InTownPost

Ακολουθήστε μας :

29
Πεμ, Ιουλ
Tο διάβασαν 41 άτομα (41 Views)

«Η Πρώτη Αγελάδα»

First-Cow---5


«Η Πρώτη Αγελάδα»

(First Cow)

Είδος: Κοινωνικό ιστορικής περιόδου

Παραγωγή: Η.Π.Α. (2020)

Σκηνοθεσία : Κέλι Ράιχαρντ

Με τους: Τζον Μάγκαρο, Οράιον Λι, Τόμπι Τζόουνς

Διάρκεια: 121'

Διανομή: Neo Films

Ο λιγομίλητος, μοναχικός τύπος και επιδέξιος μάγειρας Ότις Φίγκοβιτς (Τζον Μάγκαρο – πολύ καλός) ταξιδεύει δυτικά και γίνεται μέλος μιας ομάδας κυνηγών γούνας στο Όρεγκον για να εξοικονομήσει χρήματα. Μέσα στα δάση συναντιέται με τον Κινέζο μετανάστη Κινγκ Λου (Οράιον Λι – επίσης πολύ καλός), αναζητώντας κι εκείνος την τύχη του και γίνονται φίλοι. Στο φρούριο που καταλύουν οι δυο φίλοι, ο Άγγλος αρχιαποθηκάριος (Τόμπι Τζόουνς – καλός) φέρνει μια αγελάδα με σημαντική γενεαλογική καταγωγή.

 Με την παρότρυνση του Κινέζου οι δυο φίλοι κλέβουν το γάλα της αγελάδας για να φτιάχνει ο επιδέξιος «μαγειράκος» σπουδαία γλυκίσματα και να τα μοσχοπουλούν στους ανθρώπους του φρουρίου. Σύντομα, η συνεργασία τους θα οδηγήσει σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, όταν ο Άγγλος αποθηκάριος, γοητευμένος από τα εδέσματα, ζητάει να φτιάξει ο «μαγειράκος» ένα δύσκολο γλύκισμα.


Από το σημείο επαφής τής «Old Joy» (Περασµένη Ευτυχία) του 2006, έως την «First Cow» (Η Πρώτη Αγελάδα) του 2019, διαγράφεται μια διαδρομή ταινιών για την Αμερικανίδα, βραβευμένη σκηνοθέτιδα Κέλι Ράιχαρντ με το ενδιαφέρον της εστιασμένο σε ανθρώπινους χαρακτήρες εντός δυσμενών καταστάσεων, αλλά και στο περιβάλλον με έντονες οικολογικές ανησυχίες. Η Ράιχαρντ αφηγούμενη την καινούργια της ιστορία, εδώ το σενάριο είναι ξανά βασισμένο σε βιβλίο του Τζόναθαν Ρέιμοντ όπως και στις ταινίες: «Old Joy», «Night Moves» και παρότι γράφτηκε για την μεγάλη οθόνη από την ίδια και τον συγγραφέα του βιβλίου, φωτιζόμενο λαμπρά το μήνυμα περί της φιλίας, των ανθρώπινων μνημών, της φύσης και της επιθυμίας για ζωή, πάραυτα μεγάλο μέρος της ταινίας στέκει καθηλωμένο στην πιο ατάραχη επιφάνεια ενός βουνίσιου, ορμητικού ποταμού. Περιμένεις τον κυματισμό που θα ανατρέψει το εσωτερικό τοπίο και το κύμα ποτέ δεν φθάνει, αφού από το πρώτο δεκαπεντάλεπτο γνωρίζεις προς τα που κατευθύνεται το στόρι στον ελεύθερο, ορεινό αέρα των όμορφων πλάνων και της υποτονικής ανθρωποδράσης.

Το δασώδες και μαγευτικό Όρεγκον κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα με τους χρυσοθήρες, τους κυνηγούς γούνας και εν γένει την τρέλα των ανθρώπων εκείνης της ιστορικής περιόδου να ορμούν άπληστα στην πλούσια και παρθένα γη της επαγγελίας για να βγάλουν χρήματα με όποιον τρόπο (οικολογικό μήνυμα που το έδωσε και στην ταινία «Night Moves»), έχει συστηθεί στον κινηματογράφο αρκετές φορές είτε με ρεαλιστική, είτε με μεταφυσική διάθεση, είτε και τα δυο μαζί. Το ηθικό στοιχείο που ενδύει το σκεπτικό των ηρώων, αναφέρεται σε μια ατάκα του Κινέζου Κίνγκ Λου, που λέει, ότι «για να αποκτήσεις περιουσία πρέπει να έχεις το κεφαλαίο ή να πράξεις έγκλημα». Και το δικό τους έγκλημα είναι η κλοπή φρέσκου γάλακτος από την περίφημη αγελάδα του προύχοντα Άγγλου της περιοχής. Από την άλλη ο δεσμός της φιλίας ανάμεσα στους δυο άνδρες (ξανά το ζήτημα της φιλίας όπως και στην ταινία «Old Joy») μια διαφαίνεται χαλαρό και αλλού φαντάζει συμπαγές.

Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο της ταινίας, αυτό που εξοστράκισε τον προσωρινό μου λήθαργο, είναι η ανθρώπινη μνήμη που αναζωπυρώνεται στους άξεστους και χοντροκομμένους, ορεσίβιους ανθρώπους όταν γεύονται τα καλοφτιαγμένα γλυκίσματα του «μαγειράκου» Ότις, τα οποία φέρνουν απέραντη χαρά στις αισθήσεις τους, ανασύροντας εικόνες των παιδικών τους χρόνων με τις μαγείρισσες μανάδες τους να τα φουρνίζουν, αλλά και εικόνες της μακρινής πατρίδας τους, όπως του σκληροτράχηλου, Άγγλου αποικιοκράτη. Ένα πραγματικά δυνατό σημείο της ιστορίας, που αφορά την ενεργοποίηση της μνήμης μέσω της ανθρώπινης γεύσης, δυστυχώς εξαντλείται ταχύτατα, ενώ στο βιβλίο του Τζόναθαν Ρέιμοντ δεν γνωρίζω πως αναπτύσσεται, καθώς δεν το διάβασα.

Άγρια φύση, νόστιμα, γευστικά μπισκότα, βαρβαρίλα και δυο ευγενικές, ανδρικές οντότητες, παράταιρες μορφές στην γενική εικόνα του ορεινού κάδρου αναζητούν την αληθινή Εδέμ στη γη του νεοσύστατου Κόσμου. Καλός ο προσανατολισμός, αμαγνήτιστη όμως η μπούσουλα της σκηνοθέτιδας.


Photo Gallery: «Η Πρώτη Αγελάδα»

«Καζαμπλάνκα»
«Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/