InTownPost

Ακολουθήστε μας :

22
Τετ, Σεπ
Tο διάβασαν 739 άτομα (739 Views)

«Ο Απόστολος Γαρούφος και η προσφορά του στους τυφλούς και με ελάχιστη όραση συνανθρώπους μας» (Συνέντευξη)

APOSTGAR112-01

 


«Ένα είναι σίγουρο: ότι όσες οδύσσειες και να περνούσα ή και να περνάω, ο τελικός στόχος είναι να μπορέσουμε να φέρουμε την ισότητα μέσα στην κοινωνία»Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε, πως θα ήταν η ζωή μας σήμερα χωρίς τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις; Σίγουρα θα ήταν δύσκολη. Γι΄ αυτό ευγνωμονούμε τους παντός είδους πρωτοπόρους εφευρέτες και τους επιστήμονες, που με σκληρή δουλειά προχώρησαν σε καινοτόμα ευρήματα. Όπως τον εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο Απόστολο Γαρούφο Υπ. Διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που κυνηγώντας το όνειρό του έδωσε την ευκαιρία στους τυφλούς και όχι μόνο, να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην ψυχαγωγία με την έννοια της αγωγής της ψυχής.

Με ένα ειδικό λογισμικό που επεξεργάστηκε μετέγραψε σε ένα ηλεκτρονικό κείμενο Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, έργο με το οποίο είναι συναισθηματικά δεμένος και συνεχίζει απτόητος.

Τον σπουδαίο νέο επιστήμονα, Απόστολο Γαρούφο, που μέσα στην πανδημία εργάζεται ακατάπαυστα για το καλότων συνανθρώπων μας, υποδεχόμαστε σήμερα στο InTownPost, που ως δημοσιογραφικό, πολιτιστικό, ψηφιακό περιοδικό υποστηρίζεται ανάλογα και μπορούν να περιηγηθούν και να μας διαβάζουν οι αναγνώστες μας δίχως όραση, αλλά και οι αναγνώστες με μειωμένη όραση. Τέτοιου είδους σπουδαία, οικουμενικά επιτεύγματα είναι πάντα καλοδεχούμενα από όλους μας.


Σε γραφή Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, από τον Απόστολο Γαρούφο


Χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, μετεγράψατε σε γραφή Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, κάνοντας ένα μεγάλο δώρο στους τυφλούς συνανθρώπους σας, αλλά και σε όλους εκείνους που έχουν προβλήματα όρασης. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε κ. Γαρούφο για να φθάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

Η αλήθεια είναι ότι πέρασα από πάρα πολλές και μεγάλες δυσκολίες και αυτό οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο τεράστιο ρυθμό διαβάσματος που έκανα εκείνη την περίοδο· και εξακολουθώ να κάνω. Ξέρετε, ο προγραμματισμός δεν είναι εύκολη μέθοδος ή εύκολη λύση, για αυτό το λόγο απαιτείται ασταμάτητη μελέτη.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι εργάζεστε πιλοτικά γύρω από ένα πρόγραμμα , που θα δίνει στον κάθε ιδιώτη την δυνατότητα να κάνει το ίδιο. Μεγάλη η προσφορά σας και με πολύ αγάπη δοσμένη. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτό το πρόγραμμα;

Αρχικά έχω δημιουργήσει δύο μεγάλες εφαρμογές. Η πρώτη εφαρμογή, με την οποία βραβεύτηκα κιόλας, έχει να κάνει με τις μεταγραφές από ελληνικά και αγγλικά στη γραφή Braille και ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να έχει αυτή την εφαρμογή και να κάνει οτιδήποτε θέλει. Επειδή στο διδακτορικό μου θα έπρεπε να ενισχύσω το ήδη υπάρχον πρόγραμμα, όπου αυτή τη φορά τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν να χειρίζονται ένα online λεξικό χρησιμοποιώντας μόνο τα έξι κουμπιά και όχι το γνωστό τυπικό πληκτρολόγιο της qwertee, δεν ανέβηκε ακόμη ηλεκτρονικά. Βρίσκεται δηλαδή σε πειραματικό στάδιο και περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε το επόμενο διάστημα.

Εσείς που κλείσατε τα μάτια σας για ένα 24ωρο με ένα πανί για να δείτε τι περνούν οι άνθρωποι με πρόβλημα όρασης, πως θα σχολιάζατε τη φράση «Κλείνω τα μάτια μου για να δω», του μεγάλου Γάλλου ζωγράφου Paul Gauguin (Πολ Γκογκέν);

Το μόνο που θα μπορούσα να σχολιάσω πάνω σε αυτό είναι, ότι η τέχνη και η επιστήμη ή η επιστήμη και η τέχνη είναι δύο πράγματα τα οποία συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και τα δύο χρειάζονται πολλές ώρες πάνω σε ένα project.

