InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 2033 άτομα (2033 Views)

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: Δύο παραστάσεις αλλιώς…

2020

Βρίσκεται στην Κυψέλη, έχει ένα περίεργο όνομα που συνδέεται με τηλεοράσεις και από το 2012 που ιδρύθηκε έχει καταξιωθεί σε φυτώριο καλλιτεχνικής πρωτοπορίας και έρευνας. Φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, χορό, κινηματογράφο, συναυλίες, dj sets και είναι σίγουρα το πιο ανοιχτό, το πιο ευάερο και το πλέον ευήλιο καλλιτεχνικό υπόγειο της πρωτεύουσας. Και όλα αυτά χάρη στα ανοιχτά μυαλά και την προσήλωση στην αισθητική αρτιότητα (η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαμόρφωση του χώρου αλλά κυρίως με τις επιλογές), της Φωτεινής Μπάνου και του Δημήτρη Αλεξάκη των δύο ανθρώπων που μεταμόρφωσαν ένα παλιό εργαστήριο επισκευής τηλεοράσεων, σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμoύ, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Με έμφαση και επιμονή στην ερευνητική καλλιτεχνική δημιουργία, το Κ.Ε.Τ. φιλοξενεί αυτόν τον καιρό δύο θεατρικές παραστάσεις που προκαλούν αίσθηση και ανοίγουν πεδία συζητήσεων όχι μόνο με την θεματική τους αλλά και με τους θεατρικούς ορίζοντες που ανοίγουν. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο που και οι δύο φιλοξενούνται σε αυτόν εδώ το χώρο. Πρόκειται για την παράσταση του Κώστα Μπάρα και της ομάδας HashArt «Αντιγόνη, αυτό τουλάχιστον το μπορώ», και την παράσταση του έργου του Φιλίπ Μινιανά «Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» από τον Παντελή Δεντάκη.


«Αντιγόνη, αυτό τουλάχιστον το μπορώ» - η Αντιγόνη στο διηνεκές

Πριν κάποια χρόνια ο Κώστας Μπάρας και η ομάδα του με αφορμή τον Γλάρο του Τσέχωφ δήλωνε εμφατικά «αυτό ήθελα να πω».Είναι εμφανές, ότι το πέρασμα του χρόνου η ίδια ομάδα δε θέλει πλέον απλά να πει, αλλά να περάσει και στην πράξη, να προσπαθήσει και να μπορέσει, να μην σταθεί στην θεωρία αλλά να αναδείξει την ενέργεια, την προσπάθεια, τον αγώνα, να αναδείξει την αξία της έμπρακτης ανύψωσης αναστήματος και πνεύματος. Και η Αντιγόνη, όχι ως πρόσωπο αρχαίας τραγωδίας, αλλά ως πανανθρώπινο σύμβολο αντίστασης προσφέρει ένα ολάνοιχτο πεδίο προβληματισμού και έρευνας σε αυτόν τον τομέα.

Η ομάδα με αφορμή τον μύθο και την αρχαία τραγωδία, περπατάει και δοκιμάζεται σε μονοπάτια δύσβατα τοποθετώντας την Αντιγόνη/σύμβολο στις σύγχρονες αναζητήσεις και στάσεις του ανθρώπου απέναντι σε έννοιες όπως η εξουσία, η υποταγή στους νόμους, το ηθικό και το νόμιμο, αλλά ακόμα και σε σχόλια για τη θέση της γυναίκας, την κοινωνική αδικία, το θεϊκό και το ανθρώπινο. H Αντιγόνη του Κώστα Μπάρα νικά την θεϊκή υπόσταση που έχει κερδίσει με το πέρασμα των αιώνων, και κατακτά αυτό που προϋπήρξε στη ρίζα της: ένα κορίτσι της (κάθε) εποχής της, που με ειλικρίνεια επιλέγει να υψώσει ανάστημα αντιστεκόμενη σε ό,τι διαφθείρει. Το έργο αποτελεί ένα ανθολόγιο της παγκόσμιας ανθρώπινης σκέψης και διανόησης σε σχέση με το σύμβολο/Αντιγόνη: Βεβαίως θα συναντηθούμε με τον Σοφοκλή, αλλά θα διαλεχθούμε και με τον Κοκτώ, με τον Μπρεχτ, τον Ανουίγ, θα επικοινωνήσουμε με την ίδια την ομάδα Hash Art.


Μια σύγχρονη παράσταση, με ερμηνείες φρέσκιες και ζωντανές που αναπνέουν τη διαχρονικότητα αυτού του οποίου ζούμε σήμερα, με την Ελένη Κουταλώνη καίρια και δεικτική σαν Αντιγόνη, τον Τρύφωνα Μπάρκα επιβλητικό Κρέοντα, με ερμηνεία που απλώνει σε σκέψη και λογική, τον Σταύρο Λιλικάκη σε ερμηνευτική ωριμότητα , έναν Αίμωνα που εφορμά άφοβα και με σταθερότητα στο συναίσθημα, την Ηλέκτρα Κομνηνίδου, μια Ισμήνη της φιλήσυχης καθημερινότητας, αυτής που βουλιάζει την ανθρώπινη υπόσταση στο τέλμα της μετριότητας και του εφησυχασμού. Πολύ όμορφο και λειτουργικό ως προς τους στόχους την παράστασης το σκηνικό του Γιάννη Λιντζέρη (έξοχες οι παραμορφωτικές μάσκες-tablets), σε αυτό το πνεύμα και τα καθόλου εξεζητημένα κοστούμια του,ενώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και την μουσική της Αρχοντούλας Μαρούση

