InTownPost

Ακολουθήστε μας :

28
Κυρ, Νοε
Tο διάβασαν 182 άτομα (182 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ο Βιβλιοπώλης της Καμπούλ», της Όσνε Σέιερσταντ (Asne Seierstad)

VIVLIOKAB6632-ITP097781Συγγραφέας: Όσνε Σέιερσταντ (Asne Seierstad)

Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου

Επιμέλεια έκδοσης: Θέμις Μίνογλου

Πρωτότυπος τίτλος: «Bokhandleren I Kabul – Et Familierdrama»

Είδος: Ντοκουμέντο

Σελίδες: 292

Τιμή: € 14,60

Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2003

Εκδόσεις: Κριτική


Η Όσνε Σέιερσταντ είναι η μόνη Σκανδιναβή δημοσιογράφος που βρισκόταν στην Καμπούλ στη διάρκεια του πολέμου. Όταν η παγκόσμια κοινότητα έχει πια χάσει το ενδιαφέρον της για το Αφγανιστάν, εκείνη παραμένει στην ερειπωμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα, που επιστρέφει σε μια καθημερινότητα γεμάτη σκόνη και αβεβαιότητα, με την ελπίδα να δει έναν καινούργιο κόσμο να γεννιέται.

Φιλοξενείται στο διαμέρισμα του Σουλτάν Χαν, στο κέντρο της Καμπούλ, και μοιράζεται τα τρία δωμάτια με τη δεκαμελή οικογένειά του. Κρύβοντας τα βόρεια χαρακτηριστικά της πίσω από την παραδοσιακή μπούρκα, κινείται απαρατήρητη και καταγράφει τις ζωές και τις σχέσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα και τα όνειρά τους, με όση αμεροληψία διαθέτει χάρη στη δυτικής της κουλτούρα.

Ο αρχηγός της οικογένειας τριάντα χρόνια τώρα βγάζει τα προς το ζην πουλώντας και αγοράζοντας βιβλία. Δύσκολο επάγγελμα: πρώτα έκαψαν τα βιβλία οι κομμουνιστές στη Ρώσικη εισβολή, ύστερα κατασχέθηκαν από τους Μουτζαχεντίν και την τελευταία φορά κάηκαν πάλι από τους Ταλιμπάν. Αλλά ο βιβλιοπώλης πιστεύει στο νέο ξεκίνημα του Αφγανιστάν αν οι άνθρωποι προτιμούσαν τα βιβλία από τα όπλα. Η Σέιερσταντ παρατηρεί, απαρατήρητη κάτω από την αμφίεσή της, τις συνήθειες, τις σχέσεις και τις συγκρούσεις των μελών της ευρύτερης οικογένειας του Σουλτάν, που ακολουθεί θέλοντας και μη τις επιταγές αυτής της βαθιά παραδοσιακής κοινωνίας. Η συγγραφέας αποτυπώνει αντικειμενικά και τις δύο πλευρές. Την πλευρά του άντρα: ταξίδια στο Πακιστάν για δουλειές, προσκύνημα εξαγνισμού. Και την πλευρά της γυναίκας: Ισορροπίες μεταξύ των δύο γυναικών του Σουλτάν, της μορφωμένης Σόνια και της πολύ νεότερης αλλά αγράμματης Σαρίφα.Ανακαλύπτει ότι εντέλει η πρόσβαση στη μόρφωση δεν αλλάζει τη συμπεριφορά, τη σκέψη, δεν παραμερίζει την παράδοση.

Η ίδια η Σέιερσταντ τονίζει, ότι έγραψε ένα αφήγημα που δεν μιλάει μόνο για την καταπίεση των γυναικών. Μιλάει για μια ολόκληρη κοινωνία σήμερα, που παρά τις τεράστιες δυσκολίες περιμένει με αισιοδοξία τις αλλαγές μιας νέας εποχής. Μια μαρτυρία που κορυφώνεται με την κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στην τεράστια αγάπη του Σουλτάν για τα βιβλία πάνω απ' όλα που τα πουλάει στην αγορά της Καμπούλ, «ανάμεσα στους υπαίθριους πωλητές μπαχαρικών και στα σουβλατζίδικα» και στην άρνησή του να επιτρέψει την προσωπική εξέλιξη των μελών της οικογένειάς του.

Ο προοδευτικός βιβλιοπώλης οραματίζεται ένα σύγχρονο νέο Αφγανιστάν που πρέπει πια να αναδυθεί σ αυτό το κομμάτι του κόσμου ύστερα από τα εικοσιπέντε χρόνια οπισθοδρόμησης που επέφεραν οι πόλεμοι και η θεοκρατική διακυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, στο όραμά τους αυτό δεν χωράνε τα μέλη της μεγάλης του οικογένειας

Το επίκαιρο και συνάμα συναρπαστικό πορτραίτο μιας οικογένειας και μιας ολόκληρης κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν.

Η Όσνε Σέιερσταντ καταγράφει την καθημερινή ζωή, και το αποτέλεσμα είναι αυτή η μοναδική και συγκινητική ματιά σ' έναν κόσμο που πιστεύουμε πως ξέρουμε από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα στοιχεία γι' αυτόν. Είναι ένα αντικειμενικό ντοκουμέντο μιας προσωπικής ιστορίας και συγχρόνως της πρόσφατης ιστορίας του Αφγανιστάν.

Το βιβλίο έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα σε παγκόσμια κλίμακα και μεταφράστηκε ήδη σε 17 γλώσσες.


Η Όσνε Σέιερσταντ (Asne Seierstad) γεννήθηκε στην Νορβηγία στις 10 Φεβρουαρίου 1970 και πήρε πτυχίο στην ρωσική γλώσσα και στην ιστορία της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Από το 1993 ως το 1996 υπήρξε ανταποκρίτρια νορβηγικών εφημερίδων στη Ρωσία. Το 1997 είναι ανταποκρίτρια στην Κίνα. Το 1998-9 αναλαμβάνει για τη νορβηγική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, να καλύψει τον πόλεμο στο Κόσσοβο. Πέρασε τρεις μήνες στο Αφγανιστάν, στην πτώση του 2001, ως ανταποκρίτρια πολλών μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων.

Βρισκόταν στη Καμπούλ από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2002, στέλνοντας ανταποκρίσεις σε νορβηγικούς, σουηδικούς και δανέζικους τηλεοπτικούς σταθμούς, και πολλές διεθνείς εφημερίδες. Το πρώτο της βιβλίο «Με την πλάτη στον τοίχο: πορτραίτα από τη Σερβία» απέσπασε εξαιρετικά σχόλια. Τον Οκτώβριο του 2003 κυκλοφορεί στη Νορβηγία το νέο της βιβλίο «Εκατό και μία μέρες», που αναφέρεται στον πόλεμο στο Ιράκ.

Η Όσνε Σέιερσταντ, γνωστή από το παγκόσμιο best seller «Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ», ήταν στη Βαγδάτη στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ το 2003, ως ανταποκρίτρια σκανδιναβικών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. Έχει κατ' επανάληψη βραβευτεί ως δημοσιογράφος, αλλά και ως συγγραφέας.

Πρόταση για διάβασμα: «Στη Φωλιά του Ιππόκαμπου», ...
Πρόταση για διάβασμα: «Χάθηκε το Βελόνι», του Χρήσ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/