InTownPost

Ακολουθήστε μας :

07
Τρι, Δεκ
Tο διάβασαν 172 άτομα (172 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ώρες Κοινής Ανησυχίας», της Μαίρης Κόντζογλου

11229-009801

Συγγραφέας: Μαίρη Κόντζογλου

Είδος: Πεζογραφία

Σελίδες: 213

Τιμή: € 12,20

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Μαΐου 2021

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Οι ένοικοι δυο απέναντι πολυκατοικιών επί της οδού Ανεξαρτησίας, άνθρωποι συνηθισμένοι, την εποχή της καραντίνας, αρχίζουν να παρατηρούν τους γείτονές τους. Με το μεγαλείο και τις μικρότητές τους, το γέλιο και το κλάμα, τις αλήθειες και τις πλάνες τους: ένας στρατηγός εν αποστρατεία που δεν τα 'χει καλά με κανέναν, μια γυναίκα που εγκληματεί από μεγάλο έρωτα, ένα ζευγάρι που σκόπιμα αγνοεί ο ένας την ύπαρξη του άλλου, ένας αντιρρησίας στράτευσης, δυο νέοι που ψάχνουν μόνο την αγάπη, ένας τηγανισμένος –στην κυριολεξία όμως– σατράπης σύζυγος, μια συνταξιούχος καθηγήτρια που δεν έχει τραγουδήσει ποτέ, ένας Ρωμαίος και μια Ιουλιέτα που δεν θα πάρουν ποτέ το δηλητήριο γιατί το πίνουν κάθε μέρα.

Αυτοί, και άλλοι τόσοι, σκιαγραφούν με χιούμορ και πίκρα το πορτρέτο μιας κοινωνίας, ήδη «διασωληνωμένης», πολύ πριν από την πανδημία.... και επειδή κανείς δεν κατάλαβε τον ερχομό της άνοιξης, όλα είναι διαφορετικά. Τα παλτό συνεχίζουν να κρέμονται μελαγχολικά στις κρεμάστρες πίσω από τις πόρτες εισόδου, τα χαλιά κυλιούνται τεμπέλικα στα πατώματα, οι θάλασσες παραμένουν μουτρωμένες. Ακόμη και η μέρα θαρρείς και δεν λέει να μεγαλώσει! Άσε που κοτζάμ Πάσχα πέρασε εντελώς αθόρυβα, τσακίζοντας τα νεύρα των παπάδων για την αναδουλειά και των παιδιών που δεν έφερε η νονά λαμπάδα με καλάσνικοφ επάνω.

Η συγγραφέας Μαρία Κόντζογλου αναφέρει για το βιβλίο της: «Εκείνους τους δύο περίπου μήνες της άνοιξης του 2020 έκανα ελάχιστα πράγματα αλλά σε μεγάλες δόσεις. Διάβασα πολύ και περπάτησα πολύ στη γειτονιά μου. Έκανα όμως και κάτι άλλο. Μίλησα με τους απέναντι, μ' αυτούς που, επί οχτώ χρόνια, κουνούσαμε τα κεφάλια σε μια βιαστική, ζορισμένη σχεδόν, «καλημέρα». Τότε, για πρώτη φορά, ρωτήσαμε ο ένας τον άλλον πώς πάμε, πώς περνάμε, αν αντέχουμε, βγήκαμε στα μπαλκόνια το βράδυ της Ανάστασης, ψάλλαμε όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη», ακόμα και συνταγές μαγειρικής μοιραστήκαμε. Από αυτή τη νέα επικοινωνία γεννήθηκε μέσα μου η απορία «ποιοι να είναι οι «απέναντί» μας;»

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε συνέντευξη της συγγραφέως στο InTownPost). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. 

Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Το Μέλι το Θαλασσινό» (2008), «Περπάτα µε τον άγγελό σου» (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία «Άγνωστη χώρα», «Μεσονύκτιο», «Μεσουράνηση», «Χίλιες ζωές απόψε» (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία «Τα Παλιά Ασήμια» (2014), «Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια» (2015), «Πέρα από τα Παλιά Ασήμια» (2015), «Οι Μαγεμένες» (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη «Νεγρεπόντε» και «Πόρτο Λεόν»

Πρόταση για διάβασμα: «Φτερά στο Τσιμέντο», της Ευ...
Πρόταση για διάβασμα: «Το Όνομα Κι η Μορφή», της Ε...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/