InTownPost

Ακολουθήστε μας :

19
Κυρ, Σεπ
Tο διάβασαν 454 άτομα (454 Views)

Έκθεση– performance: «Αφιέρωμα 1821» στον κήπο της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη, συνέντευξη Κώστα Ευαγγελάτου στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

EVAGGEL111-ITP009EXON01


Ραντεβού με τους ήρωες του 1821 έδωσαν πρόσφατα δεκάδες Κεφαλονίτες στη Σύγχρονη Πινακοθήκη «Villa Ροδόπη» στο Αργοστόλι, που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η αφιερωματική ομαδική έκθεση εικαστικών έργων και ντοκουμέντων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Δημιουργίες εμπνευσμένες από τον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας, το πνεύμα του Λόρδου Βύρωνα και του διεθνούς «Βυρωνισμού» (διαβάστε εδώ). Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο ζωγράφος, λογοτέχνης και θεωρητικός της τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος.

Κύριος κορμός της έκθεσης είναι τα λιθογραφικά ανάτυπα που απεικονίζουν τα κορυφαία γεγονότα της επανάστασης και του αγώνα από την κήρυξη της, τις μάχες και όσα διαδραματίστηκαν, τα οποία φιλοτέχνησε ο Γερμανός ζωγράφος Peter Von Hess.

Σε εξέχουσα θέση της έκθεσης παρουσιάζονται γλυπτικά αντίγραφα των προτομών του μεγάλου φιλέλληνα, ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα που φιλοτέχνησε ο Ιταλός γλύπτης Lorenzo Bartolini καθώς και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας που έδρασαν διαχρονικά, με ανάλογες εκδόσεις-ντοκουμέντα.


Lorenzo Bartolini Ο Λόρδος Βύρων, προτομή


Εμφανίζονται και έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ζωγραφικά, σχέδια, χαρακτικά, λιθογραφίες, φωτογραφίες, εκδόσεις τέχνης από τους: Ευάγγελο Αγόρου, Ελένη Κρυστάλλη, Παννίκο Παναγή-Χατζηδάκη, Κατερίνα (Βασιλείου)-Πατράγκου, Γιώργο Παστάκα, Ελένη Χατζηπουλίδου, Φάνη Σακελλαρίου, Νόρα Σταματιάδου, Sreranza Spir(-atos), Denis Lafond, Μοχαχό Νικόδημο, Λεόντιο Πετμεζά, Μαριλένα Φωκά, όλα ευγενικές προσφορές των δημιουργών τους. Επίσης ζωγραφικά, φωτογραφικά, εκδοτικά και λιθογραφικά έργα - ντοκουμέντα από την συλλογή τέχνης της Πινακοθήκης Villa Ροδόπη των: Κώστα Ευαγγελάτου (ακρυλικά και μελάνια), Αχιλλέα Ζωηρού (επιχρωματισμένη φωτογραφία), Μαρίας Καλλιπολίτη {γλυπτική), Κώστα Κλουβάτου (σχέδια), Κωνσταντίνου Παρθένη (σχέδια), Σπύρου Παπαλουκά (υδατογραφία), Πέτρου Ζουμπουλάκη (ακρυλικό), Αλέκου Φασσιανού, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη (λιθογραφίες). Παράλληλα εκτίθενται σε προθήκες έργα mail-art.

Ακολούθησε στην «Μωβ Σκηνή» του κήπου η ετήσια εκδήλωση- καθιερωμένη από το 2000 επτανησιακή βεγγέρα- με τίτλο: «Πανσέληνος στον κήπο σχολική γιορτή 1821».Η φετινή εκδήλωση- αφιερωμένη στην μεγάλη επέτειο των 200 Χρόνων περιελάμβανε απαγγελίες εμβληματικών ποιημάτων. Την «Ωδή εις τον Ιερόν Λόχον» του Ανδρέα Κάλβου, απήγγειλε ο Ηλίας Καρόγλας, το στερνό ποίημα του Λόρδου Βύρωνα: «Σήμερα που έκλεισα τα 36 μου χρόνια», στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, μτφ. Νίκου Σπάνια, ο Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, «25 στροφές» από την μεγάλη ποιητική σύνθεση «Εις τον Θάνατον του Μπάιρον» του Διονύσιου Σολωμού, ο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος, το ποίημα «Ο Βράχος και το κύμα» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, η Χριστίνα Τσιμάρα και το ποίημα «Ο Ματρόζος» του Γιώργου Στρατήγη ερμήνευσε η Διονυσία Πεντογάλου.

Παρά τις δυσκολίες και τους κανόνες προστασίας που τηρήθηκαν από όλους η δημοφιλής εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την παρουσία πολλών φιλότεχνων ντόπιων, ομογενών και ξένων, προσωπικοτήτων της τέχνης, της επιστήμης και της κοινωνικής ζωής, που εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και παρακολούθησαν τις εξαιρετικής ποιότητας δρώμενα υπό το φως της Πανσελήνου. Σημειωτέον ότι παρευρέθηκαν πολλοί νέοι που σπάνια παρακολουθούν σχετικά γεγονότα.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την ανεξάρτητη, πολύχρονη προσπάθεια και την φετινή επετειακή πρωτοβουλία του, τους εκλεκτούς συντελεστές και συνεργάτες του, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με εικαστικά έργα του και όλους όσους στήριξαν ένθερμα την σημαντικήκαι ανεπανάληπτη επετειακή εκδήλωση για τα 200 Χρόνια!!

