02
Τρι, Μαρ
Tο διάβασαν 375 άτομα (375 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Μια ζωή γεμάτη Τόλμη: Από το Γοργοπόταμο και τον Εμφύλιο στο Ιράν και το Βρετανικό Κοινοβούλιο», του Κρίστοφερ Μόντακιου Γουντχάουζ (Woodhouse Montague Christopher)

12-3


Συγγραφέας: Κρίστοφερ Μόντακιου-Μόντι- Γουντχάουζ (Woodhouse Montague Christopher)

Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης

Είδος: Ιστορική, πολιτική Αυτοβιογραφία

Σελίδες: 448

Τιμή: € 25

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Το 1942, ο νεαρός τότε απόφοιτος της Οξφόρδης Κρίστοφερ Μόντακιου Γουντχάουζ, γνωστός και ως Κρίστοφερ Μόντι Γουντχάουζ, προσγειώνεται με αλεξίπτωτο στα βουνά της Στερεάς Ελλάδος για να συμμετάσχει στην Επιχείρηση Χάρλινγκ, την ανατίναξη του Γοργοποτάμου. Γνωρίζεται και γίνεται φίλος με τον Άρη Βελουχιώτη, τον Ναπολέοντα Ζέρβα και πολλούς άλλους «καπετάνιους» του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Το 1943, σε ηλικία 27 ετών, ορίζεται συνταγματάρχης και διοικητής της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα, και σ' αυτόν τον ρόλο θα ζήσει από κοντά τις έντονες τριβές μεταξύ των αντιπάλων αντάρτικων ομάδων και τις σκληρές μάχες στα βουνά.

Το 1951 βρίσκεται στην Τεχεράνη όπου, ως υπάλληλος της ΜΙ6, βοηθά στον σχεδιασμό της Επιχείρησης Μπότα, που θα ανατρέψει τον Μοχάμεντ Μοσαντέκ και θα φέρει στον θρόνο τον Σάχη. Η μαρτυρία του Woodhouse αποτελεί μία από τις ελάχιστες πρωτογενείς πηγές για το πραξικόπημα.

Η δεύτερη θητεία του ως βουλευτής των Συντηρητικών θα συμπέσει με τη χούντα των Συνταγματαρχών, την οποία θα καταδικάζει συνεχώς και απερίφραστα, αντιθέτως με πολλούς από τους συναδέλφους του. Ο Woodhouse θα παραμείνει πιστός στους παλιούς του φίλους από την Αντίσταση –πολλοί εκ των οποίων πέφτουν θύματα των Συνταγματαρχών– αλλά και στη βαθιά, ενστικτώδη αφοσίωση που έτρεφε πάντα για την ελευθερία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Αντάρτης, διπλωμάτης, βουλευτής, βιομήχανος και συγγραφέας, ο Christopher «Monty» Woodhouse αποτελεί μία από τις θρυλικές μορφές της Αντίστασης κατά των Γερμανών στη χώρα μας.Ο Κρίστοφερ Μόντακιου -Μόντι- Γουντχάουζ (Woodhouse Montague Christopher), γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 11 Μαΐου 1917, από αριστοκρατική οικογένεια λόρδων (5ος Βαρόνος του Τέρινγκτον) και έφυγε από τη ζωή στις 13 Φεβρουαρίου 2001. 

Σπούδασε Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλος, και αργότερα διοικητής, της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, έλαβε μέρος στην ελληνική αντίσταση κατά των Γερμανών, εκτελώντας επιτυχημένες αποστολές και πρωταγωνιστώντας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Το 1945 ήταν μέλος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο διατέλεσε γενικός γραμματέας της Συμμαχικής Αποστολής Παρατηρητών των Ελληνικών Εκλογών. Μετά από σύντομη παρουσία σε διπλωματική θέση στη Περσία ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και με την πολιτική.

Εξελέγη βουλευτής Οξφόρδης αλλά και πρόεδρος της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και την ιστορία της δεν τον εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έγραψε πολλά σχετικά βιβλία, με θέματα όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, η Ελληνική Επανάσταση, η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, οι Φιλέλληνες, ο Πλήθων (Γεώργιος Γεμιστός).

Ο Κρίστοφερ Μόντακιου -Μόντι- Γουντχάουζ (Woodhouse Montague Christopher), την περίοδο του δεύτερου μεγάλου πολέμου
Πρόταση για διάβασμα: «Περί Ελευθερίας», του Τζον ...
Πρόταση για διάβασμα: «Μια Γυναίκα Δεν Είναι Άνθρω...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/