fbpx

banner αεροδρομίου

«Shazam»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 

  • Είδος: Δράση, περιπέτεια DC comics
  • Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)
  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ
  • Με τους: Ζάκαρι Λίβαϊ, Μαρκ Στρονγκ, Άσερ Έιντζελ, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Ντζιμόν Χουνσού, Λοβίνα Γιάβαρι, Μισέλ Μπορθ, Άνταμ Μπρόντι, Μάρτα Μίλανς, Γκρέις Φάλτον
  • Διάρκεια: 132΄
  • Διανομή: Tanweer

Η μαγική λέξη Shazam πρόκειται για τα ακρωνύμια έξι αθάνατων πρεσβυτέρων, όπως αναφέρει η ιστορία του υπερήρωα, δηλαδή: S (Solomon – Σολομών ως προς τη Σοφία), H (Hercules – Ηρακλής ως προς την Δύναμη), A (Atlas – Άτλας ως προς την Αντοχή), Z (Zeus – Ζεύς ως προς την Δύναμη της Ηγεσίας), A (Achilles – Αχιλλέας ως προς το Θάρρος) και M (Mercury – Ερμής ως προς την Ταχύτητα).

Σχεδιασμένος το 1939 για την εκδοτική εταιρεία Φόσετ Κόμιξ ως Κάπτεν Μάρβελ, ήταν το alter ego του ραδιοφωνικού δημοσιογράφου Μπίλι Μπάτσον, ο οποίος το 1953 σταμάτησε να εκδίδεται λόγω της δικαστικής διένεξης με την αντίπαλη Μάρβελ για το όνομα του ήρωα. Ίσως είναι η πιο μπλεγμένη ιστορία χάρτινου ήρωα, που τελικά, κατέληξε ως Σαζάμ και είναι ο 14χρόνος, ορφανός Μπίλι Μπάτσον. Προφέροντας την μαγική λέξη, που του χάρισε υπεραιωνόβιος μάγος Σαζάμ, για να απαλλάξει τον κόσμο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, ο έφηβος μεταμορφώνεται αμέσως σε ενήλικα υπερήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις, ίδιες με αυτές του Σούπερμαν, αλλά η σκέψη και οι αντιδράσεις του κυβερνώνται από το μυαλό ενός 14χρόνου.

Ο  Ζάκαρι Λίβαϊ, που υποδύεται τον Σαζάμ, κινηματογραφικά αναφερόμενος για τους φανατικούς του είδους, ο πιο σπουδαίος ρόλος του στην μεγάλη οθόνη είναι αυτός του γενναίου ξανθού Φάντραλ, ενός από την πιστή, φιλική τριανδρία του μαρβελικού Θωρ. Όλη η ταινία αφήνεται ελεύθερη στην εφηβική αφασία και με πλήθος αναφορών σε επιτυχημένες ταινίες των eighties, ο Σαζάμ, σε μετρήσιμα μεγέθη της καφρίλας, γέρνει συμπαθητικά και με γούστο στους ώμους του Deadpool.

Σαν καλοφτιαγμένο πέρασμα μοιάζει αυτός ο χάρτινος ήρωας της DC με την δυνατότητα γεφύρωσης του μικρού με αυτό του ενήλικου κοινού. Οι μεγαλύτεροι θα το ευχαριστηθούν αναπνέοντας πλήθος αναφορών εϊτίλας, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία θα ανακαλύψουν τον φανταστικό τους, κρυφό όρμο που μεταμορφώνει την θνητή υπόσταση ενός συνηθισμένου πιτσιρικά σε θεϊκό ήρωα έτοιμο να σώσει τον πλανήτη Γη. Ε, όλοι μας κάποτε λίγο ή πολύ το είχαμε φαντασιωθεί.            

Ο ορφανός Μπίλι Μπάτσον (Άσερ Έιντζελ – καλός ο πιτσιρικάς), χάρη στην ευγενική «χορηγία» ενός αρχαίου μάγου (Ντζιμόν Χουνσού), κάθε φορά που φωνάζει τη λέξη «Σαζάμ!» μεταμορφώνεται από 14χρονο έφηβο στον ενήλικα ομώνυμο υπερήρωα (Ζάκαρι Λίβαϊ – καλός).

Ωστόσο, παρά το θεόρατο και γεροδεμένο σώμα του, παραμένει μέσα του ένα παιδί  που, όπως είναι φυσικό, διασκεδάζει με την ενήλικη έκδοση του εαυτού του, κάνοντας ό,τι θα έκανε κάθε έφηβος που θα αποκτούσε υπερδυνάμεις: Κοινώς κάνει φιγούρα και την πλάκα του!

Μπορεί να πετάξει. Βλέπει με ακτίνες Χ. Μπορεί να εξαπολύσει αστραπές από τα χέρια του. Δεν τον πιάνουν οι σφαίρες. Μπορεί, επίσης, να κάνει κοπάνα από το σχολείο. Με τη βοήθεια του ειδήμονα σε υπερηρωικά ζητήματα φίλου του Φρέντι (Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ – η έκπληξη της ταινίας), ο Σαζάμ δοκιμάζει τα όρια των ικανοτήτων του με την ανεμελιά του παιδιού που κρύβει μέσα του.

Στην ανάδοχη οικογένεια που έχει μεταφερθεί, συζώντας με ακόμα τέσσερα ορφανά και με κύριο μέλημα να ανακαλύψει την μητέρα του, που την έχασε σε ένα πανηγύρι όταν ήταν πέντε ετών, ο Μπίλι θα χρειαστεί να μάθει να ελέγχει τις ικανότητες του για να κατατροπώσει τις φονικές δυνάμεις του κακού που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δρ. Σιβάνα (Μαρκ Στρονγκ – καλός), ο οποίος έχει βάλει στο μάτι τον Σαζάμ, γιατί ο μάγος τον είχε απορρίψει όταν ήταν μικρός.