InTownPost

Ακολουθήστε μας :

28
Κυρ, Νοε
Tο διάβασαν 429 άτομα (429 Views)

«Άσπρο Πάτο»

004-Druk-Mads-Mikkelsen-Photo-Henrik-Ohsten


«Άσπρο Πάτο»

(Druk / Another Round)

Είδος: Κοινωνικό δράμα

Παραγωγή: Δανία (2020)

Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ

Με τους: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ, Λας Ράντε, Μαρία Μπονεβί, Σούσε Βολντ

Διάρκεια: 117΄

Διακρίσεις: Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας – 4 Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Καλύτερης ταινίας - Καλύτερης σκηνοθεσίας - Καλύτερου σεναρίου - Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Μαντς Μίκελσεν) – Bραβείo Bafta Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – Βραβείο Cesar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας – 5 Βραβεία στα κινηματογραφικά βραβεία Δανίας

Διανομή: Rosebud 21


Υπάρχει μια θεωρία ότι γεννιόμαστε με ελαφρώς ελλιπή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μας και ότι η μέθη σε καθημερινή βάση -σε συνετά επίπεδα τουλάχιστον- θα άνοιγε το μυαλό μας, θα μείωνε τα προβλήματά μας και θα αύξανε τη δημιουργικότητά μας. Όταν η θεωρία αυτή εξάπτει την περιέργεια τεσσάρων φίλων, όλοι τους μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου, του Μάρτιν (Μαντς Μίκελσεν – μοναδικός!), του Τόμι (Τόμας Μπο Λάρσεν – πολύ καλός), του Πίτερ (Λας Ράντε – πολύ καλός) και του Νίκολταζ (Μάγκνους Μίλανγκ – πολύ καλός!), αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πείραμα που απαιτεί να διατηρούν μια ελαφρά κατάσταση μέθης καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν ο Τσώρτσιλ κέρδισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όντας μονίμως μεθυσμένος, ποιος ξέρει τι μπορούν να καταφέρουν μερικές γουλιές για τους ίδιους και τους μαθητές τους;

Αρχικά τα αποτελέσματα είναι θετικά: τα μαθήματά τους βελτιώνονται, οι γύρω τους ανταποκρίνονται ζεστά στην ανανεωμένη τους συμπεριφορά και οι ίδιοι νιώθουν πιο ζωντανοί, πιο γεμάτοι. Όμως, καθώς η κατανάλωση συνεχίζεται, μερικοί συνεχίζουν να ευδοκιμούν και μερικοί εκτρέπονται.


Κινηματογραφικό δοκίμιο πρώτης γραμμής για τον αγαπημένο και άκρως ταλαντούχο Δανό σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ («Το Κυνήγι», «Οικογενειακή Γιορτή», «Το Κοινόβιο»), που μαζί με τον έτερο πατριώτη του, τον Λαρς φον Τρίερ προσέδωσαν τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του σύγχρονου δανέζικου σινεμά, δημιουργώντας ο καθένας τους μια ξεχωριστή, κινηματογραφική σχολή επιδρώντας καταλυτικά στην παγκόσμια Τέχνη της κινούμενης εικόνας. Εάν ο Τρίερ είναι η «αρρώστια» προσωποποιημένη, τότε ο Βίντεμπεργκ παραμένει ο αναισθησιολόγος και συνάμα ο χειρουργός της βαθιά διαβρωμένης κοινωνίας, που λίγο πριν την ίαση στο ψυχρό, ανοξείδωτο κρεβάτι του χειρουργείου κόβει την κατάλληλη αρτηρία, διακόπτοντας την πολύτιμη ροή του αίματος στην καρδιά, αφήνοντας την μηχανική υποστήριξη να αναλάβει τα υπόλοιπα, διατηρώντας την ασθενή σε κώμα.

Στην τελευταία του πολυβραβευμένη ταινία του με τον τίτλο: «Άσπρο Πάτο», το σημαντικό θέμα της μάστιγας του αλκοολισμού λαμβάνει vais versa διαστάσεις, αφήνοντας τον θεατή να παλινδρομεί στο σταυροδρόμι της μέθεξης και του θανάτου. Μια εξαιρετική σχοινοβασία και πισωγυρισμάτων σαν τον επιδέξιο σαλοπάτη σε ατραξιόν ψυχικών επιδεξιοτήτων, ενώπιον μιας στείρας και άνυδρης από φαντασία, δυναμική, ενδιαφέρον και δημιουργικότητα κοινωνίας. Το σενάριο του ίδιου του σκηνοθέτη και του Τομπίας Λίντχολμ κρώζει περίτεχνα την ηρακλείτια ρήση: «Βάκχος και Άδης ίδιον εστί», κατασκευάζοντας μια καθαρόαιμη ανδρική ιστορία που πραγματικά σε καθηλώνει. Ταινία εξαιρετικά αφιερωμένη στην θυγατέρα του Τόμας Βίντεμπεργκ, την 19χρονη Ίντα, η οποία θα υποδυόταν την κόρη του πρωταγωνιστή, αλλά έχασε την ζωή της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τέσσερις μέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων.

Η επανασύνδεση του Τόμας Βίντεμπεργκ, έπειτα από το «Κυνήγι» (2012), με τον καλύτερο ηθοποιό αυτή την στιγμή όχι μόνο της Δανίας αλλά ολόκληρου του κινηματογραφικού ευρωπαϊκού στερεώματος (προσωπική εκτίμηση αυτή), τον πολυεπίπεδο και δουλευτερά Μαντς Μίκελσεν αποφέρει γόνιμους καρπούς και ζωή στο εγχείρημα του σκηνοθέτη. Ο Μίκελσεν, κυριολεκτικώς δίνει τα ρέστα του σε μια ερμηνεία αριστούργημα, αποδίδοντας περίφημα τον ηττημένο καθηγητή ιστορίας Μάρτιν με τα ασφυκτικά, τελματωμένα και άλυτα προβλήματα στον οικογενειακό και τον επαγγελματικό στίβο, τα οποία απεγκλωβίζονται, μετασχηματιζόμενα σε εσωτερική ευφορία, χαρά, δύναμη από την εφαρμογή του «απελευθερωτικού» πειράματος μαζί με τους υπόλοιπους τρεις φίλους και συνάδελφους του, τον Τόμας Μπο Λάρσεν, τον Μάγκνους Μίλανγκ και τον Λας Ράντε, οι οποίοι είναι εξ'ίσου καταπληκτικοί. Ο Μίκελσεν, αδιαμφισβήτητα όμως είναι το κάτι άλλο!

Ο Δανός Βίντεμπεργκ ανοίγει την ταινία νηφάλια, βυθισμένη στην μουντή και άχρωμη, σύγχρονη ανθρώπινη πραγματικότητα, σε οδηγεί με σαμανικές διαδικασίες στο ιερό της απελευθέρωσης των μικροαστικών πεποιθήσεων, για να σε εντάξει στο θυσιαστήριο και να σε αποδεσμεύσει διονυσιακά με ένα εκπάγλου ομορφιάς φινάλε, σταθμό στην παγκόσμια κινηματογραφία.


Photo Gallery: «Άσπρο Πάτο»

«Κανένας»
«Μπλε Βελούδο»

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/