InTownPost

Ακολουθήστε μας :

28
Κυρ, Νοε
Tο διάβασαν 155 άτομα (155 Views)

«Μια Γυναίκα Εξομολογείται»

GUNAIKA111-ITP0009EXON01«Μια Γυναίκα Εξομολογείται»

(A Woman Under the Influence)

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Παραγωγή: Η.Π.Α. (1974) σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία: Τζον Κασαβέτις

Με τους: Τζίνα Ρόουλαντς, Πίτερ Φολκ

Διακρίσεις: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (1975)

Διάρκεια: 155'

Διανομή: Bibliotheque


Μια καθ' όλα μέση φυσιολογική, κατά τα φαινόμενα, αμερικανική οικογένεια δοκιμάζεται όταν η γυναίκα του σπιτιού, η Μέιμπλ (Τζίνα Ρόουλαντς – καταπληκτική) καταρρέει λόγω νευρικού κλονισμού. Ο σύζυγος της, Νικ (Πίτερ Φολκ – υπέροχος), παλεύει με κάθε δύναμη να διατηρήσει την ισορροπία, αλλά όταν η συμπεριφορά της γυναίκας του φτάνει να επηρεάσει και τα παιδιά τους αναγκάζεται να την περιορίσει αυστηρά, βίαια και άδικα.Ταινία, που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει γυριστεί σήμερα, καθώς το θέμα που πραγματεύεται ο Ελληνο-Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζον Κασαβέτις είναι διαχρονικό, άλυτο, οπότε και επίκαιρο. Ταινία που πήρε την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Πραγματικό ψυχόδραμα η ιστορία της Μέιμπλ και του Νικ, κατάμαυρη ακτινογραφία να διαφαίνεται η ανίατη καρκινοπάθεια στην σχέση του μεσοαστικού ζευγαριού, δυτικού τύπου με τρία τέκνα, εκεί που άνδρας του σπιτιού είναι καθολικά αφιερωμένος στην δουλειά του, έχοντας ως δεδομένη την γυναίκα του στο σπίτι, δηλώνοντας όμως πως την αγαπάει, ενώ παράλληλα την παραμελεί. Η γυναίκα σύζυγος, δούλα και ερωμένη, στην αρχετυπική μόντα της εύρυθμης οικογένειας, είναι η νοικοκυρά, η μαγείρισσα, η πλύστρα, η νταντά των τέκνων, η υπόλογος για την ισορροπημένη, ανδρική ψυχολογία και, φυσικά, το υποκείμενο της ερωτικής εκτόνωσης.

Σε αυτό το απνευστί σιρκουί των υπεύθυνων καθηκόντων και της γυναικείας μοναξιάς, που πολλές γυναίκες το διανύουν με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και τα φρένα σμπαραλιασμένα, όπως η Μέιμπλ, η κατάληξη είναι η κατάθλιψη, το αλκοόλ, τα χάπια, ο νευρικός κλονισμός και η τρέλα. Μέσα σε όλα αναδύεται και η ενδοοικογενειακή βία από τον σύζυγο γιατί δεν μπορεί να αντέξει την ζούρλια και την παράξενη συμπεριφορά της συντρόφου του και δεν γνωρίζει πως να τα αντιμετωπίσει διαφορετικά και ανθρώπινα.

Ο Κασαβέτις είναι ψυχρός και αμείλικτος, αληθινός και εφιαλτικός, τόσο, που όταν είχα παρακολουθήσει για πρώτη φορά την ταινία πριν είκοσι, περίπου χρόνια θυμάμαι έντονα, ότι αγριεύτηκα σε σημείο να σφίγγεται το σώμα μου από την ένταση. Η Τζίνα Ρόουλαντς, όπως πάντα άλλωστε, είναι έξοχη ως μονίμως απασφαλισμένη χειροβομβίδα, που ανά πάσα στιγμή περιμένεις την μεγάλη έκρηξη. Ερμηνεία που κέρδισε μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου. Ο Νικ, που υποδύεται υπέροχα ο Πίτερ Φολκ (ο γνωστός τηλεοπτικός επιθεωρητής Κολόμπο με την καμπαρντίνα), αμύνεται επιτιθέμενος και κάποιες φορές αντιλαμβάνεται τα ολέθρια λάθη του αλλά το ανδρικό «εγώ» είναι ανίκητο και πιο ισχυρό. Ο σκηνοθέτης βαδίζει σταθερά εντός ρεαλιστικού πλαισίου πραγματικότητας στο κοινωνικό φαινόμενο της ερήμωσης των συζυγικών σχέσεων, όπου το γόνιμο συναίσθημα και η κατανόηση είναι θανάσιμα στραγγαλισμένα από τον ρόγχο της συνήθειας, του δεδομένου και της γνωστής κατήχησης περί θέσεων του ανδρός και της γυναικός στον οικογενειακό βίο. Η σεναριακή πένα και η σκηνοθετική προσέγγιση του Τζον Κασαβέτις στο ζήτημα είναι σατανικό οξύ που διαβρώνει σκληρό μέταλλο, όπως σπαραξικάρδια και ένοχα αναζητά η Μέιμπλ από τον άνδρα της: «πες μου, πως θέλεις να είμαι για σένα;»

Στην ταινία τον ρόλο της μητέρας της Μέιμπλ υποδύεται η πραγματική μητέρα της ηθοποιού, η Λέιντι Ρόουλαντς και τον ρόλο της μητέρας του Νικ ερμηνεύει η μητέρα του σκηνοθέτη, Κάθριν Κασαβέτις.


Photo gallery: «Μια Γυναίκα Εξομολογείται»

«Οι Εκκεντρικοί»
«Ο Γιώργος του Κέδρου»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/