InTownPost

Ακολουθήστε μας :

23
Πεμ, Σεπ
Tο διάβασαν 79 άτομα (79 Views)

Απ' την Ανδαλουσία στους… κήπους της Ρεματιάς με την Underground Youth Orchestra

UYO222-ITP0098EXON01


Η Underground Youth Orchestra επιστρέφει δυναμικά στην μουσική της δράση με ένα αφιέρωμα στην Ισπανική Συμφωνική Μουσική.

Με τη συμμετοχή μελών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Χαλανδρίου η ορχήστρα θα ερμηνεύσει στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 στο Θέατρο Ρεματιάς, έργα των Manuel De Falla και Joaquin Rodrigo.

Μια μουσική εμπειρία βγαλμένη από τους «κήπους της Ισπανίας» και το φλογερό ταμπεραμέντο της ανδαλουσιανής ψυχής.

Ο ήχος της συμφωνικής ορχήστρας συναντά την πιανιστική γραφή του Manuel De Falla και την κιθαριστική οπτική του Joaquin Rodrigo, σε μια καλοκαιρινή μεσογειακή βραδιά στο φυσικό τοπίο της Ρεματιάς.

Σολίστ: Βύνη Φουντά, πιάνο με τη σύμπραξη του:

Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου)

Διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης


Underground Youth Orchestra


Η UYO ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο του σπιτιού του μαέστρου (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων.

Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών και από το 2019 στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η υπεύθυνη για την εκπαίδευση ομάδα καθηγητών αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς: Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, Όσβαλντ Αμιράλη, Μιχάλη Ραμό, Κώστα Σίσκο και Μαρίνο Τρανουδάκη. Καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της UYO είναι ο Κώστας Ηλιάδης.

Μέχρι τώρα η δραστήρια Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό δίνοντας μια συναυλία στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο του Tübingen και το 2018 στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Julius Stern Institute.

Το 2019 προσκαλείται στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο. Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ για την συγκεκριμένη χρονιά ήταν η Ελλάδα και την συναυλία διηύθυνε ο διάσημος αρχιμουσικός Christoph Eschenbach.

Η UYO έχει συνεργαστεί πολλές φορές με την Έλλη Πασπαλά και έχει συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη, ενώ το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD με τίτλο " Underground Υouth Orchestra Live" με ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της.


Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου)


Το Guitarte ensemble ιδρύθηκε το 2005 και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους τους Χρήστο Φάκλαρη, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριο Σακελλαρίου, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου.
Το μουσικό σύνολο guitarte, είναι ανοιχτό και ευέλικτο όσον αφορά στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, με σκοπό τη δημιουργία σύνθετων μουσικών παραστάσεων, που διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών και βαδίζουν σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού.
Σε πλήθος εμφανίσεων σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσιάσεις, διεθνή φεστιβάλ, το μουσικό σύνολο guitarte έχει παρουσιάσει έργα των J. S. Bach, F. Geminiani, G.F. Handel, A. Corelli, L. Boccherini, A. Schoenberg, B. Britten, D. Milhaud, N. Rota, αλλά και έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Δ. Φάμπα, Φ. Τσαλαχούρη, Γ. Βασιλαντωνάκη, Γ. Αγγελάκη, Μ. Κεφάλα, Ν. Παναγιωτάκη, Ν. Χατζηελευθερίου, κάποια από αυτά ειδικά γραμμένα για το σύνολο.
Έχει, επίσης, δημιουργήσει πρωτότυπες σύνθετες μουσικές παραστάσεις με τραγούδι, αφήγηση, χορό, video art, όπως "Τα ημερολόγια ενός διαβόλου" (μουσική Ν. Χατζηελευθερίου, έργα Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα), τα "12 νυχτερινά" (μουσική Μ. Θεοδωράκη, κείμενα Ν. Τσιφόρου), το "Καταραμένο φίδι" του Μ. Χατζιδάκι (κείμενα Α. Πετράτου, θέατρο σκιών Άθω Δανέλλη), το δρώμενο "Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος" με σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. ελληνικής μουσικής και τραγούδια σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου δράματος, τη σκηνική μπαλάντα "Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου" (μουσική Μ. Θεοδωράκη για την παράσταση "Ένας όμηρος" του Μπ. Μπήαν), τα μουσικά δρώμενα "Έρωτας-θάνατος-θρίαμβος" με βάση την ποίηση του F.G. Lorca, "Ξέμπαρκοι καιροί" αφιερωμένο στην ποίηση του Νίκου Καββαδία κ.ά.
Έχει κυκλοφορήσει 2 CD με την ekfrassis productions, "ΙΧΝΗ" με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη (2013) και "4 Concerti grossi...a preparar l'avvenire" μέ έργα των Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi (2019).

