InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 1196 άτομα (1196 Views)

«Ποιά η σχέση της υπουργού Πολιτισμού με τη Δραματική Σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας;» (ρεπορτάζ Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου)

THEMIN1112-01


Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε σε σχέση με τη νομιμότητα επιλογής διευθυντών της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μετά τις παραιτήσεις του διευθυντή Δημήτρη Παπαγιάννη, που μαζί με τον αξέχαστο Ιάκωβο Καμπανέλλη υπήρξαν δημιουργοί και εμψυχωτές της Σχολής το 1999, καθώς και του διευθυντή του Ωδείου, του συνθέτη και μόνιμου αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου Δήμου Αθηναίων Ελευθέριου Καλκάνη, που έχει πάρα πολλές τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός συνόρων.


Το γεγονός κορυφώθηκε με τις δηλώσεις του νέου διευθυντή της σχολής κου Μάξιμου Μουμούρη. Ο γνωστός ηθοποιός με δήλωσή του (iefimerida.gr), στάθηκε υπέρ της παραμονής στη θέση της υπουργού Πολιτισμού, κας. Λίνας Μενδώνη, λέγοντας ξεκάθαρα, ότι: «Δεν πρέπει η κα. Μενδώνη να παραιτηθεί», όταν σύσσωμος ο κλάδος των ηθοποιών ζητά την άμεση παραίτηση της υπουργού και ακολουθεί με πρόσφατη ανακοίνωσή της - θα δημοσιευθεί στο τέλος του άρθρου- η κοινότητα των φοιτητών όλων των δραματικών σχολών, στην οποία επισημαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), η οποία εκπροσωπείται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει αποτύχει παταγωδώς.

Μάλιστα στις 18 Μαρτίου 2021, έξω από το υπουργείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των σπουδαστών με βασικό αίτημα την παραίτηση της κας. Μενδώνη και σύνθημα το: «Οι καρέκλες είναι για να τις αφήνουμε».

Την ίδια ημέρα οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας έστειλαν επιστολή συμπαράστασης στους σπουδαστές, που κοινοποίησαν και στην υπουργό Πολιτισμού και στον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο. Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, υπογραμμίζοντας:

«…Δεδομένης της αβέβαιης εξέλιξης του σπουδαστικού έτους και, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες της θεατρικής εκπαίδευσης που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωσή της μέσω διαδικτυακών μαθημάτων, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε την, επί της αρχής, στήριξή μας στα εύλογα αιτήματα των σπουδαστών μας, όπως αυτά διατυπώνονται στη σχετική επιστολή που συναπευθύνουν μαζί με άλλες δραματικές σχολές προς το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Παρά το γεγονός πως η αποχή από τα διαδικτυακά μαθήματα των σπουδαστών ανατρέπει τον νυν σχεδιασμό του προγράμματος σπουδών της σχολής, ως δάσκαλοι κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους και καλούμε κι εμείς τον αρμόδιο εποπτεύοντα φορέα να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές και να αναλάβει τις σχετικές δεσμεύσεις.

Με εκτίμηση

Διδάσκοντες Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης

Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Υπογράφουν:

Ελσα Ανδριανού

Παντελής Δεντάκης

Κατερίνα Ευαγγελάκου

Μαρία Ζορμπά

Μαρία Καλλιμάνη

Δημήτρης Καρατζάς

Νικολέτα Καρμίρη

Henri Kergomard

Έλενα Μαυρίδου

Σεσίλ Μικρούτσικου

Γιάννης Μόσχος

Αντζελα Μπρούσκου

Μαρία Παπαδοπούλου

Αστέριος Πελτέκης

Μichael Seibel

Μαρία Σκουλά

Γιώργος Συμεωνίδης

Σύλλας Τζουμέρκας»

Ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης με την σύζυγό του, βουλευτή του ΚΙ.ΝΑΛ., Νάντια Γιαννακοπούλου


Επικοινωνήσαμε με καθηγητές της σχολής και τους ζητήσαμε να σχολιάσουν την ανακοίνωση του νέου διευθυντή κ. Μουμούρη που τάσσεται υπέρ της κας. Μενδώνη. Μας απάντησαν ότι δεν έχουν υπόψη τους τη σχετική δήλωση. Εδώ να σημειωθεί, ότι στην ιστοσελίδα της σχολής δεν αναφέρεται ουδείς ως διευθυντής.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγία Βαρβάρα, η Δική μας Πόλη». Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, κατήγγειλε τον ανορθόδοξο και μη σύννομο τρόπο επιλογής - επιβολής διευθυντών που κινήθηκε η νέα δημοτική αρχή, έχοντας εξασφαλίσει, βεβαίως, την αντικατάσταση των θέσεων από ανθρώπους της και συνεπώς τη μη ανανέωση της συνεργασίας της με τους πρώην.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καπλάνης τόνισε:

