InTownPost

Ακολουθήστε μας :

25
Κυρ, Ιουλ
Tο διάβασαν 47 άτομα (47 Views)

«Κραυγές και Ψίθυροι»

CR222-ITP9980


«Κραυγές και Ψίθυροι»

(Cries and Whispers / Viskningar och rop)

Είδος: Κοινωνικό δράμα ιστορικής περιόδου

Παραγωγή: Σουηδία (1972) – Έγχρωμο, σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Με τους: Χάριετ Άντερσον, Κάρι Σίλβαν, Ίνγκριντ Τούλιν, Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόζεφσον

Διάρκεια: 91'

Διακρίσεις: Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας (1974) στον Σβεν Νίκβιστ -

Μεγάλο Τεχνικό Βραβείο (Technical Grand Prize) στον Ίγκμαρ Μπέργκμαν του φεστιβάλ Κανών (1973)

Προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους: «Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη),

«Δάφνη» (Δάφνη) και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες

Διανομή: Weird Wave


Στο γύρισμα του αιώνα, λίγο πριν μπει ο εικοστός, σε μία εξοχική έπαυλη μοναδικής ομορφιάς, τρεις αδελφές ανταμώνουν για να παρηγορήσουν την μία που πεθαίνει από καρκίνο. Η Άγκνες (Χάριετ Άντερσον) είναι μόλις 37, αλλά η ζωή της πλησιάζει στο τέλος της. Παίζει λίγο πιάνο, ζωγραφίζει λίγο, αλλά είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, που στην καθημερινότητά του υπάρχει μόνο η περίπου συνομήλική της οικιακή βοηθός Άννα (Κάρι Σίλβαν).

Όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται, έρχονται στο οικογενειακό αρχοντικό οι δύο αδελφές της για να χαρίσουν στην ετοιμοθάνατη παρηγοριά και αγάπη. Όμως είναι τόσο διαφορετικές οι αδελφές μεταξύ τους: η μεγαλύτερη, η Κάριν (Ίνγκριντ Τούλιν), είναι εγκλωβισμένη σε ένα άτυχο γάμο με κάποιον μεγαλύτερό της, που μισεί και σιχαίνεται.Κάτω από την κοινωνικό προσωπείο που με μεγάλη επιμέλεια συντηρεί, η γυναίκα είναιδυστυχισμένη και οργισμένη για το αδιέξοδο στην προσωπική της ζωή. Τελείως διαφορετικός χαρακτήρας είναι η μικρότερη αδελφή, που έρχεταικι αυτή για να συμπαρασταθεί στην Άγκνες, η Μαρία (Λιβ Ούλμαν), η οποία είναι εξωστρεφής, καλοπαντρεμένη και ευτυχισμένη, όντας ωστόσο μια ρηχή, φιλάρεσκη γυναίκα, που η μόνη της έννοια είναι να περνάει καλά και να είναι αρεστή στους άλλους.

Αυτό το εκρηκτικό μείγμα ψυχοσυνθέσεων των τριών γυναικών, οι οποίες ενώνονται μόνο από το αίμα και τη αγάπη μεταξύ τους, θα οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις, καθώς οι τρεις γυναίκες θυμούνται και επαναξιολογιούν την κοινή τους πορεία, αλλά και τις ξεχωριστές διαδρομές στη ζωή τους.


Η ταινία «Κραυγές και Ψίθυροι» του 1972, γυρίστηκε στο αγαπημένο σπίτι του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στο νησί Φάρο (Faro) στις όχθες της Βαλτικής, όπου το συγκεκριμένο δράμα με πρωταγωνίστριες τις τέσσερις γυναίκες, ο δημιουργός αποτυπώνει τις τέσσερις διαφορετικές εκφάνσεις της μητέρας του. Όπως σε όλες τις ταινίες του, έτσι και εδώ το θρησκευτικό στοιχείο είναι παρών και οπτικοποιείται ανθρώπινα μέσα από την παρουσία του ιερέα-εξομολογητή με την χαμένη πίστη, αλλά και καλλιτεχνικά με το υπέροχο πλάνο της γυμνόστηθης οικιακής βοηθού Άννα, να κρατά στην αγκαλιά την νεκρή Άγκνες, να φέρνει στην «Πιετά» του Μιχαήλ Αγγέλου.

Η παιδική ηλικία του σκηνοθέτη και η σχέση με την μητέρα του ανοιγοκλείνουν τον συναισθηματικό κρουνό του δημιουργού για να ορθώσει ένα κινηματογραφικό αριστούργημα γεμάτο κραυγές εσωτερικού πόνου και θανάτου, αλλά και ψίθυρους που δυσκολεύουν την γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην ανθρώπινη αγάπη και την απαξίωση. Στις υπέροχες αναδρομές ζωής των τριών αδελφών γυναικών, ο Μπέργκμαν ακυρώνει την παρουσία του κόκκινου χρώματος, που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του, απελευθερώνοντας τα λαμπερά χρώματα της ζωής να μιλήσουν ανοιχτά για τις μνήμες σε ένα πραγματικό ρεσιτάλ φωτογραφίας του Σβεν Νίκβιστ (1922 -2006), που κράτησε και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.

Μια μοναδική ταινία που ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει, ούτε να θολώσει την αξία της στο παραμικρό, παραμένοντας ένα κατεργασμένο, σπάνιο πολύχρωμο διαμάντι όσες δεκαετίες κι αν περάσουν.


Photo gallery: «Κραυγές και Ψίθυροι»

«Η Ταβέρνα της Τζαμάικα»
«Πέρυσι στο Μάριενμπαντ»

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/