InTownPost

Ακολουθήστε μας :

14
Δευ, Ιουν
Tο διάβασαν 41 άτομα (41 Views)

«Μάρτιν Ίντεν»

DSC_6547


«Μάρτιν Ίντεν»

(Martin Eden)

Είδος: Κοινωνικό δράμα, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Τζακ Λόντον

Παραγωγή: Ιταλία, Γαλλία (2019)

Σκηνοθεσία : Πιέτρο Μαρτσέλο

Με τους: Λούκα Μαρινέλι, Κάρλο Κέκι, Τζέσικα Κρέσι

Διακρίσεις: Βραβείο ανδρικής ερμηνείας (Λούκα Μαρινέλι) στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Platform» στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Διάρκεια: 129'

Διανομή: Weird Wave

Στην προπολεμική Νάπολη, όταν η άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθρέφτιζε την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο αμόρφωτος Μάρτιν Ίντεν (Λούκα Μαρινέλι – πολύ καλός), κατατρύχεται από φιλοδοξίες και αγωνίες. Φιλοδοξίες να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει η ταπεινή, κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, και αγωνίες να βοηθήσει όπως μπορεί τους φτωχούς ανθρώπους του κύκλου του. Ο Μάρτιν πιστεύει, και δίκαια, πως μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του.

Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά όταν ο Μάρτιν γνωρίζει την νεαρή και όμορφη Έλενα (Τζέσικα Κρέσι – καλή). Η κοπέλα είναι μεγαλοαστή, μια μορφωμένη και καλλιεργημένη κόρη οικογένειας βιομηχάνων, δηλαδή ανήκει στο απέναντι ταξικό στρατόπεδο. Η γέφυρα μεταξύ τους είναι ο έρωτας, που θα φέρει τους δυο νέους κοντά, οδηγώντας όμως παράλληλα και στην σύγκρουση μεταξύ των τάξεων, στις οποίες ανήκουν. Ο Μάρτιν θα καταφέρει να σπουδάσει, με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου φίλου του (Κάρλο Κέκι – πολύ καλός) και θα αγγίξει το συγγραφικό του όνειρο, κάτι όμως που είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα κόκκινο πανί για την οικογένεια της καλής του.


Αποφεύγουμε κάθε είδους σύγκριση βιβλίου και ταινίας και καταγράφουμε την προσπάθεια του Ιταλού σκηνοθέτη Πιέτρο Μαρτσέλο στο να προσδώσει σεναριακή ατμόσφαιρα και διαχρονικότητα βασισμένος στο κορυφαίο μυθιστόρημα ημι-βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα Τζακ Λόντον. Ο «Μάρτιν Ίντεν» ως ταινία είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενείται στην μεγάλη οθόνη, με πρώτη αυτή του 1942 σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Σάλκοου και πρωταγωνιστή στον ομώνυμο ρόλο τον Γκλεν Φορντ, ενώ αρκετές τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές αφιερώθηκαν στον αντικομφορμιστή ήρωα του συγγραφέα Λόντον.

Ο 45χρονος Πιέτρο Μαρτσέλο από το σύμπαν των μικρομηκάδων και των ντοκιμαντέρ (Το ταξίδι των γραμμών -2007), περνάει στις ταινίες μεγάλου μήκους με την «Όμορφη και χαμένη» (προβλήθηκε μόνο το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015) για να επιλέξει ως δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους τον Μάρτιν Ίντεν. Ζωγράφος ίδιος και καλός διεκπεραιωτής του ιταλικού νεορεαλισμού, φορμάρει απαλά και ρομαντικά την ψυχοσύνθεση του ήρωα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, απροσδιορίστου χρόνου, απλά για να τονίσει την πολιτικο-φιλοσοφική διαχρονικότητα της ιστορίας. Μιας ιστορίας, που ως βιβλίο τυπώθηκε και εκδόθηκε το 1909, δημιουργώντας στην αμερικανική ήπειρο την τάξη των ριζοσπαστικών συγγραφέων.

Η Καλιφόρνια του Μάρτιν Ίντεν στην δύση του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου αντικαθίσταται από την Νάπολι κάπου στο 1960 με 1970, εκτιμώντας από την αισθητική και το διάκοσμο της ταινίας, αλλά από και το τραγούδι του Τζο Ντασέν «Salut», που ακούγεται στα πρώτα λεπτά της ιστορίας. Η προσέγγιση του Πιέτρο Μαρτσέλο στον λόγο του Τζακ Λόντον, πρωτίστως, ως προσπάθεια είναι έξυπνη, ιστορικά διαχειρίσιμη, καθώς ταξινομεί τα κύρια γεγονότα του 20ου αιώνα, είναι ευαίσθητη, με καλά δουλεμένους τους διαλόγους, ενδιαφέρουσα φωτογραφία και έναν υπέροχο Λούκα Μαρινέλι. Μια προσεκτική σχοινοβασία ανάμεσα στην πολιτική ωμότητα, την φιλοσοφία και τον έρωτα, προσδιορίζοντας ένα όμορφο, ξεχασμένο σινεμά, που αξίζει την προσοχή μας.

Photo Gallery: «Μάρτιν Ίντεν»

«Έντιμος Κλέφτης»
«Wonder Woman 1984»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/