«Σε δράμα εξελίσσεται η προαγωγή του πολιτισμού στην πόλη μας αυτή τη χρονιά. Παρόμοια με το Δημοτικό Ωδείο είναι και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης. Και στις δύο περιπτώσεις η δημοτική αρχή οδήγησε στην παραίτηση των δύο διευθυντών με τη στάση της παρά τις άμεσες νομικές προσπάθειες άλλων υποψηφίων να αποτρέψουν την άδικη και παράνομη κατάληψη των θέσεων, οι «επώνυμοι άρχοντες» του δήμου μας επιμένουν στην επιλογή τους ακόμα κι αν αυτή στηρίζεται στην παρανομία.

Οξύμωρο! Στρέφονται ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό και στα πιστεύω τους, καθώς παρουσιάζονται οπαδοί του νόμου και του δικαίου, ενώ ταυτοχρόνως λειτουργούν και στελεχώνουν εκτός νόμου Ωδείο και Δραματική Σχολή.

Ούτε η αλλαγή διεύθυνσης των δύο, αλλά ούτε κι η προσωρινή στέγαση της Δραματικής σχολής στο κινηματοθέατρο, χώρος που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, είναι πιστοποιημένες από τον νόμο με αποτέλεσμα η τελευταία να έχει ξεσπιτωμένους τους σπουδαστές και τους καθηγητές. Τους «φυλακίζει» σε μια σχολή με διευθυντή «φάντασμα», αφού, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της Σχολής, δεν διευθύνεται από κανέναν. Άξιο απορίας το πώς καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας όλες τις διαδικασίες εν απουσία διευθυντή (πχ. εξετάσεις).»

«Τους υπενθυμίζουμε, λοιπόν», ολοκληρώνει, «πως μια παράνομη σχολή με «όμηρους» σπουδαστές και καθηγητές δεν μπορεί να παραγάγει νόμιμα αποτελέσματα. Αναμένουμε την πιστοποίηση της έδρας της δραματικής σχολής και την νομική κατοχύρωση των δύο νέων διευθυντών, ελπίζοντας πως ο δήμος μας θα συνεχίσει την σταθερή πορεία του στον πολιτισμό».

ο π. Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης


Ο κ. Καπλάνης επανήλθε με ανοικτή επιστολή με τον τίτλο«Η Δραματική Σχολή Αγίας Βαρβάρας υπέρ της κας Μενδώνη;», σχετικά με την υπ. Πολιτισμού κ. Μενδώνη, της οποίας ζητείται η παραίτηση, καθώς επίσης και για δημόσια δήλωση που φέρεται να έκανε, ο νέος διευθυντής της Δραματικής Σχολής του δήμου Αγίας Βαρβάρας, κος Μάξιμος Μουμούρης και έχει ως εξής: «Δεν πρέπει η κα. Μενδώνη να παραιτηθεί».

Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον κ. Καπλάνη , ο οποίος μας παρέπεμψε

στην επιστολή την οποία δημοσιεύουμε:

«Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες σωρείας καταγγελιών στο χώρο του θεάτρου από γνωστούς ηθοποιούς -και μη- σε πρόσωπα που εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη της θέσης τους και προχώρησαν σε κακοποιητικές πράξεις. Οι ηθοποιοί, στην πλειοψηφία τους, καταγγέλλουν αυτά τα πρόσωπα, τάσσονται κατά τους και απαιτούν την παραίτηση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνη.

Στην προσπάθεια των ηθοποιών να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές του χώρου, δεν συντάσσεται ο γνωστός ηθοποιός και «διευθυντής» της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αγίας Βαρβάρας, κος. Μουμούρης. Δημοσίως προχώρησε σε σοβαρή δήλωση ότι «η κα. Μενδώνη δεν πρέπει να παραιτηθεί», ερχόμενος έτσι σε αντιπαράθεση με το Σωματείο Ηθοποιών , την Ένωση Σκηνοθετών και άλλων φορέων, καθώς και με το περί δικαίου αίσθημα. Δεν πρόκειται για μια απλή στήριξη προς την Υπουργό, αλλά για τον ίδιο, επιβάλλεται να παραμείνει στη θέση της, προτρέποντάς την μόνο να «αναλογιστεί τι έχει συμβεί».

