InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Παρ, Μάι
Tο διάβασαν 502 άτομα (502 Views)

«Ο ζωντανός Πολιτισμός μας πάει προς την ασιτία»

SPYR11222-0981EXON


«…Και έτσι με πρώτους τους πιο αδύναμους κρίκους οδηγούμαστε στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία, χωρίς καμιά υπερβολή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο δημοφιλής τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Fb και έγινε μάντης κακών. Ο πολιτισμός τελικά μπήκε στην εντατική.

Το θέαμα- ακρόαμα υποφέρει. Επώνυμοι κι ανώνυμοι καλλιτέχνες έχουν στερηθεί το μεροκάματο και το νυχτοκάματο, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο - πρόκειται για δεκάδες κλάδους- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ όπως μαθαίνουμε δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζουν με δανεικά.

Ο αιώνας που διανύουμε σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και εμπεριέχει και σοβαρούς κινδύνους, όπως ο Κορωνοϊός με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το ανθρώπινο είδος, ενώ ευδοκιμεί το Moderna, το AstraZeneca και το Sanofi-GSK. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο, ενώ τα πάντα μεταλλάσσονται συστηματικά με τα ταχυτάτους ρυθμούς και μετά τον covid- 19 δεν αποκλείεται οι ανθρώπινες κοινωνίες να στραφούν στην εσωστρέφεια, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Φοίβος Δεληβοριάς


«Οι καλλιτέχνες για πρώτη φορά στην ιστορία έχουν φιμωθεί και ο πολιτισμός έχει πάψει να υπάρχει σε σημείο που να γίνεται πια δύσκολη και επικίνδυνη η επιβίωση των καλλιτεχνών κάθε είδους…»

«Η Τέχνη δεν είναι το χόμπι μας. Είναι η εργασία μας. Από αυτή ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας» σημειώνει ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο ομότεχνός του Νίκος Πορτοκάλογλου συμπληρώνει: «Καλά τα Μουσεία και ο πολιτισμός των προγόνων, αλλά ας φροντίσει η πολιτεία και τον ζωντανό πολιτισμό μας πριν πάει από ασιτία».

Γρηγόρης Βαλτινός


Ο Σπύρος Μπιμπίλας παρουσιάζει με δραματικούς τόνους την κατάσταση:

«Η πολιτεία μετά από μεγάλες πιέσεις και κινητοποιήσεις θέσπισε κάποια επιδόματα, που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να τα πάρουν όλοι και για μεγάλο χρονικό διάστημα έμειναν εκτός αυτών των επιδομάτων για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πάρα πολλά χρέη προς δημόσιες υπηρεσίες για κοινωνικά αγαθά αλλά και να αντιμετωπίζουν καθαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Τα 534 ευρώ μηνιαίως που μετά από αγώνες πετύχαμε να περνούν πολλοί από τους καλλιτέχνες δεν επαρκούν γιατί όλοι οι καλλιτέχνες δεν είναι μοναχικοί εργένηδες αλλά πολλοί από αυτούς έχουν οικογένειες συντρόφους παιδιά και είναι αδύνατον, αν δεν έχουν και δικό τους σπίτι, να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Άρα μετά το τέλος της πανδημίας, που δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό, θα έχουν συσσωρευτεί σε αυτούς τεράστια χρέη, οι δουλειές δεν θα μπορούν να απορροφήσουν όλους και έτσι θα έχουμε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα».

Σπύρος Μπιμπίλας


Την ίδια στιγμή, τραγουδιστές και ηθοποιοί κάνουν λόγο στα media για την απαξίωση στο χώρο τους και ζητούν την μέριμνα της πολιτείας για να σταθούν στα πόδια τους. Ο πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας μας δίνει στοιχεία για την ανεργία του κλάδου, μιλάει για τις προσπάθειες που γίνονται για να βοηθηθούν οι καλλιτέχνες αλλά φέρνει και έναν αέρα αισιοδοξίας:

«Από τους 10.000 περίπου ηθοποιούς που υπάρχουν δουλεύουν ελάχιστοι στην τηλεόραση και 200 περίπου στα κρατικά θέατρα. Πετύχαμε μετά από μεγάλους αγώνες και πάλι να πληρώνονται με μικρά ποσοστά αυτοί που έχουν συμμετάσχει σε διαδικτυακές παραστάσεις, αλλά μιλάμε για πολύ πενιχρά πόσα.

Το ταμείο Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών έχει αναλάβει πολύ μεγάλη δράση για να μπορέσει να απαλύνει το πρόβλημα των βαρύτατα πληττόμενων ηθοποιών, για αυτό και βρίσκει συνεχώς χορηγούς και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό, που μας προμηθεύουν είτε με προϊόντα, είτε με χρήματα και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθάμε. Επίσης προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο για να γίνουν ραδιοφωνικές παραγωγές, ώστε κάποιοι από τους ηθοποιούς να μπορέσουν να απορροφηθούν.

Το μέλλον του καλλιτεχνικού κόσμου φαίνεται ζοφερό αλλά εμείς πάντα αισιόδοξοι θα πολεμάμε για το καλύτερο. Στις μεγάλες κρίσεις και στους πολέμους οι καλλιτέχνες ήταν οι εμψυχωτές των λαών και αυτή τη στιγμή δυστυχώς οι συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να έχουμε μείνει με φιμωμένα στόματα. Χωρίς την τέχνη κανείς λαός δεν μπορεί να επιβιώσει.»

«Ακόμα κι όταν κάποιος είναι πεπεισμένος για την απελπισία του, πρέπει να δρα σαν να ελπίζει», έγραψε ο Αλμπέρ Καμί.


Σπάνια κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου στο Διεθνή ...
«Το Πλαστό το Πασαπόρτι: 200 Χρόνια «Λεφτεριάς»»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/