InTownPost

Ακολουθήστε μας :

25
Κυρ, Ιουλ
Tο διάβασαν 715 άτομα (715 Views)

O Θεατρινισμός στα χρόνια της ‘χολέρας’, του Νάσου Καββαθά

Θα κάνω μια εξαίρεση δημοσιεύοντας αυτό το κείμενο. Συνήθως δεν το κάνω, εν βρασμώ. Αλλά νομίζω ότι είναι διασκεδαστικό, να'το λοιπόν. (Και έκοψα πολλά απ' τα nasty parts).

Τέχνη στα χρόνια της 'χολέρας'

Υπάρχουν καλλιτέχνες που, (αμήχανα, όπως οι άπαντες αυτές τις μέρες), στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων με κάποια αξιοπρέπεια. Podcasts, συναυλίες online, δωρεάν μουσικά μαθήματα, χιούμορ, στήριξη, διάφορα συμπαθή events και 'χαρίσματα', πολλά απ' αυτά για απευθείας ενίσχυση νοσοκομείων. Μιλάω για, λίγο-πολύ, 'αληθινούς', αξιολογημένους καλλιτέχνες. Θα διακρίνεις κι εκεί ίχνη θεατρινισμού, αλλά το «ψαχνό» είναι στα corporate ύδατα, στο σαπρό mainstream. 

Τα δελτία των -εδώ και χρόνια- νεκροζώντανων ειδήσεων, ποιους άλλους θα επέλεγαν παρά τα νεκροζώντανα celebrities τους, που βρήκαν και τώρα άλλη μια ευκαιρία αυτοπροβολής, κατάπτυστου θεατρινισμού και υποκρισίας στα τηλε-κοτέτσια. Όσο πιο αυτάρεσκα και εκνευριστικά μπορούν.

Αυτοπροβολή και αβγάτισμα

Ας πούμε: ο Μικ Τζάγκερ και τ' άλλα ..σάψαλα, streaming από τα παλάτια τους – τους έπιασε ο πόνος, ε; Δώστε ρε βρικόλακες κανένα απ' τα εκατομμυριάκια σας σε κάποιο νοσοκομείο. Αχόρταγοι! Ή δώστε στην Υεμένη, (ούτε καν την αναφέρει η τηλεόραση!), όπου η λιμοκτονία είναι όσο καταστρεπτική ήταν και στην Αιθιοπία πριν από 35 χρόνια, (όταν γίνανε και τα We are the world, Live Aid, οι θεατρινισμοί του τότε!)

Μετά: μια άφωνη, ατάλαντη, Αμερικάνα φίρμα του κιλού, στο δελτίο, σε μια κακή μπαλάντα με τα μουγκά κι ατάλαντα φωνητικά της, χωρίς μελωδία, χωρίς ψυχή, και βέβαια: με το απαραίτητο μοντάζ σκηνών με μασκοφορεμένους γιατρούς, νοσηλευτές κλπ. Προβλέψιμο. Κι είναι σίγουρο ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλοι πολλοί θεατρινισμοί, κακόγουστοι και γεμάτοι με τη γνωστή λύσσα για προβολή, αυτοπροβολή, να η ευκαιρία! 

Τι μάσκες και γάντια τώρα..

 Κοντός Πρωτοψαλμός Αλληλούια – Κυκλοφορεί κι οπλοφορεί

Και να που ενώ έγραφα τα παραπάνω 'έσκασε' και η ελληνική version. Όχι, φαντάζομαι την σκηνή-«έκπληξη» σε αληθινό χρόνο: Νά'χεις τα προβλήματά σου, να προχωράς μασκογαντοφορεμένος στο κέντρο της Αθήνας, και να περνάει στο δρόμο ένα ξέσκεπο φορτηγό, με την παλιά δόξα του πενταγράμμου να άδει τα σουξέ της. Πέρασε κι απ' έξω από νοσοκομεία! Και τραγουδούσε το «Η σωτηρία της ψυχής»! Wtf?

Μα, καλά, τι σκέφτονται;! Ούτε κάποιος με το πιο μαύρο χιούμορ δε θα σκαρφιζόταν κάτι τέτοιο: οι άλλοι να μάχονται πρόσωπο-με-πρόσωπο με τη θανατηφόρα νόσο και να περνάει ο 'άγγελος Πρωτοψάλτης' σαν τους AcDc ή τους Dokken, (βλ. videos), πάνω στο φορτηγό με τη ράμπα, να τους μεταδώσει ..το χαρμόσυνο μήνυμα..

Κι αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας γιατί; Γιατί θα είναι εκεί –όλως τυχαίως- οι κάμερες, να απαθανατίσουν ότι.. τι; Ότι 'στέκεται στο πλευρό..', δήθεν.., χαχαχαχα.. Κάτσε σπίτι σου καλέ μην κολλήσεις. Και δώσε κάτι απ' τον οβολό σου εκεί που υπάρχει ανάγκη, απρόσωπα, χωρίς φανφάρες κι υποκρισία, αν θες όντως να κάνεις κάτι.

Αχρείαστη φιέστα, πόσο μάλλον τη στιγμή που ακόμη ισχύει το "Μένουμε μέσα".. 

Το ακόμα περισσότερο τρομακτικό είναι ότι κάποιοι –είμαι σίγουρος- κάπου μέσα τους νομίζουν πραγματικά ότι κάνουν κάτι 'καλό', ότι προσφέρουν κάτι.. – το τερπνόν μετά του ωφελίμου βέβαια. Δημοσιότητα. Τραγελαφικό σύνδρομο-'Βέμπο'; Σπάνια βλέπεις κάτι τόσο κακόγουστο, να ξεγυμνώνει με επιδεικτική ανευθυνότητα την σημερινή αλλοπρόσαλλη αισθητική.

Θεατρινισμός

It backfired. Επικοινωνιακό τρυκ 'from hell'. Τρίβεις τα μάτια σου κι οι εικόνες είναι ακόμα εκεί. Και θα μείνουν. 'Wave the remnants of your reputation goodbye' stuff.. Κι έχεις κάνει κι άλλα, αλλά.. ας μείνουμε σ' αυτά προς το παρόν.

Σε συνέχεια αυτού του κειμένου θα ακολουθήσει ένα άλλο, όπου θα μιλήσουμε για τα celebrities .. «της χολέρας». 

Δες τώρα αυτούς που το κάνανε σωστά: 

«Η Φωνή!»: Διεθνής αποδοχή για την Εύα Σακελάρη
Steve Vai, Alien Guitar Secrets & Διαλογισμός στις...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/