InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 139 άτομα (139 Views)

Πρόταση για διάβασμα: «Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Αγωνιστές του ‘21», του Μηνά Βιντιάδη

KASS001-ITP056EX66701Συγγραφέας: Μηνάς Βιντιάδης

Πρόλογος: Μιχάλης Ερωτόκριτος

Εισαγωγή: Άννα Μαυρολέων

Επιθύμιο: Βάνα Πεφάνη

Είδος: Θεατρικό ιστορικής περιόδου

Σελίδες: 84

Τιμή: € 7,20

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Ιούλιος 2021

Εκδόσεις: Κάππα Εκδοτική


Το πάθος για την ελευθερία, η αδικία και η ανάγκη για δικαίωση, η καταστροφή, ο ηρωισμός και το αδούλωτο πνεύμα είναι στοιχεία που υπάρχουν στο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη «Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Άγνωστοι του '21», μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η σημαντική προσφορά των καπεταναίων της Κάσου στην Ελληνική Επανάσταση, όπως ο Μάρκος Μαλλιαράκης, ο Θόδωρος Κανταρτζής, ο Νικόλαος Γιούλιος ή Μπουρέκας, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος και οι άλλοι ήρωες της Κάσου. Ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πολύ σημαντικά ιστορικά κεφάλαια του Έπους του '21 ήταν ο αγώνας και η καταστροφή της Κάσου.

Είναι το έργο με το οποίο ο Δήμος Κάσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα διακόσια (200) χρόνια από την Επανάσταση του '21.

«Η Κάσος μπήκε στον αγώνα για την ελευθερία ενώ βρισκόταν σε μια περίοδο άνθησης και ευημερίας, χωρίς τον τρόμο των Τούρκων και τον βραχνά των κοτσαμπάσηδων, όπως συνέβαινε στη Ρούμελη και τον Μοριά, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας», αναφέρει ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.

«Όλοι εμείς εδώ στο νοτιοανατολικότερο σημείο του χάρτη έχουμε μια υποχρέωση και στους προγόνους μας και στα παιδιά μας: δικαίωση, αναγνώριση, καλύτερο αύριο», τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του νησιού, κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος και συντάκτης του προλόγου στο βιβλίο «Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Αγωνιστές του '21».


Στιγμιότυπο από την παράσταση, που ανέβηκε το καλοκαίρι του 2021 στο νησί της Κάσου, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη: «Κασιώτες Καπεταναίοι: Οι Μεγάλοι Αγωνιστές του ‘21»


Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στην Κάσο και την Κάρπαθο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα του νησιού και το 2024 θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τα διακόσια (200) χρόνια από την επέτειο του κορυφαίου για το νησί ιστορικού γεγονότος.

Το γενικότερο σύνθημα της Κάσου είναι: «Δώσαμε τόσα πολλά, για να πάρουμε τόσα λίγα», σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει περισσότερες σελίδες στην ιστορία, αλλά και στα σχολικά βιβλία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υποστηρικτές του βιβλίου και της μουσικοθεατρικής παράστασης, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις.


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του ζει στην Αθήνα.

Ξεκίνησε την καριέρα του από την Ελεύθερη Γνώμη και στη συνέχεια, επί 27χρόνια εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στο Βήμα πρώτα (1984) και στα Νέα, από το 1986 έως το τέλος του 2011. Έχει διατελέσει υπεύθυνος ύλης (1984 - 1990), υπεύθυνος των εβδομαδιαίων πολιτιστικών ενθέτων, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος (1991 - 1995), υπεύθυνος των εκδόσεων Βορείου Ελλάδος (Αγγελιοφόρος, Ζω στη Θεσσαλονίκη, 1995-2000), διευθυντής στο περιοδικό Ταχυδρόμος (2000 - 2005), διευθυντής Ειδικών Εκδόσεων (2005 - 2011) και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ένθετο Art της εφημερίδας Ποντίκι. Τα τελευταία 25 χρόνια έκανε εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχουν εκδοθεί έως σήμερα, τα έργα του: «Τι είπα στην Κλαούντια» (1996, Λιβάνης), «Οι τρεις Μαρίες» (1999, Νέα Σύνορα Λιβάνης), «Το δεξί πόδι του θεού» (2004)«Ο δράκος κόκορας» (διηγήματα, 2006, Ελληνικά Γράμματα) καθώς και το μυθιστόρημά: «Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;» από τις εκδόσεις Τόπος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συλλογές διηγημάτων, ενώ έχει δημοσιεύσει στα λογοτεχνικά περιοδικά (Λέξη, Δένδρο, Εντευκτήριο, Εξώπολις). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά.

Διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής καθώς και στο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου.


Η φωτογραφία στο εξώφυλλο της πρότασης για διάβασμα είναι ζωγραφικό έργο του Γεωργίου Μηνιάτη (1823 - 1895), με τον τίτλο: "Μετά την Καταστροφή".

Πρόταση για διάβασμα: «Η Θεία Μπέμπα», της Ισμήνης...
Πρόταση για διάβασμα: «Σούπερ Γκρανόλα», της Νάντι...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/