InTownPost

Ακολουθήστε μας :

20
Δευ, Σεπ
Tο διάβασαν 334 άτομα (334 Views)

«Οι Επιστολές του Ιησού Χριστού Είναι Αληθείς ή Λόγια των Αιρετικών;» (Μέρος Β’) γράφει ο Μιχάλης Μπατής

EPIST999-ITP0009867


Ανατρέχοντας ο γράφων τους καταλόγους της βιβλιοθήκης του Βατικανού ανακάλυψα ορισμένες αναφορές στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσέβιου της Καισαρείας και της Πατρολογίας του Θωμά του Ακινάτη, περί της υπάρξεως των επτά επιστολών του Ιησού.

Επίσης πρέπει να προσθέσω, ότι για την εκκλησία της Συρίας θεωρείται η παράδοση με την αλληλογραφία του βασιλιά Άβγαρου αναμφισβήτητο γεγονός. Αναφέρεται σε συριακά πρωτοχριστιανικά κείμενα καθώς και στη συριακή λειτουργία σαν «ιστορικό δεδομένο». Η «Doctrina Addai» αποδέχεται ενδεχομένως από τον 4ο αιώνα την παλαιά παράδοση και τη διαδίδει.


Διαβάστε (εδώ) το Πρώτο Μέρος του άρθρου

Αντίγραφο επιστολής ανάμεσα στον Ιησού Χριστό και τον βασιλιά Άβγαρο της Έδεσσας, δημοσιευμένη στο Λονδίνο το 1795.


Συνεχίζουμε με τις επιστολές του Ιησού.


Η Τρίτη Επιστολή του Άβγαρου η οποία διασώζεται μερικώς από τον Ευσέβιο και ολόκληρος από την Πατρολογία Berthold Altaner, Πατρολογία. Freiburg i. Br„ Herder, 1938. Σελ. 141-143


«Από το εξαίσιο γράμμα Σου, που Εσύ, Κύριε, Κύριε Θεέ ολόκληρης της αιωνιότητας, έστειλες με απέραντη ευσπλα­χνία, πριν από αυτό εδώ το γράμμα που σου στέλνω σήμερα, σε μένα και το παιδί μου για παρηγοριά, βλέπω καθαρά, ότι μέσα Σου πρέπει να κατοικεί η υπέρτατη Αγάπη. Αλλιώς, πώς θα μπορούσες Εσύ, ο μοναδικός Κύριος όλων των ου­ρανών και αυτής της γης να μου έχεις δώσει μια τέτοια ανα­κούφιση, εμένα που δεν είμαι παρά ένα σκουλήκι μπροστά Σου, φροντίζοντας άξια το γιο μου, που Σ' αγαπά περισσότε­ρο από όλα. Κύριε, το μόνο που μπορώ να Σου προσφέρω είναι η ευγνωμοσύνη η δική μου και του γιου μου, προσκυνώ­ντας, εγώ ο τιποτένιος, εμπρός στο άγιο όνομά Σου. Δέξου αυτή τη θερμή ευχαριστία μας σαν απόδειξη της φλογερής μας αγάπης και να μας θυμάσαι πάντα μέσα στην ασύλληπτη επιείκιά Σου!

Πριν από μερικές μέρες έμαθα, ότι το βαριά άρρωστο παιδί μου από την αγάπη του για Σένα, νιώθει μεγάλη επιθυ­μία να Σε δει. Κύριε, συγχώρησέ με, που Σου το ξαναθυμίζω μέσα σ' αυτό το γράμμα! Ξέρω καλά, ότι γνωρίζεις ήδη τις σκέψεις μας πριν ακόμη τις διατυπώσουμε. Παρ' όλα αυτά Σου γράφω όπως γράφει κάποιος σ' έναν άνθρωπο, ακολου­θώντας τη συμβουλή αυτού του φτωχού νέου που μου έστει­λες και που φιλοξενώ τώρα σπίτι μου. Μου είπε, ότι όποιος θέλει να αποκομίσει κάτι από Σένα πρέπει μ' αυτόν τον τρόπο να Σε πλησιάσει.

