InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 153 άτομα (153 Views)

Διάσωση ή «ριφιφί» από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ε.Κ.Κ. των 500 αρνητικών των ελληνικών ταινιών;

RIFI222-ITP022


Η επιχείρηση διάσωσης από το υπουργείο Πολιτισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), των περίπου, 500 κουτιών με τις αρνητικές μπομπίνες των κινηματογραφικών, ελληνικών ταινιών, λόγω διαρροής χημικών ουσιών όπως επικαλέστηκε το υπουργείο, από τα παλιά εργαστήρια της Φίνος Φιλμ (τέως Cinemagic και μετά Σινεφίλμ), στην οδό Χίου 53 στο Μεταξουργείο, δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς στον χώρο της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, το υπουργείο Πολιτισμού και κατ' εντολή του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικολάου Γιατρομανωλάκη, με ομάδα πυροσβεστών και την παρουσία του Προέδρου Δ.Σ. κ. Μάρκου Χολέβα, αλλά και του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ Παντελή Μητρόπουλου, έδρασαν «κινηματογραφικά», αφαιρώντας από τις αποθήκες της οδού Χίου 53 στο Μεταξουργείο, πλήθος ελληνικών ταινιών, μεταξύ άλλων, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, της Τώνιας Μαρκετάκη, του Νίκου Παναγιωτόπουλου και ακόμα πολλών Ελλήνων σκηνοθετών για να μεταφερθούν στο υπόγειο γκαράζ του Ε.Κ.Κ., στο πλαίσιο μιας αποστολής που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021. Ο λόγος ήταν, όπως ανακοίνωσε το ΥΠ.ΠΟ., ότι υπήρξε διαρροή χημικών με κίνδυνο να καταστραφούν οι εν λόγω ταινίες, οπότε η επέμβαση του κρατικού φορέα ήταν δεδομένη ως προς την προστασία, την φύλαξη και στην συνέχεια την ψηφιοποίηση του συγκεκριμένου, κινηματογραφικού υλικού.

Αρκετοί μίλησαν για διάσωση της ελληνικής, κινηματογραφικής κληρονομιάς και ακόμα περισσότεροι για μια αδέξια και αυθαίρετη, κρατική παρέμβαση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού σινεμά.


Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων, «Ερμείας» ΣΥΝ.ΠΕ., λόγω του γεγονότος, προέβη στην κάτωθι ανακοίνωση:

«Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουλίου 2021, ομάδα πυροσβεστών συνοδευόμενοι από μια δικηγόρο και δύο παραγωγούς, με την παρουσία του Προέδρου Δ.Σ. και του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αφαίρεσαν περίπου 500 κουτιά αρνητικών-αγνώστων μέχρι στιγμής ταινιών- από τα παλιά εργαστήρια της Φίνος Φιλμ (τέως Cinemagic και μετά Σινεφίλμ) στο κτίριο της Χίου 53, που είναι ανενεργά εδώ και χρόνια, επικαλούμενοι πληροφορίες περί διαρροής χημικών που θα κατέστρεφαν όσα (αρνητικά) βρίσκονταν εκεί. Το Υπουργείο Πολιτισμού επαίρεται ότι τα αρνητικά «διασώθηκαν», ενώ οι τέως υπεύθυνοι των εργαστηρίων κατηγορηματικά δηλώνουν ότι τα χημικά έχουν αφαιρεθεί εδώ και χρόνια.

Υπάρχουν μέλη μας που εξέφρασαν την αγωνία τους για τα αρνητικά των ταινιών τους (κληρονόμοι του Θ. Αγγελόπουλου, Δημήτρης Μακρής κ.ά.) και γι' αυτό θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πώς η διοίκηση του ΕΚΚ αφαίρεσε από ένα χώρο ταινίες χωρίς να ενημερώσει τους συγκύριους παραγωγούς; Γνωρίζει το ΕΚΚ ποιών ταινιών τα αρνητικά έχει πάρει; Μήπως υπάρχουν και ταινίες στις οποίες δεν έχει καν δικαίωμα συγκυριότητας;
2) Με ποιο κριτήριο επέλεξαν να «διασώσουν» τα αρνητικά που βρίσκονταν σε αυτό το χώρο και όχι τα υπόλοιπα που δεν «διεσώθησαν» αφού βρίσκονται στην παρακείμενη αποθήκη της ίδιας εταιρείας (επί της Χίου και Σφακίων);
3) Τα κουτιά με τα αρνητικά που μετέφεραν σε χώρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρελήφθησαν με τα απαραίτητα από το νόμο παραστατικά;
4) Για να διασωθούν πράγματι τα αρνητικά των ταινιών χρειάζεται να φυλαχθούν σε ειδικά ψυγεία με πολύ συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Το απελθόν στις 24/7/2019 διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ είχε εκπονήσει τη σχετική μελέτη για τη δημιουργία χώρου φύλαξης αρνητικών με την κατάλληλη τεχνική υποδομή (ειδικά ψυγεία κ.λπ) και είχε εξασφαλίσει το αντίστοιχο κονδύλι για την υλοποίηση του εν λόγω έργου ιδιαίτερα χαμηλού κόστους. Έχει λάβει υπ' όψιν του το σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΚ τα παραπάνω;
5) Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά και δεν υπάρχουν σωστές συνθήκες φύλαξης των αρνητικών στο χώρο του ΕΚΚ;

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων «Ερμείας» ζητεί, έστω εκ των υστέρων, να γίνουν από το κράτος οι ενδεδειγμένες ενέργειες, που θα έπρεπε να έχουν γίνει εξ αρχής. Δηλαδή:

Α. Να γίνει απογραφή των ταινιών στο χώρο που φυλάσσονται.

Β. Να γίνει αναζήτηση των δικαιούχων παραγωγών-συμπαραγωγών και συνεννόηση μαζί τους ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τα ευαίσθητα αρνητικά που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Γ. Να διασφαλιστούν από το ΕΚΚ οι σωστές συνθήκες φύλαξης για τουλάχιστον όλες τις ταινίες των οποίων είναι συγκύριο σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που αναλύονται και στη προαναφερθείσα μελέτη του ΕΚΚ από το 2019.

Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να ακούσει τη γνώμη μας για το πώς πρέπει να δράσουν όσοι έδρασαν με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο.»

Να σημειώσουμε για το ρεπορτάζ, ότι στις 500 μπομπίνες που μεταφέρθηκαν από το Ε.Κ.Κ., κατ΄ εντολή του ΥΠ.ΠΟ και του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικολάου Γιατρομανωλάκη από τις πρώην αποθήκες της «Φίνος Φιλμ» επί της οδού Χίου 53 στο Μεταξουργείο, η Φίνος Φιλμ με ανάρτηση της στο Facebook (εδώ η ανακοίνωση), ενημέρωσε αμέσως, πως καμιά δική της ταινία δεν βρισκόταν στις συγκεκριμένες αποθήκες, καθώς όλος ο εξοπλισμός και το οπτικοακουστικό υλικό της εταιρείας έχει μεταφερθεί από το 2013 στα νέα της γραφεία στον Χολαργό, αλλά και στα στούντιο της στα Σπάτα. Οι δε ταινίες της εταιρείας έχουν αποκατασταθεί ψηφιακά από 2010.

Ο Ντέιβιντ Γκρόνεμπεργκ στην Αθήνα για την έναρξη ...
«Η Πόλη Των Θαυμάτων» του Δημήτρη Αθανίτη επίκαιρη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/