InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Παρ, Οκτ
Tο διάβασαν 485 άτομα (485 Views)

«Cry Macho»

MAC09-ITP09


«Cry Macho»

Είδος: Κοινωνική περιπέτεια (road movie)

Παραγωγή: Η.Π.Α. (2021)

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ

Με τους: Κλιντ Ίστγουντ, Εντουάρτο Μινέτ, Ναταλία Τραβέν, Ντουάιτ Γιόακαμ, Φερνάντα Ουρεχόλα, Οράσιο Γκαρσία-Ρόχας

Διάρκεια: 103'

Διανομή: Tanweer


Ο Μάικ Μίλο (Κλιντ Ίστγουντ - άριστος), ένας πρώην σταρ του ροντέο και ξοφλημένος, αλκοολικός εκτροφέας αλόγων αναλαμβάνει μία δουλειά από το πρώην αφεντικό του. Πρέπει να φέρει παράνομα τον μικρό του γιο Ραφαέλ «Ράφο» (Εντουάρτο Μινέτ – καλός) από το Μεξικό, που ζει μαζί με την μητέρα του Λέτα (Φερνάντα Ουρεχόλα – καλή) και έχει στραφεί στην παρανομία συμμετέχοντας σε κοκορομαχίες με ένα κόκορα, τον «Macho». 

Αναγκασμένος να ακολουθήσει μία κρυφή διαδρομή επιστρέφοντας στο Τέξας, το αταίριαστο δίδυμο ζει μία απρόσμενη περιπέτεια, καθώς ο περπατημένος Μάικ αναζητά την εξιλέωση.Το σινεμά του Κλιντ Ίστγουντ είναι γνώριμο και απόλυτα σαφές στο αποτέλεσμα του, δημιουργώντας, επί σειρά ετών, ένα κραταιό τοίχος ακολούθων και υποστηρικτών, κάθε φορά να διαισθάνονται έντονα τον ηλεκτρομαγνητικό παλμό που εκπέμπεται απευθείας από την ενεργοποιημένη, ρεαλιστική σφαίρα της θεματολογία του. Ο Κλιντ δεν μπλέκει ετερόκλητα υλικά, ούτε φλυαρεί στις ταινίες του, αλλά δωρικά, σπαρτιάτικα όπως λέμε, δίνει αυτό θέλει για να μείνει ανεπηρέαστη η ουσία στην σκέψη του θεατή που πραγματεύεται, αλλά και η καλή γεύση των επιλεγμένων, κινηματογραφικών συστατικών. Ουδέποτε απογοητεύει το κοινό του ο γεροντόβραχος, πατριώτης Ίνστγουντ, που στα 91 χρόνια της ζωής του ακόμα σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ανθηρά, έντιμα και διόλου βαρετά.

Εάν εξαιρέσουμε την ταινία του 2010 «Η Ζωή Μετά» (Hereafter), που κολύμπησε στα δύσκολα, μεταφυσικά νερά και τα πήγε μια χαρά, οι σκηνοθετικές του δουλειές σκαρφαλώνουν ζωηρά στον ατσάλινο κοινωνικό ιστό, πάντα με κριτική θέση, είτε είναι ταινίες μυθοπλασίας, είτε είναι βιογραφικού περιεχομένου. Έπειτα από την συγκλονιστική «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ», φέρνει στις σκοτεινές αίθουσες το «Cry Macho», σε σενάριο βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του ελληνιστή, Αμερικανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Νας (1913 – 2000), που αυτή την φορά είναι ένα κοινωνικό road movie φιλμ, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Κλιντ, στήνοντας μια american style διαλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον νεαρό Ράφα και τον γέροντα ράντσερ Μάικ, ενδεδυμένη φιλοσοφικά περί ζωής με την σωκρατική λογική: «ένα ξέρω ότι τίποτα δεν ξέρω».

Το σκηνοθετικό βλέμμα του οσκαρούχου Κλιντ στηρίζει ώριμα, με γνώση και ενδιαφέρον το σενάριο του Νικ Σενκ, δηλαδή, ο μπαρουτοκαπνισμένος πρώην θρύλος του ροντέο, που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου και ο ζωηρός, εκρηκτικός νεαρός Λατίνος Tex-Mex, που χρειάζεται συμμάζεμα και ένα φωτεινό μονοπάτι να διαβεί, χρησιμοποιεί τον αγαπημένο του διάκοσμο, που είναι τα τοπία της σύγχρονης Δύσης, διανθισμένα με την ανάλογη περιπέτεια και τις διάφορες απρόσμενες και επικίνδυνες καταστάσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Ο Κλιντ, εντός των οικείων εικόνων της γουέστερν γης, που τον οδήγησαν στην κινηματογραφική δόξα, γεφυρώνει το τεράστιο χάσμα των γενεών, γίνεται ο μέντωρ (κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο Εραστής και Ερώμενος: Δάσκαλος και Μαθητής), απολογείται για την ζωή του και με το βλέμμα στραμμένο στον μακρινό ορίζοντα των αχανών εκτάσεων του Νέου Μεξικού, μοιάζει να αποτίει φόρο τιμής σε μια ένδοξη πορεία στην 7η Τέχνη.

Κι όπως αναφέρουν οι φανατικοί της καλαισθησίας και της ταχύτητας, πως η Alfa Romeo είναι πάντα Alfa Romeo ακόμα και σε τρακτέρ, έτσι και ο «μάτσο» Κλιντ είναι ο 91χρονος Ίστγουντ του «Cry Macho».


Photo gallery: «Cry Macho»

«Αντίο, Ηλίθιοι»
«Η Τροτέζα»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/