Αυτός ο νέος άνδρας βεβαιώνει, ότι Σε έχει δει. Έχει έναν απλό, αλλά από ό, τι μου φαίνεται, σωστό και ακριβή τρό­πο να περιγράφει! Αυτός ο νέος άνδρας, που εξαιτίας της ικανότητάς του μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός, περιέγραψε προς μεγάλη μας χαρά τη μορφή Σου τόσο παραστατικά, ώ­στε εγώ και ο γιος μου, που ζει ακόμη αν και πολύ εξασθενημένος, πιστέψαμε πραγματικά ότι Σ' έχουμε δει. Στην πό­λη μου βρίσκεται ένας πολύ μεγάλος ζωγράφος. Ακολουθώ­ντας τις οδηγίες του νέου άνδρα ζωγράφισε αμέσως το πορτραίτο Σου. Αυτή η εικόνα ήταν για μένα και το γιο μου μια έκπληξη, η οποία έγινε ακόμα πιο ευχάριστη, όταν ο φτωχός νέος μας διαβεβαίωσε ότι είσαι, Κύριε, ακριβώς έτσι!

Με την ευκαιρία της ευχαριστήριας επιστολής μου Σου στέλνω την εικόνα Σου με τον πιστό αγγελιοφόρο μου για να τη δεις και να μου απαντήσεις με τον απεσταλμένο μου εάν αυτή η εικόνα Σου μοιάζει πράγματι.

Κύριε Ιησού, καλέ Σωτήρα όλων των ανθρώπων μη θυμώ­νεις μαζί μας γι' αυτό. Δεν ήταν μία απλή αξιοκατάκριτη πε­ριέργεια, αλλά η αγνή, μεγάλη μας αγάπη για Σένα, που μας παρακίνησε ν' αποκτήσουμε αυτό το πολύτιμο κειμήλιο που θα στολίζει την καρδιά μας, για να μπορούμε να Σε φαντα­στούμε, Εσένα, που έχεις πλημμυρίσει βαθιά την καρδιά μας με την Αγάπη Σου και έγινες ο μεγαλύτερος πλούτος μας, η μεγαλύτερη παρηγοριά μας και της καρδιάς μας το πιο ακριβό στόλισμα στη ζωή και στο θάνατο!

Κύριε, μην πάψεις ποτέ να μας έχεις στην καρδιά Σου! Ας γίνει το άγιο για μας θέλημά Σου!»


Απάντηση του Ιησού κατά Ευσέβιο και Θωμά


«Αγαπημένε Μου υιέ Άβγαρε σου στέλνω την Ευλογία Μου, την Αγάπη Μου και το Έλεός Μου!

Έχω πει συχνά εδώ στην Ιουδαία σ' αυτούς που έχω βοη­θήσει να θεραπευθούν από κάθε είδους σωματική αρρώστια: Η πίστη σου σ' έσωσε! Ωστόσο δεν έχω ρωτήσει ακόμη κα­νέναν: Μ' αγαπάς; Και κανένας δεν Μου έχει πει από τα βάθη της καρδιάς του: «Κύριε Σ' αγαπώ»!

Όμως εσύ πίστεψες ήδη από καιρό πριν καν Με δεις ότι είμαι ο Ένας και ο μοναδικός. Και τώρα Μ' αγαπάς σαν κά­ποιος που είναι ξαναγεννημένος χάρη στη φωτιά του Πνεύ­ματος.

Άβγαρε, Άβγαρε! Εάν γνώριζες και εάν μπορούσες να καταλάβεις πόσο πολύ σ' αγαπώ γι' αυτό το λόγο και πόσο μεγάλη χαρά δίνεις στην αιώνια πατρική Μου καρδιά, θα ή­ταν τόσο μεγάλη η ευτυχία σου, που δεν θα μπορούσες να ζήσεις πια!

Αλλά προ πάντων να παραμείνεις ακλόνητος, όταν θ' α­κούσεις τι θα πουν για Μένα οι κακοί Ιουδαίοι, αυτοί οι οποίοι θα Με παραδώσουν σύντομα στα χέρια του δήμιου. Διότι εάν τους ακούσεις και δεν εξοργιστείς, τότε θα είσαι ο πρώτος μετά το γιο σου που θα συμμετάσχει πνευματικά στην ανά­στασή Μου από το θάνατο.

