InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 552 άτομα (552 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Κατίνα: 1922-1925», της Μάρας Μεϊμαρίδη

KATEXON022-ITP0_20210428-110200_1

Συγγραφέας: Μάρα Μεϊμαρίδη

Είδος: Μυθιστόρημα ιστορικής περιόδου

Σελίδες: 624

Τιμή: € 19,50

Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2021

Έκδοση: Ιδιωτική


Στο βιβλίο αυτό η Κατίνα Καραμάνου αφηγείται τη ζωή της από το 1922 έως το 1925. Πρόκειται για τη συνέχεια του βιβλίου «Οι Μάγισσες της Σμύρνης». Η Κατίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία το 1877 από πατέρα Τούρκο και μάνα χριστιανή. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μάνα και κόρη κατέφυγαν ξυπόλυτες στη Σμύρνη. Εκεί άνοιξαν ένα μαγαζάκι και πουλούσαν κρέμες ομορφιάς, που τις έφτιαχναν οι ίδιες. Λίγο αργότερα συνάντησαν στους φτωχομαχαλάδες τη Μάγισσα Αττάρτη και τους δίδαξε την τέχνη της μαγείας. Με όπλο τα μάγια, η Κατίνα κατάφερε να παντρευτεί τρεις από τους καλύτερους γαμπρούς της Σμύρνης και από πάμφτωχη έγινε βαθύπλουτη.

Όταν κάποια μέρα τα χαρτιά έδειξαν ότι προμηνύεται όλεθρος, η Κατίνα έπεισε τη μάνα της και τις συγγενείς της να ξεπουλήσουν τα πάντα και να φύγουν. Τον Ιούνιο του 1922, τρεις μήνες πριν την καταστροφή, αυτές ήρθαν στην Ελλάδα έχοντας σώσει όλη τους την περιουσία.

Η αφήγηση του βιβλίου αυτού ξεκινά από αυτό το σημείο. Η Κατίνα αγοράζει ένα αρχοντικό στην Αίγινα και στεγάζει την πολυμελή οικογένειά της. Παράλληλα ασχολείται με τις επιχειρήσεις της και τις επεκτείνει. Επειδή όμως είχε σκοτώσει τον τρίτο της άντρα, η Αττάρτη την τιμωρεί και τότε αναγκάζεται να προσφύγει στη δαιμονική μορφή της Μάγισσας Βαλιντέ.

Στην Αίγινα γνωρίζει και ερωτεύεται έναν Κερκυραίο, τον Δημήτριο Μαντζώρο, που εργάζεται ως καθηγητής στο Γυμνάσιο. Το παρελθόν του είναι πολύ σκοτεινό: η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν εννέα χρόνων, η αρραβωνιαστικιά του δολοφονήθηκε την ημέρα του γάμου τους και ο ίδιος είχε εμπλακεί με τον Κάιζερ και το γερμανικό εσπιονάζ στην απαρχή του Μεγάλου Πολέμου. Επειδή ήταν εξαιρετικός λόγιος και πολύ γοητευτικός, η Κατίνα τον παντρεύτηκε στην Κέρκυρα θέλοντας να διαλευκάνει το παρελθόν του.


Η Μάρα Μεϊμαρίδη (διαβάστε την συνέντευξη της συγγραφέως εδώ) γεννήθηκε στην Καστέλλα. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό (Ράλειο) στη Καστέλλα, και το Γυμνάσιο στην Ελληνογαλλική Σχολή. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτήτρια πήρε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Αρχαιολογία (Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς τη Βιολογία, την Ιατρική Ανθρωπολογία (Jussieu – Ecole de Medecine de St. Pères), απ' όπου αποφοίτησε με «Άριστα». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε μέρος σε ανασκαφές στα Άβδηρα, μελετώντας το σκελετικό υλικό.

Από το 2002 φοιτά σε νέο κύκλο σπουδών Αστροφυσικής και Κοσμολογίας στο UMD American University). Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού στο Ι.Υ.Π. –Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής, πάνω σε θέματα Φυσιολογίας και Αυξολογίας. Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων», που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών. Επίσης εργάστηκε ως ξεναγός και δίδαξε Ανθρωπολογία στο College of Sport Science.

Η απόφασή της να ψάξει τα μπαούλα της οικογένειας που οι θείες της μετέφεραν από την Σμύρνη, την έφεραν σε επαφή με τις συνταγές και τα ξόρκια, κουλτούρα μιας εποχής που εκλείπει, και της άνοιξε τον δρόμο για να δείξει στις σύγχρονες γυναίκες, την σημασία που έχει ο φόβος και πως εγκλωβίζει την ανθρώπινη ενέργεια. H διδακτορική της διατριβή έχει τον τίτλο «Αυξιολογικά Χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων -Ακτινοδιαγνωστική Μελέτη στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών». Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά.

Το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο είναι «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», μια μεγάλη επιτυχία με 250 εκδόσεις από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Ακολούθησε το βιβλίο «Deste η Μαγική Τράπουλα», «Βιβλίο Μαγείας 1», «Ατταρτικός κύκλος», «Βάλτρια -Απόκρυφος Κώδικας της Μαγείας» και το περιοδικό «Μara's Life» με χαρακτήρα μεταφυσικό και συμβουλευτικό.

Πρόταση για διάβασμα: «Το κουτί με τις θύμησες», τ...
Πρόταση για διάβασμα: «To Ναυάγιο», του Σπύρου Πετ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/