»Υπάρχει κάποια σύνδεση του εν λόγω «διευθυντή» με την κα Υπουργό που σχετίζεται με τη Σχολή μας; Η συγκάλυψη της Υπουργού από τον «διευθυντή» έχει σχέση με τη μη επικυρωμένη θέση του;

Η παραίτηση της Υπουργού, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η προτροπή του κου Μουμούρη, θα προκαλέσει αλλαγές στις πολιτιστικές δομές του Δήμου μας; Ο κος Μίχος συμφωνεί με τη δήλωση του κου Μουμούρη;»

Ο ηθοποιός σκηνοθέτης και πρώην Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, Δημήτρης Παπαγιάννης


Ζητήσαμε από το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαγιάννη διευθυντή και εμψυχωτή της σχολής επί 25ετία και τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Ελευθέριο Καλκάνη, που διετέλεσε διευθυντής του Ωδείου-οι οποίοι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση αναγκάστηκαν να παραιτηθούν-να μας πουν τη γνώμη τους για τον θόρυβο που ξέσπασε σε σχέση με τη νομιμότητα επιλογής διευθυντών της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και να σχολιάσουν τις δηλώσεις του νέου διευθυντή του κ. Μάξιμου Μουμούρη , που δήλωσε , ότι «Η Μενδώνη δεν πρέπει να παραιτηθεί» και μας είπαν:

Δημήτρης Παπαγιάννης: «Ο κος. Μουμούρης επέλεξε - μόνος αυτός – να σταθεί απέναντι σε όλη την θεατρική κοινότητα και ιδιαιτέρως απέναντι στους σπουδαστές των δραματικών σχολών (βλέπε ανακοίνωση) και να υποδείξει στην υπουργό την πάση θυσία παραμονή της.

Προφανώς τα κίνητρά του είναι ιδιαίτερα και ισχυρότερα…»

Ο κος Ελευθέριος Καλκάνηςαπό την πλευρά του σχολίασε για το θέμα:

«Μετά από θητεία 25 χρόνων παραμείναμε στα καθήκοντά μας με το Δημήτρη Παπαγιάννη όλη την περσινή περίοδο παρόλο που δεν μας έκαναν σύμβαση, για να μην υπάρχουν προβλήματα, κι ενώ ο δήμος προχωρούσε στις νέες προσλήψεις. Σε ό, τι αφορά στη νομιμότητα των προσλήψεων θα τα βρουν οι νόμοι. Πάντως δεν έγιναν όπως έπρεπε. Σίγουρα.

Σε ό, τι αφορά τη δήλωση του κου Μουμούρη, θεωρώ ότι ήταν απόλυτα άστοχη κίνηση. Όμως δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός, ότι η σύζυγός του (σημ. συντάκτη η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου) είναι βουλευτής. Σίγουρα όμως όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους» κατέληξε ο κ. Καλκάνης.

Ο συνθέτης, διευθυντής του Ωδείου και μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Δωματίου Δήμου Αθηναίων, Ελευθέριος Καλκάνης.


Κλείνοντας δημοσιεύουμε, ως οφείλουμε, την ανακοίνωση των φοιτητών των δραματικών σχολών, που απαιτούν την άμεση παραίτηση της κας Μενδώνη καθώς και του κου Γιατρομανωλάκη, ως ελάχιστη ένδειξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης, που δεν αφήνει το θέμα Λιγνάδη.

Ανακοίνωση:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο,

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ως σπουδάστριες/-στές Σχολών Χορού και Θεάτρου μετράμε ήδη τέσσερις μήνες παύσης των δια ζώσης μαθημάτων. Παρά τις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού καιτη σωρεία επιστολών προς την ηγεσία του, δεν έχουμε λάβει ακόμη επαρκή επίσημη απάντηση, ούτε ένα σαφή σχεδιασμό αναφορικά με την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας. Οι ιθύνουσες/-οντες επιλέγουν συνειδητά να τηρούν σιγή ιχθύος αγνοώντας παντελώς τις εκκλήσεις μας. Δε χωρά αμφιβολία ότι οι σπουδές μας βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.

Δραματικές Σχολές και Σχολές Χορού συμπορευόμαστε και μέσα από συλλογικές διαδικασίες απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματα που έχουμε θέσει και κοινοποιήσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Υπουργείου.

Εδώ και ένα χρόνο, από την αρχή της πανδημίας, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει επιδείξει χαρακτηριστική αναλγησία. Δεν απαντά στα αιτήματά μας, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διαφύλαξη της ποιότητας των σπουδών μας αποδεικνύοντας πως μας περιφρονεί.

Συσπουδάστριες/-στές μας οδηγούνται σε παύση σπουδών. Οι τριτοετείς ανησυχούν για τη διεξαγωγή των εξετάσεών τους. Η τηλεκπαίδευση έχει πλέον κανονικοποιηθεί ως μοναδικό μέσο διδασκαλίας της τέχνης μας ενώ το ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να ολοκληρωθεί για αρκετές/-ούς από εμάς, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ούτε ένα δια ζώσης μάθημα.

