InTownPost

Ακολουθήστε μας :

16
Σαβ, Οκτ
Tο διάβασαν 234 άτομα (234 Views)

«Μπίλυ ο Ψεύτης»

8


«Μπίλυ ο Ψεύτης»

(Billy Liar)

Είδος: Κοινωνικό

Παραγωγή: Αγγλία (1963) – Α/μ σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες

Σκηνοθεσία: Τζον Σλέσινγκερ

Με τους: Τομ Κόρτνεϊ, Τζούλι Κρίστι, Γουίλφρεντ Πικλς

Διάρκεια: 98'

Προβάλλεται στους θερινούς κινηματογράφους: «Ζέφυρος» (Πετράλωνα) και «Όασις» (Παγκράτι)

Διανομή: Bibliotheque


Ο Μπίλι (Τομ Κόρτνεϊ – καταπληκτικός!) είναι ένας νεαρός υπαλληλάκος γραφείου κηδειών με οργιώδη φαντασία, βομβαρδισμένη από την προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε. Έτσι, κάθε μια στο τόσο, το μυαλό του φεύγει και πηγαίνει στην Αμβροσία, ένα μυθικό βασίλειο στο οποίο είναι είτε βασιλιάς, είτε εραστής, είτε οποιοσδήποτε ήρωας που θα ανταπεξέρχονταν στις αληθινές καταστάσεις της ζωής του.

Είναι όμως ο Μπίλι απλά ένας ονειροπόλος και εντελώς ανεύθυνος νέος που δεν ξέρει τι θέλει από τη ζωή του, βασανίζοντας αδίκως γονείς και συναδέλφους; Και είναι, άραγε, ικανός να βγει από αυτό το τέλμα, διεκδικώντας μια ζωή που μπορεί και να του αξίζει;Ο ήρωας της ταινίας, ο Μπίλυ, είναι η διαχρονική φιγούρα απανταχού των ονειροπόλων του πλανήτη Γη, όταν η στείρα από φαντασία κοινωνία αγνοεί την επιθυμία για ζωή και τεμαχίζει την ανθρώπινη δημιουργία. Η απόδραση του Μπίλυ είναι η σεναριογράφηση υποθετικών καταστάσεων, άλλοτε ηρωικών, άλλοτε ερωτικών, άλλοτε πολιτικών, ακόμα και ταξικών σε μια μεταπολεμική Αγγλία, που η νεολαία, ειδικά αυτή εκτός του Λονδίνου, βλέπει την κατεδάφιση του παλιού και τις ετοιμασίες για την ανέγερση του καινούργιου. Η μόνη που συντονίζεται μαζί του είναι η Λιζ (Τζούλι Κρίστι), που φαντάζει ως φωτεινός αστήρ, έτοιμη να οδηγήσει τον Μπίλυ στην ελευθερία. Σ΄ ένα σταθμό τρένου έτοιμοι να φύγουν οι δυο τους και ένα φινάλε αθώο, λευκό και ρευστό όπως το γάλα. Υπέροχη κινηματογραφική σεκάνς γεμάτη ανθρωπιά, δύναμη και μετεωρισμό.

Ο Άγγλος σκηνοθέτης Τζον Σλέσινγκερ, αυτός ο υπέροχος πατισέρ ιδιαίτερων, κινηματογραφικών χαρακτήρων («Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου», «Ανθρωποκυνηγητό», «Ντάρλινγκ»), δυο χρόνια πριν γυρίσει το «Ντάρλινγκ», ταινία που καθιέρωσε την Τζόυλι Κρίστι στο κινηματογραφικό στερέωμα, απελευθερώνει την φιγούρα του ονειροπαρμένου και συναισθηματικού Μπίλι σε μια Αγγλία που φουρνίζει την αλλαγή, τουλάχιστον σε πολιτιστικό επίπεδο. Βρισκόμαστε στο 1963, όπου οι τυπικές αγγλικές, φλύαρες οικογένειες ακολουθούν πιστά τα παραδοσιακά πρωτόκολλα, η προσοχή των κοριτσιών είναι εστιασμένη στην αποκατάσταση, οι επιχειρήσεις διοικούνται με στρατιωτική πειθαρχία, τα χορευτικά κλαμπάκια παίζουν σαχλα κόνγκα για τους νεολαίους και ενώ το απόλυτα τίποτα κυριαρχεί απογοητευτικά παντού οι Μπιτλς είναι έτοιμοι να εφορμήσουν σε μια κοινωνία που μυρίζει φορμόλη. 

Η σκηνοθετική ματιά του Τζον Σλέσινγκερ, ανοίγει την χαραμάδα στο αγγλικό, ρεαλιστικό στιλ του free cinema, είναι αισιόδοξη και γενναία τοποθετημένη στον Μπίλυ και τον δικό του ονειρικό κόσμο, συνάμα όμως είναι και θλιβερή στην απτή πραγματικότητα ενός κόσμου που δεν εκπληρώνονται τα όνειρα, παραμένοντας ακέραια και αστραφτερά στις φαντασιακές οάσεις.


Photo gallery: «Μπίλυ ο Ψεύτης»

«Ζήτημα Χρόνου»
«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/