InTownPost

Ακολουθήστε μας :

29
Πεμ, Ιουλ
Tο διάβασαν 75 άτομα (75 Views)

«Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου»

THE-COURI220-ITP220


«Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου»

(The Courier)

Είδος: Θρίλερ κατασκοπίας

Παραγωγή: Αγγλία, Η.Π.Α (2020)

Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Κουκ

Με τους: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μεράμπ Νινιτζέ, Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, Τζέσι Μπάκλει

Διάρκεια: 111'

Διανομή: Spentzos Film

Ο εργατικός, οικογενειάρχης Άγγλος επιχειρηματίας Γκρέβιλ Γουάιν (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς - καταπληκτικός) το 1960, δηλαδή κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου, ενώ προσπαθεί να αυξήσει την πελατεία του, οπότε και τα κέρδη του, επιλέγεται από την αγγλική ΜΙ6 και την αμερικανική C.I.A. για να στρατολογηθεί σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκοπικές επιχειρήσεις της ιστορίας.

Υπό τις διαταγές δυο δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο αδαής περί κατασκοπίας, επιχειρηματίας εισβάλει στο σοβιετικό έδαφος με πρόσχημα το εμπορικό άνοιγμα των δυο χωρών, για να συνάψει στην πραγματικότητα μια επικίνδυνη συνεργασία με τον υψηλόβαθμο αξιωματικό και ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης Όλεγκ Πενκόφσκι (Μεράμπ Νινιτζέ - αφοπλιστικός!), στην προσπάθεια του να παρέχει σημαντικές πληροφορίες στην Δύση, εμποδίζοντας τον επικείμενο, πυρηνικό όλεθρο.


Κατασκοπευτικό θρίλερ και μάλιστα από τα καλοφτιαγμένα του είδους, καθώς ο διάκοσμος της δράσης του είναι το ψυχροπολεμικό περιβάλλον της δεκαετίας του εξήντα ανάμεσα στις γνωστές ισχυρές δυνάμεις της Ανατολής και της Δύσης, με αιχμή του δόρατος την απειλή πυρηνικής καταστροφής. Το σημαντικό στοιχείο που βασιλεύει στην ταινία του Ντομινίκ Κουκ και στην καλή ροή της σεναριακής αφήγησης, διαφοροποιώντας το θέμα από τις υπόλοιπες ταινίες του είδους, είναι, ότι ο μεν δυτικός επιχειρηματίας, που υποδύεται άψογα ο Άγγλος ηθοποιός με το ονοματεπώνυμο γλωσσοδέτη, ο αγαπητός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Σέρλοκ Χολμς» «Dr Strange)», αλλά και ο Σοβιετικός αξιωματούχος, που υποδύεται τρομακτικά πειστικά, δραματικά και έντονα, ο εξαιρετικός, Γεωργιανός ηθοποιός Μεράμπ Νινιτζέ («Το φεγγάρι του Δία», «Ευτυχισμένη μου Οικογένεια»), είναι οι δυο απλοί άνθρωποι οικογενειάρχες και όχι οι αποφασισμένοι κατάσκοποι με την σούπερ εκπαίδευση και τα διάφορα σωστικά γκάτζετς και την άδεια να σκοτώνουν αφειδώς.

Δυο άνδρες με αγάπη στην ζωή, στις πατρίδες τους και την ανθρωπότητα που, ο μεν Δυτικός στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες λόγω του αδιάφορου προφίλ του με το πειστικό όμως λέγειν του πωλητή προϊόντων, ενώ ο Σοβιετικός αξιωματικός αυτοβούλως και συνειδητοποιημένα προδίδει τον Γ. Γραμματέα του κόμματος Νικίτα Χρουστσόφ και την χώρα του για να διασώσει την μάνα Ρωσία και την Γη από τον όλεθρο.

Ο Άγγλος μέχρι το μεδούλι των οστών του, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του Royal Court Theatre και νυν σκηνοθέτης Ντομινίκ Κουκ, δεν είναι τυχαίος, μηδέ προχειρολόγος. Το 2018 πρόσφερε στο κινηματογραφόφιλο κοινό το εκπάγλου ομορφιάς ψυχονοητικό ερωτικό δράμα, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν «Ανεκπλήρωτος Γάμος» (διαβάστε εδώ), που κατέκτησε τόσο τις καρδιές όσο και το μυαλό μας με πρωταγωνίστρια την πολυτάλαντη Σέρσα Ρόναν. Εδώ, λοιπόν, στον «Κατάσκοπο του Ψυχρού Πολέμου», βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ο Κουκ ως υπομονετικός και περιγραφικός story teller «κεντάει» ξανά ψιλοβελονιά, δημιουργώντας μια ασφυκτική, ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα, ικανή να συμπιέσει το στέρνο του θεατή, χρησιμοποιώντας αλάνθαστα τα ικανά και άξια εργαλεία του: Από την μια πλευρά το αστικό, αγγλικό, ρηχό πολλές φορές, πολιτιστικό υπόβαθρο στο πρόσωπο του Κάμπερμπατς, απέναντι στο κρύο αλλά ανυψωμένο μορφωτικό πεδίο του Ρώσου ήρωα στο πρόσωπο του Νινιτζέ . Το σταυροδρόμι της διηπειρωτικής συνάντησης για την διάσωση του πλανήτη χαράζεται μαστόρικα από τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο ταινιών δράσης Τομ Ο' Κονόρ (Ο Σωματοφύλακας του Εκτελεστή) για να σμίξουν οι δυο καθημερινοί άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και να καταλήξει το εγχείρημα σε ένα θαυμάσιο, οπτικό αποτέλεσμα, που δεν το ξεχνάς.


Photo gallery: «Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου»

«Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ»
«Οδός Μαλχόλαντ»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/