InTownPost

Ακολουθήστε μας :

12
Σαβ, Ιουν
Tο διάβασαν 31 άτομα (31 Views)

«Μήλα»

MIL22-ITP09

«Μήλα»

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Παραγωγή: Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία (2020)

Σκηνοθεσία: Χρήστου Νίκου

Με τους: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής

Διάρκεια: 88'

Διανομή: Feelgood Entertainment

Μια αναπάντεχη επιδημία, που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη (Άρης Σερβετάλης – καλός), ένα άνδρα γύρω στα 40 να ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με την ονομασία «Νέα Ταυτότητα» που έχει ειδικά σχεδιαστεί για να χτίσει ένας αμνησιακός μια καινούργια ζωή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές που είναι ηχογραφημένες από τους γιατρούς του. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία polaroid ως αποδεικτικό στοιχείο. 


Η ταινία που ξετρέλανε την Αυστραλή ηθοποιό Κέιτ Μπλάνσετ και αποφάσισε, ως φιλότιμη mama goose, να την πατρονάρει στο εξωτερικό προσφέροντας την ευκαιρία να γνωρίζει το διεθνές σινε-σύμπαν τον πολλά υποσχόμενο Έλληνα σκηνοθέτη Χρίστο Νίκου. Η ταινία διέσχισε τα φεστιβάλ, άλλοτε αποκομίζοντας βραβεία και επαίνους, άλλοτε αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Για να φτάσει από την πλευρά της Ελλάδας (εντελώς αυθαίρετη και εκτός συνηθισμένων διαδικασιών η απόφαση από το υπουργείο Πολιτισμού), να προταθεί ως ταινία υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία «Διεθνής Ταινία», αγνοώντας το ελληνικό κουβέρνο, εντελώς, την μεγάλη επιτυχία της «Ευτυχίας», του Άγγελου Φραντζή. Τα «Μήλα», παρότι διαφημίστηκαν και συζητήθηκαν ευνοϊκά δεν ευτύχησαν να επιλεγούν από τα μέλη της αμερικανικής Ακαδημίας στην εν λόγω κατηγορία.

Ο συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου στον «Κυνόδοντα» το 2009, αλλά και του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ στο «Πριν τα μεσάνυχτα» του 2013, ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου, ντεμπουτάρει σε ταινία μεγάλου μήκους, έχοντας στο πλευρό του τον ηθοποιό Άρη Σερβετάλη, που είχε και στην μικρού μήκους ταινία του «Km» το 2012. Συμβολισμός και φουτούρα οπτική σε μια Αθήνα κινηματογραφημένη μελαγχολικά και ξύλινα, χωρίς να υφίσταται η χρήση της τεχνολογίας στους ανθρώπους, εντός της άψογης φωτογραφικής συμβολής του Μπαρτόζ Σβινιάρσκι, την απόλυτα καδραρισμένη σε απέριττες, ξεθωριασμένες, χρωματικές, ο Νίκου ξεφυλλίζει στους θεατές το άδειο λεύκωμα της αφαιρετικής διάστασης στην ανθρώπινη μνήμη. Όλα από την αρχή και όλα φωτογραφημένα. Επίκαιρο και ενδιαφέρον.

Ως γνήσιο τέκνο της λανθιμιακής στόφας, ο σκηνοθέτης προσδίδει στην δυστοπική φλέβα που χειρουργεί, συναίσθημα, μηνύματα μαζί και κάθαρση. Καλός διαχειριστής του κινηματογραφικού φακού ο Χρίστος Νίκου διευθύνει τις «ελληνικές» σιωπές σε συνάρτηση με την «φευγάτη» παρουσία του 40χρονου αμνησιακού Σερβετάλη ακριβώς στο όριο του αποδεκτού, ενώ το βλέμμα του θεατή αναθεωρεί συνεχώς, πραγματικά, έως το φινάλε: εάν παρακολουθεί μια «ψαγμένη» ταινία, που χρειάζεται σκονάκι για να κατανοηθεί ή πρέπει να αφεθεί ελεύθερος στα ενδιάμεσα μελαγχολικά κενά, τα γεμάτα ανθρώπινη τρυφερότητα, θλίψη και γκριζόμαυρου χιούμορ ώστε να συγκινηθεί. Η απώλεια της μνήμης, οπότε ανύπαρκτες και οι αναμνήσεις, βρίσκεται στην αιχμή της σεναριακής αναζήτησης ως το ανθρώπινο «Great Reset» του Χρίστου Νίκου και του Σταύρου Ράπτη που συνέγραψαν την ιστορία των «Μήλων».


Photo gallery: «Μήλα»

«Ανάμεσά Μας»
«Ο Ράφτης»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/