fbpx

banner αεροδρομίου

«I’m a firestarter…», γράφει η Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

Μαρκέλλα Χρυσοστόμου

markella_ch@windowslive.com

Ο τίτλος τα λέει όλα. Κάτι τέτοιες ειδήσεις είναι δεδομένο ότι δεν μας ευχαριστεί το να τις αναμεταδίδουμε. Είναι φυσικό επόμενο όμως, ειδικά όταν το τέλος για κάποιον μοιάζει τόσο άδοξο.

Για πολλούς ίσως φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως για τον ίδιο αποτελούσε, όπως όλα έδειξαν, ένα προμελετημένο σχέδιο.

«Όταν νιώσω ξοφλημένος, θα αυτοκτονήσω», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του πριν από τέσσερα χρόνια και αυτή ίσως να ήταν η πιο ειλικρινής σκέψη του τραγουδιστή που καταγράφηκε ποτέ δημόσια.

Ήταν ο Keith Flint, frontman του Αγγλικού συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Prodigy και «έσβησε» στην ηλικία των 49 ετών, στις 4 Μαρτίου του 2019.

   When the firestarted!

«Είμαι ένας συνδυασμός γελωτοποιού της αυλής με δραπέτη ψυχιατρικού ασύλου. Θα μπορούσα να παρομοιάσω τον εαυτό μου με ένα διάδρομο σπιτιού: Νομίζεις ότι είσαι μέσα αλλά οι πόρτες των δωματίων είναι κλειστές. Μόλις πας να ανοίξεις το δωμάτιο που είμαι μέσα, θα σε περιμένω σαν κυνηγός για να σου κόψω τον λαιμό». (Απόσπασμα από συνέντευξη του Keith Flint στο FHM Magazine – 2015)

Ο Keith Flint γεννήθηκε στο Redbridge του ανατολικού Λονδίνου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1969, ωστόσο, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν μαζί με τον μικρό Keith στο Essex.

Η παιδική του ηλικία περιεγράφηκε από πολλούς (αλλά και από τον ίδιο) ως “δυστυχισμένη”, με τον Flint να αγανακτεί πολύ συχνά με τη συμπεριφορά των γονιών του απέναντί του. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίοι χωρίστηκαν όταν ο ίδιος ήταν ακόμη πολύ μικρός σε ηλικία.

Ο Keith Flint υπήρξε “δύσκολος” καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, ενώ από πολλούς περιεγράφηκε ως ένα «λαμπρό αγόρι με δυσλεξία», αν και ήταν ενοχλητικός στην τάξη. Έφυγε από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών και εν συνεχεία εργάστηκε ως οικοδόμος.

«Στα 15 με έδιωξαν από το σχολείο. Δικαιολογημένα μάλλον, έκανα διαρκώς φασαρία και ήμουν εκτός εαυτού. Μετά αναγκάστηκα να πηγαίνω σε τάξεις αναμόρφωσης όπου πάντως όταν μου έκαναν τεστ IQ, είχαν βρει ότι είμαι αρκετά ευφυής. Το πρόβλημα είναι ότι σίγουρα έχω υπερανεπτυγμένη μια δυσλειτουργική πλευρά. Αυτό ακούγεται μάλλον σα να θέλω να στηρίξω την εικόνα του «τρελάρα Keith», αλλά αν πραγματικά θες την αλήθεια, πιο ειλικρινής δεν μπορώ να γίνω. Έκανα διάφορες δουλειές – χασάπης, οικοδόμος κ.λπ. Με έκαιγε όμως η δίψα της περιπέτειας. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 1988 εγκατέλειψα το Essex για να περιπλανηθώ στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Όταν επέστρεψα, ένας φίλος μου με προσηλύτισε στη σκηνή του rave και της acid house. Θυμάμαι να του λέω ότι μιλάει με τον ίδιο ενθουσιασμό για τη φάση αυτή όσο εγώ για την πεζοπορία στο Ισραήλ, φερ’ ειπείν. Με είχε ψήσει απολύτως». (Απόσπασμα από συνέντευξη του Keith Flint στο FHM Magazine – 2015)

