InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 90 άτομα (90 Views)

«Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου»

ARKT222-ITP01EXON01«Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου»

(Los Amantes del Círculo Polar)

Είδος: Ερωτικό

Παραγωγή: Ισπανία (1998) Έγχρωμο σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία: Χούλιο Μέντεμ

Με τους: Φέλε Μαρτίνεζ, Νάγουα Νίμρι, Νάντσο Νόβο

Διακρίσεις: 2 Βραβεία Γκόγια (1999): Μουσικής (Αλμπέρτο Ινγκλέσιας) και Μοντάζ (Ιβάν Αλέντο) – Βραβείο Κοινού (2000) Διεθνούς Φεστιβάλ Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Διάρκεια: 112'

Διανομή: Bibliotheque


Η Άνα και o Ότο, δυο παιδιά με αμφίδρομα ονόματα, γνωρίζονται στο σχολείο στην ηλικία των 8 ετών. Τα δυο παιδιά νιώθουν μια έλξη, αλλά θα πρέπει να την πνίξουν όταν ο πατέρας του Ότο συγκατοικήσει με τη μητέρα της Άνας.

Οι ζωές τους θα ακολουθήσουν μια μυστήρια κυκλική πορεία που θα ολοκληρωθεί στον αρκτικό κύκλο, όπου η ημέρα ποτέ δεν τελειώνει τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν πράγματα που ποτέ δεν τελειώνουν και η αγάπη είναι ένα από αυτά.Η ταινία που αγάπησε το διεθνές και το ελληνικό, κινηματογραφόφιλο κοινό σε σενάριο γραμμένο από τον Ισπανό σκηνοθέτη της ταινίας, Χούλιο Μέντεμ. Ταινία που θα συνεχίσει να αγαπιέται και από τους νέους θεατές, όποτε προβάλλεται, όσα χρόνια κι αν περάσουν, καθώς διακρίνεται από την άφθαρτη φρεσκάδα της έμπνευσης και την καθαρότητα του έρωτα και του ρομαντισμού. Ο Μέντεμ όταν εκπόνησε κινηματογραφικά τους «Εραστές του Αρκτικού Κύκλου» ήταν 42 χρόνων και από τότε, 63 ετών σήμερα, δεν κατάφερε να συνεχίσει κινηματογραφικά στον ίδιο ρυθμό και για αυτόν τον λόγο, θεωρήθηκε ως η καλύτερη δουλειά της καριέρας του.

Η ιστορία της ταινίας κινείται στο κυκλικό και όχι στο γραμμικό ταξίδι της ζωής, με οδηγό την, ειμαρμένη σε ένα πανέμορφο, ερωτικό παζλ καταστάσεων δυο νέων που αντάμωσαν στην ηλικία των οκτώ ετών, φτάνοντας στην ενήλικη ζωή με διαφορετικές επιλογές ο καθένας τους από ένα σημείο και έπειτα. Στα πλάνα του Ισπανού σκηνοθέτη Χούλιο Μέντεμ κυριαρχεί το γεωμετρικό σχήμα του κύκλου, ξεκινώντας από τα παλίνδρομα ονόματα των ηρώων (Ότο και Άνα), που επαναλαμβάνονται σαν μάντραμ επίκλησης, μια μπάλα ποδοσφαίρου που έγινε το μέσο της γνωριμίας τους, τα μάτια της Άνα να σημαδεύουν την πορεία, έως τον Αρκτικό Κύκλο, εκεί που τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δεν δύει, φωτεινό σημείο ολοκλήρωσης της ζωής. Δυο άνθρωποι, μια γυναίκα και ένας άνδρας απόλυτα ερωτευμένοι από την πρώτη στιγμή, που έχει αποφασιστεί να είναι μαζί και ο Μέντεμ ανακατεύει το παρών με το παρελθόν, το παρών με το αύριο σε ένα γλυκό και συνάμα δραματικό παιχνίδι συμπτώσεων. Και οι συμπτώσεις, φυσικά, που δεν είναι συμπτώσεις, καθώς το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από συμπτώσεις, αλλά με σκοπό, έτσι και εδώ όλα ρέουν νομοτελειακά προς τον σκοπό.

Το λειτουργικό μοντάζ του Ιβάν Αλέντο συμβάλλει τα μέγιστα στο ανάλαφρο και χρήσιμο flash back της πλοκής, ενώ η μουσική του Αλμπέρτο Ινγκλέσιας συμμετέχει αέρινα στις ανταλλαγές των βλεμμάτων, στην επαφή των σωμάτων, στα ερωτήματα και τις απαντήσεις δυο ερωτευμένων νέων, δύο υπέροχων ηθοποιών που στην ενήλικη περίοδο τους ενσαρκώνουν ο Φέλε Μαρτίνεζ και η Νάγουα Νίμρι, με το δισκάκι της ζυγαριάς να γέρνει περισσότερο στην παρουσία της Νίμρι. Ρομαντισμός και έρωτας πλεγμένα πανέμορφα με το άτμητο νήμα της ανθρώπινης μοίρας, καθαρόαιμη ταινία αγάπης απαλλαγμένη από περιττά φτιασίδια, επικοινωνεί ανιδιοτελώς, έξυπνα, ευαίσθητα και ακέραια με την καρδιά του θεατή.


Photo gallery: «Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου»

«Η Τροτέζα»
«Ο Πράσινος Ιππότης»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/