Αλήθεια στο λέω: Όσοι πιστεύουν στα λόγια Μου, και όσοι πιστεύουν ότι η διδασκαλία Μου προέρχεται από τον Θεό, θα αναστηθούν την ημέρα που ο καθένας θα κριθεί δί­καια. Όμως αυτοί που Μ' αγαπούν όπως εσύ δεν θα γευτούν το θάνατο ποτέ πια! Αλλά το ίδιο αστραπιαία με τη γρηγορό­τερη σκέψη θα μετουσιωθούν από αυτή τη ζωή της σάρκας στην αιώνια ζωή και θα παραμείνουν δίπλα Μου, στον προ­αιώνιο Πατέρα τους. Κράτησε όμως αυτά τα λόγια μυστικά, μέχρι ν' αναστηθώ!

Τότε θα 'ρθει αμέσως σε σένα ένας μαθητής Μου, όπως σου υποσχέθηκα στο πρώτο Μου γράμμα και θα χαρίσει σω­ματική και πνευματική υγεία σε σένα και στο σπίτι σου, εκτός από το γιο σου που θα χει περάσει ήδη ανώδυνα πριν από Μένα στο βασίλειό Μου.

Όσον αφορά την ομοιότητα της εξωτερικής Μου εμφά­νισης με την εικόνα που Μου έστειλες με τον αγγελιοφόρο σου, αυτός που μπορεί να σε πληροφορήσει ακριβέστερα είναι ο ίδιος αγγελιοφόρος, που με έχει δει ήδη τρεις φορές. Δεν είναι αμάρτημα να θέλει κάποιος μία εικόνα Μου, όταν έχει τις δικές σου προθέσεις! Γιατί στην αγάπη όλα επιτρέ­πονται. Αλλά αλίμονο σ' εκείνους που θέλουν να Με κάνουν είδωλο! Φύλαξε όμως μυστικά αυτή την εικόνα!»


Εκτός των ανωτέρω επιστολών αναφέρω και μία άλλη του ιστορικού συγγραφέα Γναϊον Λέντουλου προς τον ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο που διασώζει ο Θωμάς ο Ακινάτης καιαναφέρεται στο έργο του «Scripta super libros Senetarium Magistri Petri Lombardi». Ή περιγραφή τοϋ Λεντούλου (απεκαλύφθη τον 11ον αιώνα) συμφωνεί με την περιγραφή πού κάνει ο Ιωάννης ό Δαμασκηνός τον 8ον αιώνα, γεγονότα πού ενισχύουν την άποψη.

Στην Βιβλιοθήκη Τζεζαρίνι της Ρώμης φυλασσόταν μια επιστολή, σταλμένη προς τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο Καίσαρα Αύγουστο από τον Κυβερνήτη της Ιουδαίας, πριν τον Πόντιο Πιλάτο, τον Πούβλιο Λέντουλο.

Η περίφημη αυτή επιστολή έλεγε τα εξής:

«Άκουσα, ω Καίσαρ, ότι επιθυμείς να μάθεις για τον Ιησού Χριστό, έναν άνθρωπο εξαιρετικά ενάρετο, που ο λαός Τον θεωρεί Προφήτη και οι μαθητές Του ισχυρίζονται ότι είναι Υιός του Θεού, του Ποιητή των Ουρανών και της Γης και όλων των δημιουργημάτων.

Και είναι αλήθεια, ω Καίσαρ, ότι ακούγονται καθημερινά σπουδαία πράγματα για τον Ιησού Χριστό, ότι ανασταίνει νεκρούς και θεραπεύει ασθενείς με μια μόνο λέξη.

Είναι ένας άντρας μετρίου αναστήματος, με καλή κι αγαθή όψη, περιβεβλημένος με αξιοπρέπεια ιδίως στο πρόσωπο, ώστε όλοι όσοι Τον κοιτούν, νιώθουν την ανάγκη να Τον αγαπούν και να Τον φοβούνται (σέβονται). Τα μαλλιά Του έχουν το χρώμα ώριμου φουντουκιού μέχρι τα αυτιά Του και φτάνουν μέχρι τους ώμους κυματιστά, όπου γίνονται γαιόχρωμα και στιλπνά, χωρισμένα στη μέση στην κορυφή του κεφαλιού κατά τη συνήθεια των Ναζαρινών.