Έτσι ξεκίνησαν όλα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80’ ο Flint συναντήθηκε με τον DJ Liam Howlett στο τοπικό rave club του Barn στο Braintree και εκεί συνέβησαν όλα. Ο Keith Flint είχε βρει επιτέλους τη διέξοδο που αναζητούσε από πάντα και η μουσική μετατράπηκε στο φάρμακό του. «Ως παιδί, έπρεπε διαρκώς να αγωνίζομαι για αυτό που ήμουν. Τώρα δεν χρειαζόταν πια να παλεύω, απλά ήμουν», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Flint ήταν χορευτής της μπάντας, όμως το 1996 εμφανίστηκε ως front man του συγκροτήματος και «έσπασε» όλα τα κοντέρ με το hit single «Firestarter«. Η σαρωτική του επιτυχία με τη μπάντα, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη του εμφάνιση, συνεχίστηκε και στο επόμενο Prodigy single «Breathe«, στο οποίο ο Flint έκανε τα φωνητικά, ενώ ο Maxim εκτελούσε το “back-up”.

Οι επιτυχίες του Keith Flint ως frontman των Prodigy ολοένα και αυξάνονταν, με την περσόνα του να αριθμεί όλο και περισσότερα «παρών» σε συναυλίες, δίσκους, αλλά και περιοδείες.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος πειραματιζόταν με αρκετές “solo κινήσεις”, συμπεριλαμβανόμενων και των συγκροτημάτων Flint και Clever Brains Fryin’ που δημιούργησε ο ίδιος, ωστόσο, μόνο ένα single ονόματι “Aim4” από το σχήμα Flint προχώρησε σε εμπορική κυκλοφορία, η οποία βέβαια τελικώς ακυρώθηκε.

«Νομίζω ότι ο Liam είναι το μόνο άτομο που αγάπησα ποτέ πραγματικά. Αυτός και ο Maxim ήταν οι μόνοι που αφιέρωσαν τον χρόνο τους στο να με γνωρίσουν. Η μπάντα έγινε η οικογένεια που δεν είχα», είχε δηλώσει ο Keith για τα μέλη του συγκροτήματός του.

Η αρχή του τέλους

Σαν ωρολογιακή βόμβα έσκασε σε όλους εμάς το μεσημέρι της Δευτέρας η είδηση ότι ο Keith δεν είναι πια εδώ μαζί μας.

«Τα νέα είναι αληθινά. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το λέω αυτό αλλά ο αδερφός μας ο Keith αυτοκτόνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Είμαι βαθιά σοκαρισμένος, πολύ θυμωμένος, μπερδεμένος και συντετριμμένος. Αντίο φίλε», έγραψαν οι Prodigy στον επίσημο λογαριασμό τους στο Instagram.

Έπειτα από έντονη αναταραχή, πολλά είναι τα όσα ειπώθηκαν για την ψυχολογική κατάσταση του Keith λίγο πριν αποφασίσει να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα.

Αλκοόλ, ναρκωτικά, ουσίες, λοιπές ψυχικές διαταραχές, ένας χωρισμός, αλλά και αρκετά κατάλοιπα από το παρελθόν είναι μόνο κάποια από όσα ο ίδιος “όφειλε” να αντιμετωπίσει, όμως ποτέ δεν κατάφερε…

«Δεν κάνω ποτέ οικονομίες, τα εξαργυρώνω όλα και τα σπαταλάω. Είχα πάντα αυτή τη σκέψη μέσα μου ότι όταν νιώσω ξοφλημένος, θα αυτοκτονήσω. Ορκίζομαι στον Θεό, δεν πρόκειται για τάση αυτοκτονίας, είναι θετική αντίληψη, οπωσδήποτε. Όταν αρχίσω να χέζω το κρεβάτι μου, θα πάω να στηθώ στη μέση του δρόμου μέχρι να με πατήσει λεωφορείο». (Απόσπασμα από συνέντευξη του Keith Flint στο FHM Magazine – 2015)

Κι επειδή εδώ κλείνουμε πάντα μουσικά, ευκαιρίας δοθείσης, θα αποχαιρετήσουμε τον Keith Flit των Prodigy με πολύ αγάπη, ρυθμό, πάθος και ένταση… Έτσι όπως μόνο εκείνος ήξερε να εμπνέεται, να ερμηνεύει, αλλά και να ζει.

Φιλιά,

Μαρκέλλα