούτοβα, την μουσικό, την τραγουδίστρια και δασκάλα της γιόγκα από τη Βουλγαρία, η οποία ζει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και την Ελιόνα Σιντζάρι από την Αλβανία, μουσικό με υψηλού επιπέδου μουσικές σπουδές στην πατρίδα της αλλά και στη Ρουμανία, όπου ζει κι εκείνη στη Ελλάδα. Η Αλμπένα κι η Ελιόνα απευθύνθηκαν στην μουσικό από τη Θεσσαλονίκη Έλσα Μουρατίδου με καταγωγή από τον Πόντο και στη συνέχεια ακολούθησαν η Βασιλική Αλεξίου, η Κατερίνα Μαυροφρύδου, η Στέλλα Γιαλτζή και το νέο μέλος, η Δωροθέα Μιχαήλ. Μουσικά ιδιώματα από τη Βουλγαρία (δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα αυτή διαπρέπουν τα γυναικεία πολυφωνικά συγκροτήματα), την Αλβανία, τον Πόντο, την Ήπειρο, την Ανατολή, τη Μακεδονία, την Τουρκία, τα ρετρό του ‘30 και τα ρεμπέτικα, αλλά και κέλτικα, γκόσπελ, αφρικάνικα, ινδιάνικα και άλλα, αναμιγνύονται σε ένα πολιτισμικό μουσικό προϊόν, που χαρακτηρίζεται από την δεξιοτεχνία, την αφηγηματική ροή και την θεατρικότητα. Η πολυφωνική ενορχήστρωση είναι το ζητούμενο ακόμα και σε κομμάτια που δεν είναι από τη φύση τους πολυφωνικά. Όλες οι ενορχηστρώσεις γίνονται από το γκρουπ, δημιουργώντας άλλοτε μια εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική πρόταση για κάποιο τραγούδι, άλλοτε είναι απλώς μια μεταγραφή των μουσικών οργάνων που συνοδεύουν μια μελωδία σε ήχο που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο σώμα, είτε σαν πνευστό είτε σαν κρουστό.

Το ντοκιμαντέρ που συνέθεσε ο  Άγγελος Κοβότσος για το ταλαντούχο πολυφωνικό, γυναικείο γκρουπ δεν στέκεται μόνο στην μουσική παιδεία και την τραγουδιστική αξιοσύνη των κοριτσιών, αλλά περνάει και στην αναμεταξύ τους σχέση στην καθημερινή τους ζωή, στον δικό τους κόσμο, παρακολουθώντας την προσωπική διαδρομή της κάθε μιας, αναδεικνύοντας το ζήτημα της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη μουσική. Σε μια χώρα που η δημιουργία και το ταλέντο διώκονται με τον χειρότερο τρόπο στην εποχή μας και παρά τα οικονομικά προβλήματα, που διατρέχουν τέτοιου είδους σπουδαίες καλλιτεχνικές προτάσεις, σήμερα στην Ελλάδα της έκπτωσης, οι «Stringless», πέρα από τα προσωπικά τους σκαμπανεβάσματα ως ομάδα, επιμένουν επί σκηνής να γοητεύουν και να ενθουσιάζουν τον κόσμο. Καλή η έρευνα και ενδιαφέρουσα η καταγραφή του Άγγελου Κοβότσου, σε ένα ντοκιμαντέρ που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Στη ταινία συνέβαλαν με την ποιότητά τους σημαντικοί Έλληνες κινηματογραφιστές: Ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Κορδελάς με την υπέροχη φωτογραφία του, ανέδειξε πρόσωπα και φυσικά τοπία (Ικαρία και Βοβούσα). Ο μοντέρ Γιάννης Κατσάμπουλας μέσα από ένα δημιουργικό μοντάζ ενίσχυσε τη δραματουργία της ταινίας. Ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός της ταινίας Βαγγέλης Φάμπας επιμελήθηκε τον με ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες ήχο. Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με την μαζική προσέλευση του κοινού (sold out και στις δυο προβολές) και με το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή μεγάλου μήκους. Απολαύστε τις  «Stringless», γιατί το αξίζουν με το παραπάνω.

https://youtu.be/R6RjusEQHJY

Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα
Κάθε Μέρα, Μία Άλλη Μέρα

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/