Το μέτωπό Του είναι λείο και γαλήνιο, ενώ το πρόσωπό Του δε φέρει ρυτίδες ή κηλίδες. Η μύτη και τα χείλη Του είναι κανονικότατα και αρμονικά. Η γενειάδα Του είναι πυκνή, έχει το ίδιο χρώμα με τα μαλλιά Του, δεν είναι μακριά και χωρίζεται στο μέσον.

Το βλέμμα Του είναι σοβαρό, αποπνέει φόβο και σεβασμό και έχει τη δύναμη ηλιακής ακτίνας. Κανείς δεν μπορεί να Τον παρατηρεί ατενώς, προσηλωμένα κι επίμονα. Είναι φοβερός στις λεκτικές Του επιθέσεις, αλλά γλυκός στις προθέσεις Του. Είναι αξιαγάπητος και εύχαρις, όμως με σοβαρότητα. Λένε ότι δεν Τον έχουν δει ποτέ να γελάει, αλλά τον έχουν δει πολλές φορές να κλαίει και να δακρύζει.

Έχει καλοσχηματισμένα χέρια και βραχίονες. Στη συνομιλία είναι ευχάριστος. Αν και έχει το πιο ωραίο παράστημα, όπως και η Μητέρα Του που ήταν η ωραιότερη γυναίκα, η οποία είχε θεαθεί στα μέρη αυτά, είναι μετριόφρων.

Όμως, αν εσύ, ω Καίσαρ, ποθείς να Τον δεις, όπως μου είχες γράψει άλλοτε, να με πληροφορήσεις, γιατί θα σου Τον στείλω πάραυτα.

Πάντως, στην Ιερουσαλήμ θαυμάζουν τη σοφία Του, αν και δεν έχει σπουδάσει κάποια Επιστήμη κι όμως, είναι κάτοχος κάθε γνώσης. Περπατά χωρίς υποδήματα και χωρίς να καλύπτει την κεφαλή του. Πολλοί που τον βλέπουν έτσι, Τον περιγελούν, αλλά όταν βρίσκονται μπροστά Του, τρέμουν και Τον θαυμάζουν.

Λένε ότι ποτέ δεν έχει ξαναφανεί τέτοιος άνθρωπος στα μέρη αυτά και ουδέποτε είχε ακουστεί κήρυγμα σαν το δικό Του. Μάλιστα, πολλοί Ιουδαίοι τον θεωρούν Θεό. Βέβαια, άλλοι μου λένε, ω Καίσαρ, ότι είναι εχθρός της μεγαλειότητάς σου. Πολύ συχνά με παρενοχλούν ο Εβραίοι, λέγοντάς μου ότι Αυτός ουδέποτε δυσαρέστησε κάποιον, αλλά αντιθέτως ποιεί πάντα το αγαθό και προκαλεί ευχαρίστηση σε όποιον είναι κοντά Του.

Όμως, εγώ, που σε υπακούω πάντα, ω Καίσαρ, σου δηλώνω ότι είμαι πρόθυμος να πράξω όπως εσύ διατάξεις.»

Εν Ιερουσαλήμ, Ινδικτίωνος 7, Σελήνη 11
Πιστότατος και ευπειθέστατος στη μεγαλειότητά σου
Πούβλιος Λέντουλος
Κυβερνήτης της Ιουδαίας

Από το περιεχόμενο των ανωτέρω επιστολών την ύπαρξη των οποίων έχουν αποκρύψει από τους πιστούς, δεν πιστεύω ότι θέτουν σε αμφιβολία την παράδοση και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Όσον αφορά για τις υπόλοιπες επιστολές του Ιησού θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο αφού πρώτα τις μεταφράσω από τα Λατινικά.


Πηγές:

Βιβλιοθήκη Βατικανού: Θωμάς ο Ακινάτης. Scripta super libros Senetarium Magistri Petri Lombardi, 1254-56, 1261-64

Βιλιοθήκη Βατικανού: Augustinus, Contra Faust, 28,4 De Consensu evangelistarum I, 7, 11

Κ. Πλεύρης. Γλώσσα και Μορφή του Χριστού

Εύσέβιος Καισαρεί­ας: Εκκλησιαστική Ιστορία

«Οι Αρχαίοι Έλληνες Θεμελιωτές της Ιστορίας ως Επι...
«Οι Επιστολές του Ιησού Χριστού Είναι Αληθείς ή Λό...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/