InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 662 άτομα (662 Views)

Ο Πρόεδρος των Αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλος: «Διαφωνούμε με τον δανεισμό σε Μουσεία του εξωτερικού για 50 χρόνια»

mavr-_20210127-140524_1


« Η ΠΕΥΦΑ έχει ήδη διατυπώσει ενστάσεις και έχει αντιδράσει για το εν λόγω νομοσχέδιο, τόσο στη Βουλή, όσο και στις ανακοινώσεις της »


Οι Φύλακες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων φυλάσσουν με αίσθημα ευθύνης, με αφοσίωση, με επίγνωση με σεβασμό και αγάπη τα έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο και κυρίως τον ελληνικό πολιτισμό. Οι αρχαιοφύλακες προστατεύουν τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τις συλλογές και όλατα πολιτιστικά μας αγαθά ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους σε περιπτώσεις κλοπής από σπείρες αρχαιοκαπήλων που λυμαίνονται τη χώρα.

Το InTownPost φιλοξενεί τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), τον κ. Γιάννη Μαυρικόπουλο, ιδιαίτερα αγαπητό στον κλάδο του. Έναν έντιμο άνθρωπο που δεν μασάει τα λόγια του και παίρνει θέση για σοβαρότατα προβλήματα χωρίς να υψώνει λαϊκίστικες κορώνες.

Κύριε Μαυρικόπουλε, τι έχετε να καταθέσετε με την ιδιότητά σας ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) σχετικά με τον δανεισμό έως και 50 χρόνων κινητών αρχαιολογικών μνημείων από τα Ελληνικά Μουσεία με την τροπολογία του νόμου (διαβάστε εδώ), εκχωρώντας τα σε ιδρύματα του εξωτερικού, όπως προβλέπει η διάταξη για τον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων; Μια τροπολογία που έχει φέρει τα πάνω κάτω στους αρχαιολόγους, τους μουσειολόγους, τους συντηρητές έργων τέχνης και τους συναφείς κλάδους.

Διαφωνούμε και εμείς με τον δανεισμό σε Μουσεία του εξωτερικού (25+25 χρόνια), όπως προβλέπει η νέα τροπολογία του Νόμου περί δανεισμού. Θεωρούμε πως ο χρόνος πρέπει να είναι μικρότερος και η παράταση να κρίνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού στην εκάστοτε έκθεση.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύετε, ότι θα προβληθεί ο ελληνικός πολιτισμός σε όλο τον κόσμο, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, αφού ούτως ή άλλως όπως διευκρινίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) έχει αποδειχθεί, ότι οι μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που έχει οργανώσει το ΥΠΠΟΑ, ανά τον κόσμο, και έχουν αναδειχθεί σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, αποτελούν κύριες δράσεις εξωστρέφειας, προβολής της χώρας, με προεκτάσεις πολιτιστικής διπλωματίας, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε μακροχρόνιο δανεισμό;

Θεωρούμε ότι οι Ελληνικές αρχαιότητες και το καθεστώς δανεισμού που ισχύει έως σήμερα, προβάλλουν ικανοποιητικά την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η ΠΕΥΦΑ θα στηρίξει τις έντονες αντιδράσεις του επιστημονικού κλάδου που ολοένα και μεγαλώνουν και τάσσονται εναντίον του επίμαχου νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού;

Η ΠΕΥΦΑ έχει ήδη διατυπώσει ενστάσεις και έχει αντιδράσει για το εν λόγω νομοσχέδιο, τόσο στη Βουλή, όσο και στις ανακοινώσεις της.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος


« …Καμία από τις κύριες διεκδικήσεις του Σωματείου μας, δεν έχει προχωρήσει. Ελπίζουμε άμεσα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα αιτήματά μας »


«Είμαστε πολύ ανήσυχοι και δυσαρεστημένοι από την συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) απέναντι στους αρχαιοφύλακες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια από τα θέματά μας επιτέλους θα βρουν λύση και η κυβέρνηση με την Υπουργό θα ξανασκεφτούν το θέμα της μετατροπής των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών σε ΝΠΔΔ. Πιστεύουμε ότι η μετατροπή αυτή θα είναι μια μόνιμη πηγή «ανωμαλίας» στην εύρυθμη λειτουργία των Μουσείων», επισημαίνει ο κ. Μαυρικόπουλος και «ρίχνει το μπαλάκι» στο αρμόδιο υπουργείο.

Είχατε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη για να ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και αμοιβών στους αρχαιοφύλακες που εργάζονται στα πέντε μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου; Πώς θα το αντιμετωπίσετε αν υπάρξουν; Η κυβέρνηση θα σας βρει αντίθετους είτε με κλειστά ,είτε με ανοιχτά τα μουσεία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση σας;

Η ΠΕΥΦΑ θα αγωνιστεί για να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η μετατροπή των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών σε ΝΠΔΔ. Θεωρούμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών για τους αρχαιοφύλακες και σοβαρές διαφοροποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις. Γι αυτούς τους λόγους θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, τόσο με κλειστά, όσο και με ανοιχτά Μουσεία.

Εξακολουθούν να υπάρχουν κ. Μαυρικόπουλε αρχαιολογικοί χώροι που δεν φυλάσσονται επαρκώς ενώ οι αρχαιοκάπηλοι δρουν ανεξέλεγκτα;

Οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο μας συνεχίζουν να υφίστανται, είναι μεγάλες και για αυτό το λόγο η ΠΕΥΦΑ ζητάει άμεσα νέες μόνιμες προσλήψεις αρχαιοφυλάκων από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Δεν έγινε τίποτα με τις προλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι αναγκαίο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέμα στο οποίο οι αρχαιοφύλακες έχουν μεγάλη ευαισθησία, όπως εύστοχα έχετε σχολιάσει;

Καμιά εξέλιξη δεν έχουμε στο θέμα των νέων προσλήψεων που είναι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων. Ζητάμε τουλάχιστον 500 νέες μόνιμες προσλήψεις, προκειμένου να καλύψουμε βασικές ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού.

Τα θέματα του κλάδου σας που σε παλιότερη συνομιλία μου είχατε εμπιστευθεί ότι χρονίζουν και θέλουν επίλυση σε ποιο δρόμο βρίσκονται;

Δυστυχώς όλα τα θέματα του κλάδου βρίσκονται ακόμα σε πλήρη αδράνεια. Καμία από τις κύριες διεκδικήσεις του Σωματείου μας, δεν έχει προχωρήσει. Ελπίζουμε άμεσα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να ασχοληθεί και να δώσει λύση στα αιτήματά μας.


«Ο Απόστολος Γαρούφος και η προσφορά του στους τυφ...
Ο ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος συνομιλεί με τη Σμαρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/