InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 99 άτομα (99 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή της ποίησης 20 έτη μετά», του Ματθαίου Μουντέ

MOUND222-ITP00987Συγγραφέας: Ματθαίος Μουντές

Πρόλογος και επιμέλεια έκδοσης: Νίκος Δαββέτας

Είδος: Αφιερωματικός τόμος στην λογοτεχνία και την ποίηση του Ματθαίου Μουντέ

Σελίδες: 150

Τιμή: €7,20

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Ιανουάριος 2020

Εκδόσεις: Πρώτη ύλη


Το βιβλίο «Ματθαίος Μουντές: Η αντοχή της ποίησης-20 έτη μετά», αποτελεί μία επιλογή από το ποιητικό και πεζογραφικό έργου του θεολόγου, ποιητή και διανοητή Ματθαίου Μουντέ (Χίος 1935 - Αθήνα 2000), που κυκλοφορεί με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την αιφνίδια αποδημία του. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία ανθολόγηση του ποιητικού του έργου, αυτοβιογραφικά κείμενα και ανέκδοτα έργα από το αρχείο του, που διέσωσε και προσέφερε η οικογένειά του, όπως σπάνιες φωτογραφίες από την επαγγελματική του διαδρομή.

Ο τιμητικός αυτός τόμος δεν φιλοδοξεί να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο επιμελητής του τόμου, Νίκος Δαββέτας. Στόχο έχει να καταστήσει ορατή την πνευματική του κληρονομιά, και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα σε καιρούς δίσεχτους.

Κατάλοιπα που αποτελούν ένα ετερόκλητο αλλά τρομερά ενδιαφέρον υλικό. Ποιήματα που έχουν εκδοθεί, πολλά υπό νέα, επεξεργασμένη μορφή, ή απλώς με άλλο τίτλο. Άλλα ανέκδοτα. Κάποιες ποιητικές συνθέσεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα ανθολόγιο από την ποιητική παραγωγή του Ματθαίου Μουντέ, που καλύπτει σαράντα χρόνια (1957-1997).

«Η παρακαταθήκη που μας άφησες έγινε βιβλίο στη μνήμη σου...», γράφουν εν είδει αφιέρωσης στον θείο τους, οι ανιψιές του Δέσποινα και Αλεξάνδρα. Συγκινητικό και το σημείωμα της αδελφής του Μουντέ, Αθηνάς.Εκδήλωση: Cafe Κήπου του Νομισματικού Μουσείου


15 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα: 19:00'

Οι εκδόσεις Πρώτη ύλη και η οικογένεια του Ματθαίου Μουντέ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του θεολόγου και ποιητή με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του.

Λόγω του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6957216872.

« […] Αυτός ο τιμητικός τόμος δεν θελήσαμε να λάβει τη μορφή φιλολογικής μελέτης ή εκτενούς μονογραφίας, ούτε βέβαια και «οριστικής» μεταθανάτιας ανθολογίας. Συνεπώς δεν προείχε τόσο, για εμάς, η αναβίωση του ποιητή μέσα στα όρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, οι εκλεκτικές συγγένειες και οι πάσης φύσεως επιδράσεις, όσο το να καταστήσουμε ορατή, μέσω κάποιων αντιπροσωπευτικών έργων, την πνευματική του κληρονομιά, γενικότερα, και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, σε καιρούς δίσεχτους. Κι ακόμη, να θυμηθούμε τον αγαπημένο μας Μαθιό παραφράζοντας τον Καβάφη–, σαν ιδανική φωνή κι αγαπημένη, που «κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό», και ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ήχους, μουσικές, πρόσωπα, βιβλία, ολάκερη την ποίηση του παρελθόντος, που εξακολουθεί να αντιστέκεται στη λήθη». (Νίκος Δαββέτας)

Ο ποιητής Ματθαίος Μουντές έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2000. Υπήρξε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος και ένας ακάματος εργάτης του πνεύματος. Θεολόγος, ποιητής, ραδιοφωνικός παραγωγός. Στα ποιήματά του υμνεί την πενία, περιφρονεί τη νεορθοδοξία και ερμηνεύει ευαγγελικές μορφές με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο.

Για τον ποιητή, τη ζωή και το έργο του κλήθηκαν να μιλήσουν άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά και έχουν νωπές τις αναμνήσεις από την παρουσία του.

Στην παρέα μας, με αλφαβητική σειρά, θα συμμετέχουν οι:

Μαριγώ Αλεξοπούλου: Φιλόλογος, Ποιήτρια

Ιωσήφ Βιβιλάκης: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάμπρος Γιώτης: Ψυχίατρος, Δραματοθεραπευτής, Σκηνοθέτης

Σωτήρης Γουνελάς: Ποιητής, Δοκιμιογράφος

Νίκος Δαββέτας: Συγγραφέας και επιμελητής του τόμου

και ο

π. Αλέξανδρος Καριώτογλου: Διδάκτωρ Θεολογίας, Θρησκειολογίας, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Τον συντονισμό της συζήτησης επιμελείται ο Ιωσήφ Βιβιλάκης.

Θα παρουσιαστούν μελοποιημένα ποιήματα με τη συνοδεία κιθάρας και πιάνου από τη μουσικό Άλκηστη Ραφτοπούλου και τον ηθοποιό και ανιψιό του ποιητή, Σωτήρη Τσακομίδη.

Είσοδος ελεύθερη


Ο Ματθαίος Μουντές γεννήθηκε στη Χίο το 1935. Σπούδασε Θεολογία και από το 1961 εργάστηκε στην Αθήνα, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το 1959, φοιτητής ακόμη, άρχισε να δουλεύει στο ραδιόφωνο. Έκανε πολλές εκπομπές με θέματα βιβλικά, λαογραφικά και λογοτεχνικά. Από τις πιο γνωστές εκπομπές του ήταν αυτή με τον τίτλο «Αιγαίο, ρίζα και διάρκεια», που κράτησε έντεκα σχεδόν χρόνια. Κατά καιρούς συνεργάστηκε και με την τηλεόραση. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές: Παρακαταθήκη (1957), Ισόπεδος διάβασις (Φέξης, 1963), Η αντοχή των υλικών (α´ έκδοση Ίκαρος, 1971, και β´ έκδοση Καστανιώτης,1983), Τα αντίποινα (Εστία, 1982), Νηπιοβαπτισμός (Καστανιώτης, 1992).

Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, καθώς και του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη και είχε συνεργαστεί με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. 

Αποχώρησε από την ζωή το 2000.


Πρόταση για διάβασμα: «Πες Όχι στο Πείραγμα», της ...
Πρόταση για διάβασμα: «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο», του...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/