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο από20:30' έως 22:00 (μεαπαραίτητη προσυνεννόηση και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας), τηλ: 2671028501.

Mail-Art: Λέτα Κότσαλη- Ελευθερία και Δεσμευμένη Ελευθερία


Ο Κώστας Ευαγγελάτος μιλά στο intownpost.com για την καθοριστική συμβολή και συμμετοχή του στους φετινούς εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και για τη μεγάλη εικαστική έκθεση και τα λογοτεχνικά δρώμενα στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

«Συνεπής στο πνεύμα του διαρκούς προβληματισμού που οδηγεί σε προοδευτικό μέλλον, ευελπιστώ η εκδήλωση να έχει την απαιτούμενη ποιοτική στάθμη και να δώσει μια διαφορετική ιδιωτική χροιά προσέγγισης που είναι ανεξάρτητη και στοχεύει στην αισθητική συγκίνηση των φιλότεχνων» υπογραμμίζει ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης και κάνει ένα flash back στα χρόνια που οι Έλληνες ετοιμάζονταν για τον μεγάλο ξεσηκωμό (διαβάστε εδώ το άρθρο του κ. Κώστα Ευαγγελάτου στο αφιέρωμα του InTownPost για τα «200 χρόνια από το 1821»).

«Η σκλαβωμένη Ελλάδα και οι αγώνες της επηρέασαν με δυναμική εμβέλεια τους καλλιτέχνες της εποχής της και σχεδόν όλο τον 19ο αιώνα. Σημαντική και πολύ βοηθητική η εικαστική έκφραση με ελληνικά θέματα, που σε αυτή την κοσμοϊστορική συγκυρία συμπαράστασης στην εξεγερμένη Ελλάδα, φιλοτεχνήθηκαν από κορυφαίους εικαστικούς ντόπιους και ξένους. Ιδιαίτερα το κίνημα του φιλελληνισμού έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων, φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους, Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς, Σουηδούς κ.α.»

Αναλυτικά αναφέρεται στους ομότεχνούς του, που εμπνεύστηκαν από τον μεγαλειώδη αγώνα των Ελλήνων:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1820 πολλοί ζωγράφοι υλοποίησαν ενότητες έργων σε λάδι, χαρτί, ξύλο ή μέταλλο καθώς και σε ταπισερί, που παρουσιάζουν αγωνιστές του 1821, σκηνές σύγκρουσης Ελλήνων με Τούρκους, Έλληνες πρόσφυγες, όρκο και αναχώρηση Έλληνα μαχητή, κλπ. Τα μοτίβα αυτά και οι συνθέσεις τους εξακολουθούν να εμπνέουν καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα, τόσο ντόπιους, όσο και ξένους.»

Από τα παιδικά του χρόνια Ο Κώστας Ευαγγελάτος είχε συγκινηθεί με τα κατορθώματα των ηρώων του 1821 που φιλοτεχνούσε στα παιδικά του σκίτσα. Ο ίδιος σχολιάζει:

«Από νεαρή ηλικία είχα ασχοληθεί με την απεικόνιση ηρώων της επανάστασης. Ιδιαίτερα με ενδιέφεραν εικαστικά οι μορφές των μεγάλων αγωνιστών και αρχηγών όπως του Κολοκοτρώνη- αγέρωχη, μαχητική, ηγεμονική, σκληρή και του Καραϊσκάκη- λαϊκή, λεβέντικη, αδρή, αρχαϊκή. Τις ζωγράφισα αρκετές φορές με βάση τα γνωστά λαϊκά ανάτυπα που κυκλοφορούσαν σε βιβλία και αφίσες. Οι καλύτερες προσωπογραφίες των αγωνιστών που ζωγράφισα με μελάνι κοσμούσαν τα γραφεία των δασκάλων μου στο δημοτικό σχολείο στο Αργοστόλι. Οι μορφές και το παράστημα τους με εμπνέουν πάντα. Κυριολεκτικά με είχε συναρπάσει από την παιδική μου ηλικία η προσωπικότητα του Λόρδου Βύρωνα. Οι συχνές επισκέψεις μου στον κατά την παράδοση "Βράχο του Βύρωνα" στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς, που ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής και φιλέλληνας κατά την πεντάμηνη παραμονή του στα Μεταξάτα του νησιού, πριν μεταβεί το 1824 στο ιερό Μεσολλόγι, όπου και πέθανε από ασθένεια, πήγαινε για να στοχαστεί και η διαχρονική μελέτη του έργου του στο πλαίσιο του διεθνούς κινήματος του "Βυρωνισμού" με ενέπνευσαν για ζωντανά εικαστικά έργα- performance και λογοτεχνικές δημιουργίες.»


Photo gallery της έκθεσης

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συνέντευξη στην...
Η Μανίνα Ζουμπουλάκη σε μια συζήτηση με την Τίνα Π...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/