InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 565 άτομα (565 Views)

Κριτική/ «Αθηναίων Πολιτεία» από τον Βασίλη Παπαβασιλείου: ξέγνοιαστη καλοκαιρινή περιήγηση στο πολίτευμα των Αθηνών

-6

Έχοντας ήδη την εμπειρία ανάλογων παραστάσεων (Μαθήματα πολέμου Ι και ΙΙ,Δραματικός Θουκυδίδης, Δραματικός Ηρόδοτος) ο Γιάννης Λιγνάδης μετατρέπει τον ιστορικό κλασικό λόγο σε θεατρικό κείμενο και παρουσιάζει δραματικοποιημένα επεισόδια ιστορικών γεγονότων έτσι όπως η ελληνική γραμματεία τα έχει καταγράψει και αξιολογήσει, στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», σε μια προσπάθεια στήριξης από την πολιτεία της τέχνης και του πολιτισμού που τόσο έχουν πληγεί από την επιδημία του COVID.

Με τη σφραγίδα του Εθνικού Θεάτρου, ο θεατράνθρωπος Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί τα ανθολογήματα-επιλογές από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Αριστοτέλη, τον Πλούταρχο σε μια παράσταση («που δεν είναι παράσταση αλλά δράση», όπως μας ενημερώνουν στην εισαγωγή της, οι ηθοποιοί) και μέσα σε 40 ζουμερά λεπτά, στέκεται και σηματοδοτεί την πορεία του πολιτεύματος της Αθήνας μέχρι την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας από τον 8ο αιώνα έως τον 6ο αιώνα π.Χ.

Γεγονότα όπως το Κυλώνειο Άγος, οι νόμοι του Δράκοντα, η νομοθετική μεταρρύθμιση του Σόλωνα αποκτάν θεατρική διάσταση, απαλλαγμένη από το βάρος μιας στείρας παραθετικής αφήγησης με ύφος διδασκαλίας, δίνοντας κυριολεκτικά ζωή και ανάσα στο λόγο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι (εγώ το παρακολούθησα στην ιστορική Μονή Δαφνίου), γίνονται η πλέον ταιριαστή σκηνογραφία για τους πέντε ηθοποιούς, που τοποθετούνται ανάμεσα στα φθαρμένα από το χρόνο μάρμαρα και πέτρες, σε μια θεατρική συνθήκη που κλείνει έξυπνα το μάτι στην απαρχή της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού κράτους. Τέσσερις, προφανώς ευρωπαίοι ελληνολάτρεις περιηγητές (Αλεξάνδρα Aϊδίνη, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη, Μάνος Βαβαδάκης), περιδιαβαίνουν τον ελληνικό τόπο και ιστορία, με τον φουστανελοφόρο Έλληνα (Κώστας Κορακης), «ανέγγιχτο» εθνικής συνειδήσεως, να τους παρακολουθεί και να μαθαίνει από αυτούς μέσα στην άγνοια του για το παρελθόν, για την ιστορία των προγόνων του. Ακούει από αυτούς αρχαία ελληνικά που δεν τα καταλαβαίνει, μαθαίνει για πρόσωπα που αγνοούσε, θαυμάζει και ενίοτε απορεί και προβληματίζεται.

Δεμένο το σύνολο των ηθοποιών, αναπτύσσουν αυτόν τον ιδιότυπο δραματουργικό διάλογο μεταξύ τους με την σκηνική τους υπόσταση, σε μια ροή λόγου με ρυθμό, γλαφυρότητα, και μια ανάλαφρη διάθεση εκλαΐκευσης των κειμένων με στόχο την κατανόησή τους ακόμα και από ένα κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τέτοια κείμενα. Η διαχρονική διάσταση των γεγονότων φωτίζεται (η σκηνική απόδοση του Σόλωνα για παράδειγμα με άρωμα μεταπολιτευτικού Καραμανλή σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται) χωρίς να υποβιβάζονται μέσα σε μια διάχυτη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ξεγνοιασιάς. Ξεγνοιασιά που δεν «φοριέται», δεν επιβάλλεται, αλλά γεννιέται από την ίδια την παράσταση με τρόπο φυσικό και αυτονόητο.

Όμορφα τα κοστούμια της Νικολετας Φιλόσογλου, σε αρμονική επικοινωνία με το ύφος της παράστασης/δράσης (κρινολίνα και ψαθάκια για τις κυρίες, ψάθινα καλοκαιρινά πατούμενα και κασκέτα ανασκαφής για τους κυρίους), ενώ θα πρέπει στους συντελεστές να αναφέρουμε τον Ερμή Μαλκότση που είχε την επιμέλεια της κίνησης , την Ανδρονίκη Μακρή στην ιστορική τεκμηρίωση και επιμέλεια και την Βιβή Σπαθούλα στη δραματουργία. Ακούγεται από το ακορντεόν του Κώστα Κωτούλα το εμβληματικό δημοτικό «Ιτιά», και το οπερετικό πατριωτικό «Ψηλά στο Μέτωπο» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από τον «Βαφτιστικό».

Μια απολύτως δροσερή παράσταση (μην φοβηθείτε τον επιστημονικό τίτλο της), που πετυχαίνει να πληροί με τον πλέον έξυπνο τρόπο, τον (εκ)παιδευτικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει το Εθνικό μας Θέατρο (εκτός του ψυχαγωγικού). Θα παίζει ανά την Ελλάδα μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, ενώ μπορείτε να εξασφαλίσετε την δωρεάν είσοδό σας μέσα από την βάση του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ.

Κριτική: «Βάκχες» από τον Χρήστο Σουγάρη, η κωμική...
Κριτική: «Πέρσες» του Αισχύλου από τον Δημήτρη Λιγ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/