Βύνη Φουντά


Η Βύνη Φουντά γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Ξεκίνησε τα πρώτα της μαθήματα στο πιάνο σε ηλικία έξι χρονών, στο Εθνικό Ωδείο. Από το 1979 συνέχισε κοντά στον Τόνη Γεωργίου. Αποφοίτησε το 1987 - δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπούδασε στο Φυσικό τμήμα του Παν/μιου Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1992.

Το 1993 συνέχισε τις μουσικές σπουδές της στο Βέλγιο κοντά στον Levente Kende στο KVMCA (Βασιλικό Φλαμανδικό Ωδείο Μουσικής Αμβέρσας), παρακολουθώντας τον δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών. Αποφοίτησε το 1995 - Hoger Diploma (Ανώτατο Δίπλωμα). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους C. και J. Ganev, τον I. Tarachtchansky, τον L. Vlassenko, τον T. Paraskivesco, τον W. Boykens και το Γιώργο Χατζηνίκο. Συνεργάστηκεμε πολλούς μουσικούς και συνθέτες σε σύνολα μουσικής δωματίου και έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα,σε πόλεις της Ελλάδας και στο Βέλγιο.

Ηχογραφήσει με το Β. Παρασκευόπουλοέργα σύγχρονης μουσικής (Δραγατάκη-Lutoslawski, 1999) και το πρόγραμμα της συναυλίας τους στο Half Note, (2000), καθώς και έργα μουσικής δωματίου του Θ. Κουμεντέρη σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Οκτ. 2016).

Είναι ιδρυτικό μέλος του IXNOS ensemble, που δημιουργήθηκε το 2009, με το οποίο παρουσίασε πολλές παραστάσεις («το Βόδι στη Στέγη και άλλες …καθημερινές ιστορίες», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Darius Milhaud, με ταυτόχρονη προβολή ασπρόμαυρων ταινιών μικρού μήκους, το θεατρικό αναλόγιο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρομάντζο της Πεντάρας» του Brecht, μουσική του Kurt Weill από την «Όπερα της Πεντάρας» στο οποίο επιμελήθηκε τα κείμενα και μετέγραψε τη μουσική, ασχολήθηκε με τη Jazz της δεκαετίας 1930, 1940 και με τη μουσική του Bill Evans, χρησιμοποιώντας πρωτότυπες παρτιτούρες γραμμένες από τους συνθέτες, δίνοντας έμφαση στην ερμηνεία του αυτοσχεδιασμού των συνθετών, με τη ματιά των κλασικών μουσικών, ασχολήθηκε και μετέγραψε έργα του 20ου αιώνα για το σύνολο σε συνδυασμό με αυτοσχεσιασμό από κοντραμπάσο και τύμπανα, παρουσίασε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε έργα ελλήνων συνθετών (Κουμεντάκη, Κοκκόρη, Θεοδοσίου και Δούση) που είτε έχουν γραφεί για το ΙXNOS ensemble είτε διασκευάστηκαν από αυτόκαι μεταδόθηκε σε απ' ευθείας μετάδοση από το Γ' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Μάιο 2019).

Δίδαξε πιάνο και μουσική δωματίου στο Εθνικό Ωδείο, Δημοτικό Ωδείο Αγ. Παρασκευής, Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας και στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού. Ανήκει στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου Χαλανδρίου, ως υπεύθυνη λειτουργίας του τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, διδάσκοντας, και ως πιανίστα συνεργαζόμενη με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.


Πρόγραμμα:


Manuel De Falla (1876-1946)

Nights in the gardens of Spain

για πιάνο και ορχήστρα


Joaquin Rodrigo
(1901-1999)

Concierto Andaluz

για 4 κιθάρες και ορχήστρα


Πληροφορίες

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 20:30'

Κράτηση δελτίων (ελεύθερης) εισόδου στο www.viva.gr

Οι δράσεις της Underground Youth Orchestra τελούν υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.


Η Μαρίνα Σάτι στο «Παρά θιν’ αλός» στην Πλαζ Αρετσ...
“Play for Evia”: Φεστιβάλ Αλληλεγγύης για τους πυρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/