Το ΥΠΠΟΑ δεν απαντά ξεκάθαρα και δε δεσμεύεται, στάση την οποία άλλωστε υιοθετεί απέναντι σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κλάδο.

Η χρόνια απαξίωση των κυβερνήσεων προς τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν, σε συνδυασμό με την κατάφωρη αδιαφορία και ανεπάρκεια του ΥΠΠΟΑ να ασχοληθεί με την οργάνωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δε θα μπορούσε παρά να αντανακλάται και στην πολιτική της υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η πολιτική της στάση απέναντι στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί τον τελευταίο χρόνο, όπως η αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, η αδιαφορία σε θέματα στήριξης του κλάδου, η δήλωσή της, ότι «οι καλλιτέχνες τα παίρνουν μαύρα» και πλήθος άλλων λεκτικών παραπτωμάτων, συνιστούν δείγματα κακής διαχείρισης και υβριστικών δηλώσεων μιας υπουργού η οποία όχι μόνο δεν έχει καμία αντίληψη και ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού, αλλά στέκεται ιδεολογικά ενάντια στην προαγωγή του.

Τέλος, γεγονότα όπως η τσιμεντοποίηση του ιερού βράχου της Ακρόπολης, η βίαιη απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στις εργασίες του μετρό στη Θεσσαλονίκη, το blackout στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η απροθυμία της να στηρίξει τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και το χώρο του πολιτισμού εν γένει απέναντι στο νομοσχέδιο «Λιβάνιου» (πρώην νομοσχέδιο «Πέτσα») για τα Μ.Μ.Ε. που επεδίωκε τη λογοκρισία στην τέχνη είναι ορισμένα από τα τρανταχτά παραδείγματα της ανικανότητας της υπουργού και του επιτελείου της.»

Οι σπουδαστές κάνουν ακόμα λόγο για την υπόθεση Λιγνάδη και του ομολόγου του, Δημητρίου και την σχέση τους με την υπουργό Πολιτισμού και υποσημειώνουν:

«Εμείς αναγνωρίζουμε την ευθύνη της υπουργού στην υπόθεση Λιγνάδη στα ακόλουθα:

Ενώ επρόκειτο για απευθείας προσωπική της ανάθεση, εξαρχής αποποιήθηκε της ευθύνης της χωρίς να λάβει θέση, γεγονός που θεωρούμε αντιφατικό. Επιπλέον, με τη δήλωσή της: «με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη», κρίνουμε πως χρησιμοποιεί ένα μέρος του πολιτισμού, που είναι η υποκριτική τέχνη, ως ύστατη προσπάθεια αποποίησης κάθε πολιτικής της ευθύνης, χωρίς ίχνος ευθιξίας και υπευθυνότητας.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και η απευθείας ανάθεση των καθηκόντων του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο Νίκο Νικολάου το Νοέμβριο του 2019, για τον οποίο εκκρεμούν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Λοιπόν, όχι, δεν είμαστε καρικατούρες, δεν είμαστε οι άνθρωποι που «εξαπατούν» πολιτικούς και θεάτριες/-τές για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Είμαστε σπουδάστριες/-στές, που επιθυμούμε να γίνουμε καλλιτέχνες.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η οποία εκπροσωπείται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει αποτύχει παταγωδώς. Συνυπεύθυνος είναι και ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος επικυρώνει με τη σειρά του τις αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ.

Ως ελάχιστη ένδειξη ανάληψης πολιτικής ευθύνης απαιτούμε την άμεση παραίτηση της κας Μενδώνη καθώς και του κου Γιατρομανωλάκη. Ειδάλλως, θεωρούμε, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη υποχρέωση να προβεί στην αποπομπή τους.»

Το κείμενο υπογράφουν σπουδάστριες/-στές των Σχολών:

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή» Κάλβου – Καλαμπόκη

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς»

Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού»

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΑΡΧΗ» – Νέλλης Καρρά

Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης «ΒΕΑΚΗ»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Θεάτρου «δήλος» – Δήμητρας Χατούπη

Σωματείο Σπουδαστριών/-στών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Σύλλογος Σπουδαστών/ Σπουδαστριών Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου

Ανώτερη Δραματική Σχολή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος «Ίασμος» (Θεσσαλονίκη)

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Ανώτερη Δραματική σχολή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου – Γιώργου Αρμένη

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Νότος»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Πράξη Επτά»

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Τεχνών Εκατό»

Ανώτερη Δραματική Σχολή Τράγκα

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών.

«Είναι ουτοπία ο επαναπατρισμός των Γλυπτών;» (ρεπ...
«Ένθετο Αφιέρωμα του InTownPost για τα 200 χρόνια ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/