Η παράσταση δεν είναι μια ακόμη αναβίωση του αρχαίου δράματος. Είναι έρευνα και προβληματισμός. Και πεδίο συζήτησης και ανταλλαγής. Δηλαδή, θέατρο στην ουσία του.

info: Δραματουργία: Ομάδα HashArt Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάρας Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης Επιμέλεια κίνησης: Φώτης Νικολάου Μουσική σύνθεση: Αρχοντούλα Μαρούση Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης Παίζουν: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Ελένη Κουταλώνη, Σταύρος Λιλικάκης, Τρύφων Μπάρκας Διάρκεια: 80' Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από 11 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2020 | 21:00 10€, 8€ (φοιτητικό, άνω 65), 5€ (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ) κρατήσεις απαραίτητες στο 213.00.40.496 κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα 213.00.40.496 & 69.45.34.84.45


«Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος» - ένα εικαστικό αριστούργημα

Ένα μαύρο, ολοσκότεινο παραμύθι: H μικρή αδελφή της Βασίλισσας, βιάζεται και κακοποιείται από τον Βασιλιά,. Της κόβει την γλώσσα για να μην μαρτυρήσει και την εγκαταλείπει στο δάσος, λέγοντας στην αδερφή της πως πνίγηκε σε τρικυμία. Η βασίλισσα πενθεί για την απώλεια, αλλά μετά από καιρό μια γριά την επισκέπτεται και της εξιστορεί την αλήθεια μέσα από ένα μαντήλι που ειχε υφάνει η αδερφή της. Οι δύο αδερφές πλέον σχεδιάζουν την εκδίκησή τους… Το έργο του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Philippe Minyana "Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος", πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου.

Ο Παντελής Δεντάκης είχε μπροστά του μια ζωντανή πρόκληση. Ένα παραμύθι, μια σκοτεινή ιστορία, και μια θεατρική σκηνή. Και λύνει αυτόν τον γόρδιο δεσμό ικανοποιώντας και τις τρεις αυτές συνθήκες, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που αγγίζει την εικαστική τελειότητα και αρμονίες.

Φιγούρες-μαριονέτες αντικαθιστούν τους ήρωες, δημιουργίες της Κλειούς Γκιζελή, ο σκηνικός χώρος αντικαθίσταται από κουκλόσπιτο, μια σκηνική σύνθεση του Νίκου Δεντάκη η οποία χτίζεται από τις video art δημιουργίες του Αποστόλη Κουτσιανικούλη και συνδυασμό με την ατμοσφαιρική μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και τις ζεστές φωνές των Πολύδωρου Βογιατζή και Κατερίνας Λόυβαρη-Φασόη, συντελείται στην αίθουσα του ΚΕΤ ενας εικαστικός οργασμός.

Η σκοτεινή ατμόσφαιρα συνεπαίρνει τον θεατή, ο οποίος αφήνεται στη ρεόυσα αφήγηση των δύο ηθοποιών, ενώ το ίδιο το ΚΕΤ μετατρέπεται στο σκοτεινό δάσος, όπου με μαγικό τρόπο όλες μας οι αισθήσεις μεταλλάσσονται βιώνοντας με μυστικιστικό σχεδόν τρόπο την φρικιαστική εμπειρία των ηρωίδων. Είναι πραγματικά δύσκολο, να μετατρέψεις σε λόγια σε χαρτί, την πρωτόγνωρη αίσθηση που σου αφήνει αυτή η μοναδική στο είδος της παράσταση, όπου μπλέκει την παιδικότητα με την ενηλικίωση, την αθωότητα με τα άγρια ένστικτα, το χρώμα με το γκρίζο, το φως με το σκοτάδι. Την παρακολουθείς σχεδόν υπνωτισμένος, γοητευμένος από όλη αυτήν την εικαστική αρμονία εικόνας, λόγου και μουσικής, μέτοχος πλέον της φρίκης και του εφιάλτη.

Οι δύο ηθοποιοί σε ρόλο αφηγητών, καθοδηγούν τις μικροσκοπικές κούκλες σκηνικά, αποδίδοντας ταυτόχρονα τις εκφράσεις που αποτυπώνουν τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, μιας και η στατικότητα της έκφρασης στις κούκλες αδυνατεί να τον αποτυπώσει. 'Έτσι, η αφήγησή τους μετατρέπεται πλέον σε ερμηνεία ρόλων και κατά συνέπεια σε ολοκληρωμένη θεατρική πράξη, ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην κούκλα και στο θέατρο.

Ο Παντελής Δεντάκης, ανέλαβε πραγματικά ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της σκηνικής συνύπαρξης τεχνών, τεχνικών, φορμών και ειδών της εικαστικής και παραστατικής δημιουργίας. Το αποτέλεσμα, τον δικαιώνει απόλυτα, δημιουργώντας μια παράσταση που θα τολμήσω να πω πως ήδη έχει κερδίσει μια θέση στην ιστορία του θεάτρου μας.

info: Κείμενο: Philippe Minyana Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη (στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Θεατρικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου) Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης Δημιουργία μικρών γλυπτών: Κλειώ Γκιζελή Video art: Αποστόλης Κουτσιανικούλης Σκηνική εγκατάσταση: Νίκος Δεντάκης Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος (σε συνεργασία με τον Γιώργο Μιζήθρα) Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου Παίζουν οι ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020) Ώρα έναρξης: 21.00 Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (άνω των 65/φοιτητικό), 5 € (Κάρτα ανέργων/ΣΕΗ) Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 213 00 40 496 & 69.45.34.84.45 Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη


10 + 1 λόγοι να δείτε τον «Γάμο» από τον Κώστα Παπ...
Κριτική /«Η κερένια κούκλα» από τον Βασίλη Βηλαρά ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/