InTownPost

Ακολουθήστε μας :

01
Τετ, Δεκ
Tο διάβασαν 646 άτομα (646 Views)

Charlie Christian, Sister Rosetta Tharpe – οι πρώτες θεότητες της ηλεκτρικής κιθάρας


Αν οι αρχές του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα «προϊστορική» εποχή για τον ηλεκτρισμό, τότε οι Charlie Christian & η Sister Rosetta Tharpe είναι μουσικοί πρωτομάστορες που θα προκαλούν δέος για πάντα.


 

Οι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες

Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα της Gibson, (μοντέλο ES-150), φτιάχτηκε συγκεκριμένα για τον Charlie Christian, μεγάλο σταρ της εποχής 1936-1942. Οι πρώτοι μαγνήτες ηλεκτρικής κιθάρας ονομάστηκαν Charlie Christian pick-ups. (Τα πρώτα signature models. Προηγήθηκαν κι άλλες κιθάρες, χειροποίητες, με ηλεκτρικές 'πατέντες'). 


Στο παίξιμό του είχε για επιρροές όχι άλλους κιθαρίστες αλλά παίχτες πνευστών οργάνων. «Εφηύρε» το ηλεκτρικό παίξιμο – κανένας κιθαρίστας δεν είχε παίξει ως τότε τόσο efficiently ώστε να τον αφήνουν να κάνει και solo's! (Ή, απλούστατα, οι κιθαρίστες δεν μπορούσαν να ακουστούν, χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση).

Ο Charlie Christian όχι μόνο έπαιζε, τότε, στην ορχήστρα του μεγάλου Benny Goodman: έγραφε και τα κομμάτια για την ορχήστρα, ως συνθέτης. Θεωρείται άτυπα ως ο πατέρας του be-bop, με (μετέπειτα) «γίγαντες» όπως οι Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis κ.α. να τρέχουν να τον δουν live και να τον έχουν για 'θεό', για εμπνευστή τους. 


Και βέβαια: το original παίξιμό του πολλοί προσπάθησαν να το μιμηθούν, κανείς δεν το κατάφερε. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των απόλυτων masters ενός μουσικού οργάνου: ο «προσωπικός», αμίμητος, αναγνωρίσιμος ήχος πού 'ναι σαν ταυτότητα, σαν δαχτυλικό αποτύπωμα. Με δαμασμένη την τεχνική επιδεξιότητα, με φαντασία και εκφραστικότητα. World class.


Μέγιστος σταρ στην εποχή του, (ψηφιζόταν ως «καλύτερος τζαζ κιθαρίστας της χρονιάς» ακόμη και 2 χρόνια μετά το θάνατό του!), οι θαυμαστές του όπως οι Wes Montgomery, B.B. King, Jimi Hendrix, Santana, John McLaughlin, μετέφεραν το «μήνυμα» στις δεκαετίες. Εποχές ολόκληρες πριν από Beatles, Zeppelin, Sabbath, οι ρίζες είναι εδώ. Ακούστε επίσης: Django Reinhardt, Lonnie Johnson.

Τα μέσα ηχογράφησης εκείνης της εποχής ήταν ακόμη κι αυτά σε προϊστορική φάση, έτσι: πέρα από τις καλές ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του Benny Goodman όπου μπορούμε να ακούσουμε τον Charlie Christian να λάμπει, οι άλλες του ηχογραφήσεις χρειάζονται προχωρημένη digital επεξεργασία για να ακούσουμε καθαρότερα ακόμη περισσότερα από έναν μουσικό που ελάχιστοι γνωρίζουν και μπορούν να εκτιμήσουν την ανυπολόγιστα 'τιτάνια' προσφορά του στη μουσική. Ακόμη κι από τις υπάρχουσες, ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις, το εξασκημένο αυτί μπορεί να καταλάβει. Όχι μόνο ένας βιρτουόζος παίχτης και πρωτοπόρος, αλλά μία all-round ύψιστη μουσική προσωπικότητα με σχεδόν υπερφυσικό μουσικό χάρισμα.

Η ασθενική του υγεία και ο ξενύχτικος τρόπος ζωής του μας τον πήραν νωρίς: ο δρόμος του ήταν στρωμένος και είναι σίγουρο ότι θα είχε προσφέρει πολλά ακόμα. Είναι ασύλληπτο το γεγονός ότι αυτός ο μέγιστος πρωτοπόρος της ηλεκτρικής κιθάρας, (και όχι μόνο), ο Charlie Christian έφυγε απ' τη ζωή το 1942 (!!), δυο μήνες πριν συμπληρώσει 26 χρόνια ζωής.

Η μουσική του Charlie Christian και των άλλων εξαιρετικών κυρίων που προανέφερα, (καθώς και μεταγενέστερών του cool jazz guitar cats, όπως οι Jim Hall, Kenny Burrell, Herb Ellis), δεν έχει ξεπεραστεί, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αξίζει να γνωριστεί κάποιος με αυτές τις αυθεντίες και τις μουσικές τους. Κάτι που ισχύει και με το παραπάνω για την εξαιρετική κυρία που ακολουθεί. 


«..Και ο θεός έπλασε την Rosetta»

Γεννημένη το 1915, από 6 ετών άρχισε να περιοδεύει επαγγελματικά με τη μητέρα της, η οποία διηύθυνε gospel σύνολα. Μια από τις ατραξιόν ήταν να ανεβάζουν σε ένα πιάνο την μικροσκοπική τότε Rosetta με την κιθάρα της και τη φωνάρα της και να τους αφήνει έκπληκτους να χειροκροτάνε όρθιοι.

The Godmother of Rock'nRoll, The original Soul Sister

Από το 1938 άρχισε να ηχογραφεί κι είναι από τους/τις πρώτους/-ες κιθαρίστες –ανεξαρτήτως φύλου- που χρησιμοποίησε μπόλικο distortion, (yeah!), αυτό που λέγαμε παλιά 'παραμόρφωση' στον ήχο της! H 1η γυναίκα που έπαιξε ηλεκτρική κιθάρα. Και μάλιστα: lead guitar.

Solo guitar!

Goddamn, sister! 


Όλα αυτά σε εποχές σκληρού ακόμα ρατσισμού, όταν τα επίσημα charts των 'εγχρώμων' είχαν την ονομασία 'Race Records', (ελ.μετάφραση: «Δίσκοι Ράτσας»)!

Θαυμαστές της ήταν: Little Richard, Johnny Cash, Elvis Presley, Carl Perkins, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis.

Έχοντας μια εξίσου μοναδική, κατεργασμένη φωνή, ήταν αδύνατον να μην γίνει παγκόσμιο αστέρι στην εποχή της. Όταν το 1964 περιόδευσε –με τον μέγα Muddy Waters- στην Αγγλία, θαυμαστές της όπως κάποιοι Eric Clapton, Jeff Beck, Keith Richards, έτρεξαν να τη θαυμάσουν ζωντανά και να κρυφοκοιτάξουν τα κιθαριστικά της κόλπα, (βλ. το 'μαγικό' video στις γραμμές του τραίνου).


Μία original Wonderwoman και Black Panther μαζί, τραγούδησε και σολάρισε πριν απ' όλους τους γνωστούς 'ήρωες', δεκαετίες ολόκληρες πριν την (λευκή) Rock ' n 'Roll επανάσταση. 

Τα 3+1 Σημαντικά Prog Albums του 2020, παρουσιάζει...
Dust in the Wind – Εμβληματικά Rock τραγούδια για ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/