InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Κυρ, Σεπ
Tο διάβασαν 301 άτομα (301 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ό,τι καλύτερο μου Έχει Συμβεί», του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

PAFT111-ITP009

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Σπανάκη

Είδος: Αυτοβιογραφία

Σελίδες: 168

Τιμή: € 11

Ημερομηνία έκδοσης: 16 Μαρτίου 2021

Εκδόσεις: Κέδρος


Tριάντα έξι σύντομα κείμενα για ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί, από την οικογένεια και τους φίλους μου ως το πάθος με το γράψιμο. Μια επιλεκτική αυτοβιογραφία.


Απόσπασμα από το βιβλίο:

«Κατ' αρχάς, όταν κάνεις μια δουλειά όπου χρησιμοποιείς βασικά το μυαλό σου, είναι μεγάλο δώρο ένα άθλημα όπου χρησιμοποιείς βασικά το σώμα σου. Λογάριασε, ύστερα, το γεγονός ότι το σώμα σου βαπτίζεται καθημερινά στο νερό επί μία ολόκληρη ώρα (αν δεν έχεις χάσει την αίσθηση του ιερού, ξέρεις ότι η βάπτιση αποτελεί μυστήριο και λειτουργεί ως εξαγνισμός και προϋπόθεση μύησης). Και, ακόμη πιο πολύ, λογάριασε ότι η δημοτική πισίνα, όπου κολυμπάμε παρέα με τη Σταυρούλα, είναι ανοιχτή, στο ύπαιθρο, και άρα το σώμα σου εκτίθεται τον χειμώνα στο κρύο και το καλοκαίρι στον ήλιο.

Μιλάμε για έναν θρίαμβο του σώματος. Και, ταυτόχρονα, για μία πανωλεθρία του, αν λογαριάσει κανείς τα σώματα των ηλικιωμένων με τα οποία έρχεσαι διαρκώς σε επαφή, σε πιο στενή επαφή ίσως από όση αντέχεις ορισμένες φορές. Σιγά σιγά, όμως, κι αυτό ακόμη άρχισε να περιλαμβάνεται στα θετικά της όλης ιστορίας. Γιατί πού καταλήγει ο συγχρωτισμός με τόσες ηλικιωμένες στην πισίνα και με τόσους ηλικιωμένους όχι μόνο στην πισίνα, αλλά και στα αποδυτήρια και στα ντους, χωρίς μαγιό ή πετσέτες και μπουρνούζια;

Όλα αυτά τα γυμνά γερασμένα σώματα, όλη αυτή η εξοικείωση με την παρακμή της σάρκας με ωθούν να συμφιλιωθώ και με τα δικά μου επερχόμενα γηρατειά. Και για να μη νομίζει κανείς ότι πρόκειται για μια σκέτα μελαγχολική εμπειρία, ιδού ένα στιγμιότυπο απροσδόκητης ευθυμίας. Μου έτυχε κάποτε να ακούσω τη συζήτηση δύο συγκολυμβητών μου, γύρω στα ογδόντα.

«Κατά τις έντεκα βάζω την κυρά μου για ύπνο», έλεγε ο ένας, διευκρινίζοντας ότι η σύζυγός του πάσχει από άνοια. «Και μετά περιμένω να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα, οπότε βλέπω στο Ίντερνετ, τουλάχιστον για κανένα τέταρτο, βίντεο με γυμνά γυναικεία στήθη. Μου το έχει συμβουλεύσει ο γιατρός μου. Κάνει, λέει, καλό στην καρδιά..»»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (διαβάστε εδώ συνέντευξη του συγγραφέα) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και έχει δημοσιεύσει περισσότερους από είκοσι τίτλους μυθοπλασίας, πέντε βιβλία μεταξύ χρονικού και αυτοβιογραφίας και μία συλλογή-σύνθεση με μεταφρασμένα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Έργα του εκδόθηκαν σε ξένες γλώσσες και διασκευάστηκαν για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το προσωπικό αρχείο του βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.

Πρόταση για διάβασμα: «Ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 18...
Πρόταση για διάβασμα: «145 Σκέψεις για την Ατομική...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/