Και βεβαίως δεν σταθήκατε στο « Μονόγραμμμα», αλλά προχωρήσατε σε 200 μεταγραφές βιβλίων με το λογισμικό «MinaDot» ακόμα και σε κατασκευή παιχνιδιών για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μιλήστε μου σας παρακαλώ για το μεγαλόπνοο εγχείρημα σας;

Είναι αλήθεια ότι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Τμήμα Προσβασιμότητας με την καθηγήτρια και αντιπρύτανη κα. Ζωή Γαβριηλίδου, καταφέραμε να μεταγράψουμε χιλιάδες κειμενικά είδη με την εφαρμογή της «MinaDot». Ωστόσο, η δική μου αγάπη ως προς τον προγραμματισμό ενισχύθηκε περισσότερο, δημιουργώντας πολλά παιχνίδια κάποια εκ των οποίων βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και άλλα έχουν εμφανιστεί σε πρακτική βάση κυρίως εδώ στο εξωτερικό, στο Λονδίνο.

Κατ΄ουσίαν φέρατε την ηλεκτρονική εποχή στoν κώδικα Braille. Μεγάλο επίτευγμα ! Πού θέλετε να φθάσετε;

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αυτός που έφερε την ηλεκτρονική εποχή στον κώδικα braille. Ωστόσο ήταν μία εφαρμογή όπου έδωσε και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική άνεση να μπορούν να κάνουν τεράστιες μεταγραφές. Το πού θέλω να φτάσω, αυτό θα απαντηθεί κατά κύριο λόγο στο διδακτορικό μου όπου βρίσκομαι τώρα.

Εσείς που αγαπάτε τόσο τη λογοτεχνία, τι θα απαντούσατε στην διαπίστωση του Γάλλου συγγραφέα Ραϊμόν Κενό: «Δεν μου φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει κανείς κάτι καινούργιο μετά την Ιλιάδα και την Οδύσσεια»;

Ένα είναι σίγουρο: ότι όσες οδύσσειες και να περνούσα ή και να περνάω, ο τελικός στόχος είναι να μπορέσουμε να φέρουμε την ισότητα μέσα στην κοινωνία γιατί όπως είπε και ο Πετρώνιος «Sol omnibus lucet», δηλαδή, ο ήλιος λάμπει για όλους.

Το λογισμικό «MinaDot», του Απόστολου Γαρούφου


«…μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να δημιουργήσω ακόμα καλύτερα πράγματα τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ισότητα»


«Είναι τα μάτια σιωπηλές γλώσσες της αγάπης», όπως σημειώνει ο Μιγκέλ Θερβάντες;

Συμφωνώ με τον Θερβάντες. Είναι όντως τα μάτια σιωπηλές γλώσσες της αγάπης. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης αγαπάνε περισσότερο και με περισσότερο πάθος, γιατί πολύ απλά χρησιμοποιούν τις άλλες αισθήσεις πλην αυτής που μπορεί να σε εξαπατήσει έστω και για δύο δεύτερα.

Με το λογισμικό σας θα ευεργετηθούν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν με χαμηλή όραση και τύφλωση. Πώς νιώθετε;

Δεν ξέρω αν η λέξη «ευεργετώ» θα ήταν η κατάλληλη για να μπορέσει να αναδείξει την εφαρμογή που έχω φτιάξει. Το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φέρουμε την ισότητα μεταξύ ανισοτήτων. Εμείς εργαζόμαστε καθημερινά και σκληρά για να μπορούμε να δώσουμε σε μία κοινωνία της ελληνικής πραγματικότητας κάτι αξιοσημείωτο.

Οι συνάνθρωποί μας που στερούνται όρασης έχουν το μεγάλο προνόμιο να αισθάνονται βαθιά τον εαυτό τους και να αφουγκράζονται ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Μήπως ο τυφλός βλέπει, τελικά, πιο καθαρά και φανερά όλα αυτά που δε βλέπουν αυτοί που έχουν όραση;

Φυσικά… και θα το λέω για πάντα πως, τα άτομα με προβλήματα όρασης σκέφτονται και κατανοούν πιο καθαρά σε σχέση με τα άτομα που έχουν όραση. Αφουγκράζονται την κοινωνία καλύτερα, δημιουργούν τη σκέψη τους με περισσότερη λογική, ωστόσο αποτελούν και αυτοί πολίτες μιας κοινωνίας, όπου κάποιοι διαθέτουν συγκεκριμένα όπλα και άλλοι όχι.

«Είναι διγαμία ν' αγαπάς και να ονειρεύεσαι», λέει ο Ελύτης. Εσείς κάνετε όνειρα;

Κάποτε μία Αμερικανίδα αρθρογράφος έλεγε πως «τα όνειρα έχουν έναν μόνο κάτοχο τη φορά για αυτό και οι ονειροπόλοι είναι μοναχικοί». Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι μοναχικός έχοντας τόσους καλούς ανθρώπους γύρω μου. Εάν όμως το «μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους», σύμφωνα με τον Ρούσβελτ, τότε μακάρι να μπορέσω κάποια στιγμή να δημιουργήσω ακόμα καλύτερα πράγματα τα οποία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ισότητα.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Ο επόμενος στόχος μου είναι να εξελίξω την εφαρμογή της «MinaDot» περισσότερο και μέσα στο πλαίσιο του διδακτορικού μου να καταφέρουμε τη δημιουργία ψηφιακών λεξικών με τη χρήση όμως της braille.

Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της ταινίας: «Μήδεια» του ...
Ο Πρόεδρος των Αρχαιοφυλάκων, Γιάννης Μαυρικόπουλο...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://intownpost.com/