21
Τετ, Απρ
Tο διάβασαν 68 άτομα (68 Views)

Η «Άσβεστη φλόγα μνήμης» του Αρμένιου μαέστρου Ροστώμ Αλατζιάν

MNAEXON12-009


Η μνημειώδης συμφωνική καντάτα του Αρμένιου μουσικοσυνθέτη Ροστώμ Αλατζιάν (Rostom Alagian), που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 22 εκατομμυρίων θυμάτων της Σοβιετικής Ένωσης από τους Ναζί μεταφέρθηκε σε ψηφιακό δίσκο.

Η μεταφορά του έργου από δίσκο βινυλίου της σοβιετικής εταιρείας δίσκων «Μelodia» (Мелодия) σε ψηφιακό δίσκο και έκδοση στην Ελλάδα, έγινε από το Ελληνοαρμένικο Κέντρο Πολιτισμού Rostom Alagian, με το εξώφυλλο του cd να κοσμείται από ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Μυταρά.

Ο Αρμένιος μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Ροστώμ Αλατζιάν (Rostom Alagian)


Ο Ροστώμ Αράμοβιτς Αλατζιάν (1916-2009) είναι μουσικοσυνθέτης και μαέστρος. Πατέρας του υπήρξε ο αρμενικής εθνικότητας, από την Κωνσταντινούπολη Αράμ Αλατζιάν και μητέρα του η Ελληνίδα, επίσης από την πόλη, Ελένη Ποζίδου.

Διετέλεσε επί σειρά ετών γεν. Διευθυντής πασών των ορχηστρών για τις περιοχές Βλαδικαυκάσου, Γεωργίας και Αρμενίας. Τα έργα του συνθέτη είναι γνωστά όχι μόνο μεταξύ των επαγγελματιών μουσικών, αλλά και σε ολόκληρο το λαό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κι έχουν παιχθεί πολλές φορές από μεγάλους Μαέστρους, όπως ο Ογκανές Τσικιντζιάν, στην όπερα της Τυφλίδας, της Μόσχας, του Ερεβάν και αλλού.

Μελοποίησε μεγάλους Ρώσους, Γεωργιανούς και Αρμένιους ποιητές, όπως οι Αλεξάντερ Μπλοκ, Ρομπερτ Ροζντενσβενσκι, Γκλαν Ονανιάν, Τολματζε και άλλους. Έχει γράψει πολλές καντάτες, διάφορες ελεγείες και τραγούδια. Πέθανε στο Ερεβάν στις 13Απριλίου του 2009, τρεις μέρες πριν ακούσει την 1η παγκόσμια του Μέγα Αλέξανδρού του. Τιμήθηκε από την πατρίδα με το μετάλλιο Σουβόρωφ, ως και το μετάλλιο του συνθέτη του λαού της Σοβιετικής Ένωσης.

Η μορφολογία, το ύφος και το χρώμα της μουσικής του Αλατζιάν πηγάζει μέσα από την αρχέγονη μήτρα της ανατολίτικης καταγωγής του. Έγραψε το συμφωνικό ποίημα «Κριμαία – Στάλινγκραντ – Πριβάλτικα», το οποίο κυκλοφόρησεσε δίσκο 33 στροφών από την δισκογραφική εταιρείατης Μόσχας Melodia.

Συνέθεσε ένα φανφάρι μαρς ειδικά για την επέτειο των 1500 χρόνων της Τυφλίδας, το Μαρς «Μόσχα – Μπερλίν» για τα 70 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης, ως και διάφορα άλλα για τη Νεολαία.

Ο Ροστώμ Αλατζιάν συνέθεσε την καντάτα «Άσβεστη Φλόγα Μνήμης», που επίσης κυκλοφόρησε σε δίσκο από την Melodia ενώ παράλληλα τον Ιούνιο του 2004 από την κόρη του Λουίζα κυκλοφόρησε και σε cd στην Θεσσαλονίκη.

Τελευταίο μεγάλο συμφωνικό έργο του που συνέθεσε ο Αλατζιάν στην Θεσσαλονίκη και που αποτελεί γαμήλιο δώρο στην κόρη του ως και στον γαμπρό του Χρήστο Βουλγαρίδη είναι ο «Μέγας Αλέξανδρος: Ύμνος στην Αρχαία Ελλάδα», που πρωτοπαίχθηκε έπειτα από 13 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του.

«Ο Πρώτος Κυβερνήτης» αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδ...
Iota Phi: “Wolves Mate for Life” (Vid)

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/