InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 185 άτομα (185 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Μάμα Κάρι», του Νικόλα Περδικάρη

MAMAK2221-ITP01EXON

Συγγραφέας: Νικόλας Περδικάρης

Είδος: Διηγήματα

Σελίδες:75

Τιμή: € 9,50

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Απρίλιος 2021

Εκδόσεις: Ο Μωβ Σκίουρος

Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων, οι ήρωες δεν νιώθουν πόνο μα ούτε και απόλυτη χαρά. Είναι όλοι τους παράλογοι. Όχι γιατί αρνούνται να προσαρμοστούν σε πλαίσια που η «καθώς πρέπει» αναμέτρηση με την πραγματικότητα τους επιβάλλει, αλλά επειδή στο δικό τους σύμπαν δεν υπάρχουν συρτάρια, τετράγωνα κουτάκια ή άλλα –δήθεν πολύτιμα- σχήματα εγκλωβισμού. Σε αυτό το βιβλίο τα πάντα είναι βίδες. Πολύχρωμες βίδες. Και οι άνθρωποι, σαν αυτοσχέδια-αυτόνομα «οχήματα», μεταφέρονται από το ένα σημείο της πλοκής στο άλλο.

Στην ιστορία «Με το Γάντι», ένας άνθρωπος ερωτεύεται αναζητώντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Λίγες σελίδες πιο πέρα, ένας αρνητής της μοναξιάς καταλαβαίνει πως, σε αυτόν τον πλανήτη, δεν είναι όλοι γεννημένοι για να γίνουν αστέρες της Ροκ, φορώντας στις πλάτες τους παλτά φτιαγμένα από δέρμα φιδιού. Στο «Υγρό Φόρεμα» οι θάλασσες γυρίζουν τους πρωταγωνιστές τής αφήγησης πίσω στη νοσταλγία τους, χαρίζοντάς τους εφ' όρου ζωής μια αναθεωρημένη ταυτότητα, όπως συμβαίνει σε κάποιον που ακούει ένα πασίγνωστο τραγούδι του Ντίλαν για πρώτη φορά.
Ριζωμένη στην προκυμαία ενός τεράστιου αστικού αφτιού από γυαλί, η «Σάλλυ» είναι μια νεαρή γυναίκα που μιλάει με τα χέρια. Ακούγοντας τους ήχους των χρωμάτων προστατεύει, όσο μπορεί, την αλήθεια της σ' ένα κακέκτυπο του κόσμου που ψεύδεται. Αρκετά μακρύτερα, στους λασπωμένους δρόμους μιας άλλης νοερής Ινδίας, η Μάμα Κάρι αντισταθμίζει τη σοφία της με τη σιωπή εκ μέρους όσων αγωνίζονται, χωρίς πολλά λόγια, για την ελευθερία τους και τελικά την κατακτούν. Αλήθεια, γιατί είναι τόσο λαμπερά τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ; Πώς γίνεται ένα ταξί να γεννάει κίτρινα αβγά σαν μικρά λεμόνια; Μπορεί να παίξει κανείς πιάνο χωρίς να ξέρει καθόλου μα καθόλου μουσική, χάρη σε δύο μαγικά χεράκια;

Σε αυτά και σε άλλα, παρόμοια, ερωτήματα θα βρει εδώ απαντήσεις ο αναγνώστης. Αρκεί να πατάει γερά στα πόδια της φαντασίας του.

Ο Νικόλας Περδικάρης (διαβάστε την συνέντευξη του συγγραφέα εδώ) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο Τμήμα, στον Τομέα της Πολιτικής Επικοινωνίας και των Νέων Τεχνολογιών.

Μέρος της μελέτης του σχετιζόταν με την έρευνα γύρω από τη χρήση των διαδραστικών- ψηφιακών αφηγήσεων στην εκπαίδευση. Πρωτοεμφανίστηκε στην πεζογραφία με το βιβλίο «Ο σκύλος με το λουλούδι στο στόμα» το 2014,εκδόσεις «Το Ροδακιό».

Εργάζεται ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ.
Πρόταση για διάβασμα: «Ροντέλα 4 Εποχών», της Στέλ...
Πρόταση για διάβασμα: «Ισέλιαθ», του Νικόλα Παπακώ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/