InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 124 άτομα (124 Views)

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»

The-Great-Dictator-2


«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»

(The Great Dictator)

Είδος: Σάτιρα

Παραγωγή: Η.Π.Α. (1940) – Α/μ ομιλούσα ταινία σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία: Τσαρλς Τσάπλιν

Με τους: Τσαρλς Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Τζακ Όακι

Διάρκεια: 125'

Διανομή: Summer Classics


Τις τελευταίες ημέρες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας αδέξιος στρατιώτης σώζει τη ζωή τού αφοσιωμένου στρατιωτικού πιλότου Σουλτς. Δυστυχώς, η φυγή τους από τον εχθρό καταλήγει σε ένα σοβαρό δυστύχημα με τον αδέξιο στρατιώτη να χάνει τη μνήμη του. Μετά από πολλά χρόνια στο νοσοκομείο, ο ασθενής με αμνησία παίρνει εξιτήριο και ανοίγει ξανά το παλιό του κουρείο στο εβραϊκό γκέτο. Αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει στη χώρα της Τομανία.


Ο δικτάτορας Αντενόιτ Χίνκελ, ο οποίος μοιάζει πολύ με τον κουρέα, επέβαλε την ανελέητη λαβή του στη χώρα και οι Εβραίοι υφίστανται διακρίσεις. Η ομοιότητα του κουρέα με τον Χίνκελ θα τον βάλει σε περιπέτειες, αλλά θα του δώσει και τη δυνατότητα να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρου της ιστορίας.


Θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της 7ης Τέχνης και μια από τις καλύτερες ταινίες του Τσαρλς Τσάπλιν, με σημαντικά σημεία αναφοράς, που τοποθετήθηκαν με τιμή στο πάνθεον της παγκόσμια κινηματογραφίας, όπως η εκπληκτική χορογραφία του «δικτάτορα» με την υδρόγειο σφαίρα, αλλά και τον περίπου τετράλεπτο ουμανιστικό λόγο για τον ρόλο του ανθρώπου στον πλανήτη Γη. Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η μουσική είναι δια χειρός Τσαρλς Τσάπλιν, ενώ με την αυτή την ταινία σπάει την επί σειρά ετών κινηματογραφική του «σιωπή» και προσφέρει ανθρωπολιαλιά και ήχο στο έργο του. Ο Αδόλφος Χίτλερ παραφράζεται από τον Τσάπλιν σε Αντινόιτ Χίνκελ, δηλαδή κατά το ελληνικότερο Αντίνοος (Αντί-νους), όπως το όνομα του πιο ισχυρού μνηστήρα της Πηνελόπης. Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει την ταινία στην μεγάλη οθόνη, πραγματικά αξίζει να την απολαύσετε, σε μια εποχή που το θέμα της είναι άκρως επίκαιρο με όλα όσα συμβαίνουν στην ανθρωπότητα και τον βίαιο μετασχηματισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κατάργηση της ελευθερίας και την κατάρρευση των δημοκρατικών αξιών.

Η ταινία γυρίστηκε το 1940, προτάθηκε για πέντε Όσκαρ και δεν κέρδισε κανένα. Ο δε Αδόλφος Χίτλερ είχε απαγορεύσει ρητώς και δια ροπάλου την προβολή της σε όλες τις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες. Η ιστορία, λοιπόν, αναφέρει, ότι «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» προβλήθηκε μια μόνο φορά σε γερμανικό κοινό και μάλιστα ένστολο, στα κατεχόμενα Βαλκάνια, όταν μέλη μιας αντιστασιακής ομάδας, αλλάζοντας τα λάστιχα ενός οχήματος, που ήταν ο κινούμενος κινηματογράφος για την ψυχαγωγία των στρατιωτών, αντικατέστησαν τις μπομπίνες της κωμικής όπερας με αυτές της ταινίας του Τσάπλιν, τις οποίες είχαν μεταφέρει λαθραία από την Ελλάδα. Έτσι, μια ομάδα Γερμανών στρατιωτών απόλαυσαν την προβολή του «Μεγάλου Δικτάτορα» μέχρι που άρχισαν να συνειδητοποιούν περί τίνος πρόκειται. Κάποιοι έφυγαν άρον άρον από τον χώρο προβολής και κάποιοι άλλοι, λένε, πως άρχισαν να πυροβολούν την οθόνη.


Photo gallery: «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»

«Μπίλυ ο Ψεύτης»
«Ο Βιρτουόζος»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/