InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 653 άτομα (653 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Συμπληρώνω τη Μνήμη του Κόσμου: Έλληνες Όμηροι και Αιχμάλωτοι σε Ναζιστικά και Φασιστικά Στρατόπεδα και Φυλακές», της Αννίτας Παναρέτου

20200520-102121

Συγγραφέας: Αννίτα Παναρέτου

Είδος: Ιστορία, Μαρτυρίες

Σελίδες: 496

Ημερομηνία έκδοσης: 9 Ιουνίου 2020

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Μια ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για πρώτη φορά σε βιβλίο.

Τον Μάιο του 2020 συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως συμπληρώνονται και 75 χρόνια από την καθυστερημένη απελευθέρωση πολλών χιλιάδων Ελλήνων, που στη διάρκεια της τριπλής ξένης κατοχής μεταφέρθηκαν ως όμηροι ή αιχμάλωτοι έξω από τα σύνορα της πατρίδας.

Είχαν συλληφθεί για αντιστασιακή δράση, για κομμουνιστικά φρονήματα ή, συνηθέστατα, απλώς για να τροφοδοτήσουν –μαζί με εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους– το Tρίτο Ράιχ με εργατικά χέρια απαραίτητα για τη συνέχιση του πολέμου. Ύστερα από απερίγραπτα δεινά, μερικοί από όσους επιβίωσαν και επέστρεψαν, κατέγραψαν λεπτομερώς τη δοκιμασία τους.

Τα κείμενά τους (περισσότερες από 9.500 σελίδες) είναι συνταρακτικά. άνδρες και γυναίκες, πολίτες, στρατιωτικοί και κληρικοί σε στρατόπεδα και φυλακές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Σερβίας, της Πολωνίας, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που υπερβαίνει τη φαντασία: τη δραματική καθημερινότητα της κακουχίας, της εξοντωτικής εργασίας, της αναμέτρησης με τον θάνατο, των ακραίων ψυχικών μεταπτώσεων,αλλά και την άμεση εμπειρία της κατάρρευσης του φασισμού και του ναζισμού, την απελευθέρωση από τους Συμμάχους, την πολύμηνη οδύσσεια του επαναπατρισμού με τις περιπλανήσεις σε μια χαοτική Ευρώπη και την υποδοχή τους από ένα απροετοίμαστο και καχύποπτο ελληνικό κράτος.

Στις μαρτυρίες τους και σε στοιχεία από το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζεται το βιβλίο αυτό.

Η Αννίτα Παναρέτου (συνέντευξη εδώ) γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΕΚΠΑ Αγγλική και στη συνέχεια Ελληνική Φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη θεμάτων και προσώπων της ελληνικής λογοτεχνίας –κυριότατα με την ταξιδιωτική πεζογραφία, που αποτέλεσε επί σειρά ετών το επιστημονικό της αντικείμενο-, καθώς και με μεταφράσεις.

Στη λογοτεχνία παρουσιάστηκε με τέσσερα βιβλία, το ένα εκ των οποίων είναι παιδικό αφήγημα. Η εργασία της (και, ύστερα, βιβλίο) Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος: συνολική θεώρηση του έργου του (1990) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1986. 

Το βιβλίο της: "Η παρηγορία των επιστολών σου Ευανθία Καΐρη και Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου: Αλληλογραφώντας, όπως θα ήθελαν" (2007) ήταν υποψήφιο –βραχύς κατάλογος– για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2008. Το βιβλίο της "Τα πορτραίτα της" (2011) ήταν υποψήφιο –βραχύς κατάλογος– για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού (δε)-κατα, 2012.

Η συγγραφέας Αννίτα Παναρέτου
Πρόταση για διάβασμα: «Χαµαι-Λεονταρισµοί και Μετα...
Πρόταση για διάβασμα: «Tιρκουάζ», της Ρένας Ζαίρη-...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/