fbpx

banner αεροδρομίου

 

«Captain Marvel»

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ

gpapaiossif@intownpost.com

 

  • Είδος: Περιπέτεια, δράση φαντασίας (Marvel)
  • Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)
  • Σκηνοθεσία: Άνα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ
  • Με τους: Μπρι Λάρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπεν Μέντελσον, Ντζίμον Χόνσου, Τζουντ Λο, Ανέτ Μπένινγκ, Λασάνα Λιντς, Κλαρκ Γκρεγκ
  • Διάρκεια: 124’
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

Η Marvel  εφορμά στο μεγάλο πανί με το δικό του κορίτσι σωτήρα, σε σόλο εμφάνιση και όπως η Wonder Woman της DC comics, σώζει γαλαξίες και πλανητικά συστήματα. Είναι η μόνη, τελικά, που μπορεί να αντιμετωπίσει τον ισοπεδωτή Θάνος.Γενεαλογικά, να αναφέρουμε εν τάχει, ότι η ιστορία της Captain Marvel ή Βερς κατά εξωγήινο ή Κάρολ Ντένβερς κατά το γήινο, είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς δεν είναι η πρώτη σχεδιασμένη Captain Marvel στο γνωστό σύμπαν των super heros της Marvel, είναι όμως η πιο γνωστή και η πιο αγαπητή.

Προηγήθηκαν περί τους πέντε με έξι χάρτινους ήρωες – άνδρες και γυναίκες – με αυτόν τον τίτλο, αλλά η δυναμική Κάρολ Ντένβερς γεννημένη το 1968 από τον συγγραφέα Ρόι Τόμας και το πενάκι του Τζιν Κόλαν, είναι αυτή που αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει κινηματογραφικά την υπέρτατη, θηλυκή δύναμη της Marvel, ως η γήινη αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με σούπερ δυνατότητες λόγω μιας κβαντο-έκρηξης. Στις «χάρτινες» περιπέτειες της έχει χαρακτηριστεί ως ο σπουδαιότερος, γυναικείος χαρακτήρας της Marvel, απόλυτα μαχητική, εκδικητική και αποτελεσματική.

Ως ταινία, τώρα, είναι αυτό που είναι και ευχαριστεί τους φανατικούς του είδους. Οι συνεργάτες Άνα Μπόντεν και Ράιαν Φλεκ στην σκηνοθεσία (νέοι και ψιλοανεξάρτητοι της κινηματογραφικής σκηνής) κουρδίζουν ευπρεπώς, κατά το απαραίτητον του θεαματικού, εφετζίδικου genre, την περιπέτεια και την δράση με κορυφαία παρουσία μια σούπερ γυναίκα στον χώρο των comics να κινείται σε ουρανό και γη.

Βέβαια, για να είμαστε σωστοί, η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπρι Λάρσον ως Captain Marvel – Κάρολ Ντένβερς δεν διαθέτει την αρχοντιά, το class και την δωρική στιβαρότητα της Ισραηλίτισσας Γκαλ Γκαντότ-Wonder Woman και ως αμερικανάκι η Μπρι (βέρα Καλιφορνέζα) που ενσαρκώνει την ηρωίδα της «αλητοπαρέας» Marvel έχει το τσίφτικο ύφος και το στυλάκι που χρειάζεται.

Κατά τα άλλα στο rock, γήινο περιβάλλον που διαδραματίζεται η πλοκή, χρονολογικής περιόδου αρχών της δεκαετίας του ΄90 ο διάκοσμος είναι σωστά στημένος με τέτοιο τρόπο που να δίνει τα αναγνωρίσιμα, ιστορικά στοιχεία της περιόδου, είτε μέσα από την μουσική ακολουθία της ταινίας, είτε από διάφορα αντι-ψυχροπολεμικά σλόγκαν και motos εκείνης της εποχής.Υπάρχει και ο αειθαλής Σάμιουελ Λ. Τζάκσον που δίνει τον ρυθμό, τον τόνο στην δράση με χιούμορ, ουχί ακόμα μονόφθαλμος (εξηγεί την απώλεια του ματιού) αλλά σε νεότητα ως πράκτορας Men in Black, Νικ Φιούρι που ανακαλύπτει και συνεργάζεται με την Captain Marvel, ενώ ατυχώς συστήνεται στα nineties ως πράκτορας της Ασπίδας (Shield), τίτλος της οργάνωσης, που κινηματογραφικά τουλάχιστον, αποδόθηκε στο πρώτο επεισόδιο του Iron Man (ουπς..λαθάκι!).

Το αλατοπιπέρισμα της παραγωγής προκύπτει από τον Τζουντ Λο και την Ανέτ Μπένινγκ σε καταλυτικούς για το στόρι, γαρνιτούρα, ρόλους.  Η πολύτιμη γέφυρα για το κινηματογράφιλο κοινό κτίστηκε κατάλληλα και η Captain Marvel είναι έτοιμη, πάνοπλη για να αντιμετωπίσει τον σκληροτράχηλο, μακελάρη Θάνος στην πολυαναμενόμενη ναυαρχίδα της Marvel: «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη», κάπου στις 25 Απριλίου 2019. Λάβετε τώρα μια πρόγευση για τον μεγάλο  αντίπαλο του συμπαντικού εξολοθρευτή και.. be patient fellas!

Η γαλαζοαίματη Βερς είναι η πολεμίστρια από την αριστοκρατική φυλή των ηρώων Κρι που ως φύλακες της τάξης ανά τους πλανήτες καταστέλλουν κάθε παράνομη πράξη των κακών Σκραλ.Όταν αναλαμβάνει την πρώτη της αποστολή με την καταδίωξη του αρχηγού των Σκραλ σε ένα απόμερο πλανήτη του συστήματος και την απελευθέρωση ενός αιχμαλώτου Κρι, η επιχείρηση στραβώνει και η Βερς βρίσκεται αιχμάλωτη των Σκραλ, που την επιβάλλουν σε ένα βασανιστήριο μνήμης.

Ξαφνικά ανακαλύπτει, ότι τελικά δεν είναι μια καθαρόαιμη Κρι, αλλά η γήινη αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που έχασε την μνήμη της μετά από ένα ατύχημα, που της χάρισε κάποιες σούπερ δυνάμεις που δεν γνώριζε.

Σε γήινο έδαφος μεταφέρεται η δράση στην δεκαετία του ενενήντα, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, όπου η Βερς αρχίζει να ανακαλύπτει το παρελθόν της.

Ο πλανήτης όμως κινδυνεύει από τους Σκραλ, που εκτός των άλλων έχουν την δυνατότητα της πολυμορφίας, οπότε η Βερς, πρώην γήινη πιλότος Κάρολ Ντένβερς, θα αναλάβει να τακτοποιήσει το θέμα και με την βοήθεια του πράκτορα Νικ Φιούρι της μυστικής οργάνωσης «Ασπίδα» θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την καταστροφή.