InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 248 άτομα (248 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Μήδεια ἐν Ἠλυσίοις (Χώρα Μακάρων)», του Γιάννη Παπαθεοδώρου

MID223-EXON02

Συγγραφέας: Γιάννης Παπαθεοδώρου

Επιμέλεια έκδοσης: Γιόλα Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου

Εξώφυλλο βιβλίου:Φιλοτεχνημένο από τον εικαστικό Δημήτρη Ταλαγάνη

Είδος: Ποίηση (Θεατρικό έργο)

Σελίδες: 130

Τιμή: € 12

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεκέμβριος 2019

Εκδόσεις: Φίλντισι


«Οὐδέν χεῖρον τῆς Ἐξουσίας.

Ἡ βία καὶ ὁ Φθόνος

κασίγνητοι ἀνελεήμονές εἰσιν

καὶ γένους εὐκλεοῦς…»

«Οὐκ ἔλεος οὐδέ φιλίαν ἐπαισθάνεται

καὶ γνῶθι, ὦγαθέ,

ὅτι ἡ ἐξουσία τὸν βροτόν

οὐ μόνον ἀλλάσσει

ἀλλ' αὐτόν φανερόν ποιεῖ.»


Απ' αρχής μέχρι τέλους του έργου, μέσω του εκπληκτικού από κάθε άποψη λόγου του Γιάννη Παπαθεοδώρου, ο αναγνώστης έρχεται σε άμεση επαφή με τα δρώμενα των σχετικών μυθολογικών παραδόσεων και κυρίως με τους αλλεπάλληλους ψυχικούς κραδασμούς της Μήδειας, την οποία ο ποιητής προσεγγίζει, αφ' ενός μεν σεβόμενος τα ευριπίδεια δεδομένα, αφ' ετέρου δε προσθέτοντας τους προσωπικούς, φιλοσοφικούς στοχασμούς του, μ' έναν συγχνότατο αποφθεγματικό λόγο, αλλά και τα δικά του συναισθήματα, εκφρασμένο με άμετρο λυρισμό.

Αναμφισβήτητα αξιοσημείωτο είναι το Γ' Επεισόδιο του βιβλίου, το οποίο εξελίσσεται στα Ηλύσια Πεδία, στη Νήσο των Μακάρων, όπου παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον τη συνομιλία ανάμεσα στη Μήδεια, την πασίγνωστη ευριπίδεια γυναικεία μορφή, και τον Αχιλλέα, τον κυρίαρχο ομηρικό ήρωα της Ιλιάδος και την απολογία της Μήδειας: «Ως άνθρωπος μετανιώνω,μα ως γυναίκα όχι. Για πολλά λάθη καταδικάζω τον εαυτό μου, μα πιότερο γιατί φόνισσα υπήρξα στα δύο μου παιδιά…». Αλλά και τον Ευχαριστήριο Ύμνο της Μήδειας στη θεά Ήρα, όπως και τον Τιμητικό Ύμνο του Χορού στον θεό Έρωτα.


«Από την «Μήδεια» του Ευριπίδη έως την «Μήδεια» του Ανούϊγ και από κει στην «Μήδεια» του Μποστ και την «Μήδεια» του Παζολίνι υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος κοινός, αλλά τα έμβρυα, και αργότερα τα τέκνα, που θα γεννηθούν διαφέρουν, όπως, συχνά, διαφέρουν και τα δίδυμα αδέλφια.

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου έγραψε μια, πράγματι, έξοχη εκδοχή του μύθου της Μήδειας, «Μήδεια εν Ηλυσίοις», ακολουθώντας τον δόκιμο μορφολογικό κανόνα τής αρχαίας τραγικής φόρμας: επεισόδια, χορικά, κομμοί, αγγελικές ρήσεις.

Τοποθετεί την Μήδειά του στην Αθήνα, όπου κατέφυγε μετά το αποτρόπαιο έγκλημα της παιδοκτονίας. Έτσι, η καταφυγή στον οίκο του Αιγέα γίνεται αιτία αναδρομής και τραυματικών αναμνήσεων από τον προδομένο έρωτα του Ιάσονα και τη φρικτή σφαγή των τέκνων.

Τα χορικά του Παπαθεοδώρου είναι έξοχα, χορισμός και τραγικό ρίγος ισορροπούν και ο λόγος αναζητεί μουσικό ένδυμα για να απογειώσει τη συγκίνησή του. Όσον αφορά στους χαρακτήρες, έχουν αδρότητα, ψυχολογικό μέτρο και οι διάλογοι προωθούν τη δράση, χωρίς φλυαρίες και «ποιητικότητα.

Θα είναι κέρδος για το θέατρό μας, αλλά και για τους ειδικευμένους Έλληνες συντελεστές (μουσικούς, εικαστικούς, χορογράφους, υποκριτές) να αναδείξουν και μια νέα και πρωτότυπη εκδοχή τού αρχαίου μύθου.» (Κώστας Γεωργουσόπουλος)


Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στη Λειβαδιά Βοιωτίας. Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε επί χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Η διατριβή του στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο είχε ως θέμα: «Η αισθητική στην ποίηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη». Διατέλεσε διευθυντής στο λύκειο του Μαρασλείου (26ο Γενικό Λύκειο).

Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του ως διευθυντής, υπέβαλε την παραίτησή του από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την ποίηση. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Καταπίστευμα», το 2017 η ποιητική συλλογή του «Νυκτανθή», το 2018 «Αντιφωνίες, Σύγχρονα χορικά», το 2019 «Ανάλεκτα».


Πρόταση για διάβασμα: «20 Σπουδαία Κορίτσια που Άλ...
Πρόταση για διάβασμα: «Χριστουγεννιάτικα Όνειρα: ε...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/